Τριάντα πέντε περιστατικά βίας κάθε χρόνο στον Βόλο και τη Μαγνησία

«Θα αντισταθώ και ό,τι γίνει. Δεν φοβάμαι να φύγω, γιατί, όπως λέει, θα με σκοτώσει. Γιατί, αν μείνω, θα με σκοτώσει ούτως ή άλλως». «Φοβάμαι μη με πνίξει με το καλσόν, που έχω δίπλα στην καρέκλα μου». «Μπορεί να μου τα λέει αυτά, αλλά κατά βάθος είναι καλός. Στην πραγματικότητα με αγαπά»

 

«Θα αντισταθώ και ό,τι γίνει. Δεν φοβάμαι να φύγω, γιατί, όπως λέει, θα με σκοτώσει. Γιατί, αν μείνω, θα με σκοτώσει ούτως ή άλλως». «Φοβάμαι μη με πνίξει με το καλσόν, που έχω δίπλα στην καρέκλα μου». «Μπορεί να μου τα λέει αυτά, αλλά κατά βάθος είναι καλός. Στην πραγματικότητα με αγαπά».

Πρόκειται για αυτούσια λόγια γυναικών – θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στον Βόλο και τη Μαγνησία. Από τις αρχές του 2019 μέχρι καιτοΝοέμβρη καταγράφηκαν πάνω από 24 περιστατικά, που ακολούθησαν αυτόφωρη διαδικασία. Η πραγματική διάσταση του προβλήματος είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς πολλά από τα περιστατικά δεν καταγγέλλονται.

Στον Βόλο καιτη Μαγνησία κάθε χρόνο οδηγούνται στη Δικαιοσύνη περί τις 35 υποθέσεις. Συγκεκριμένα το 2018 οδηγήθηκαν στα Δικαστήρια 41 υποθέσεις, το 2017 27 υποθέσεις καιτο 2016 35 υποθέσεις με θύματα κατά κύριο λόγο γυναίκες.Ο μεγαλύτερος αριθμός διαπράττεται στον Βόλο και στη συνέχεια στους Δήμους Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου.

Σε κάποιες από τις περιπτώσεις οι δράστες δηλώνουν στις έδρες των δικαστηρίων ότι θα αλλάξουν συμπεριφορά και δεσμεύονται να ακολουθήσουν επιστημονικές συνεδρίες για την αντιμετώπιση των επιθετικών συμπεριφορών τους. Σε άλλες, οι κατηγορούμενοι δεν παραδέχονται τις πράξεις τους και είναι αμετανόητοι.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου επέβαλε στους κατηγορούμενους δύο διαφορετικών υποθέσεων βίας στο σπίτι ποινές φυλάκισης δύο ετών και δεκατριών μηνών, αντίστοιχα.Είχαν επιτεθεί στις συζύγους και τις είχαν προκαλέσει κακώσεις κεφαλής.

Το περασμένο Σάββατο το αστυνομικό δελτίο κατέγραψε άλλο ένα επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας ύστερα από ενημέρωση της Αστυνομίας από το Νοσοκομείο Βόλου όπου θύμα οικογενειακής βίας εισήχθη για παροχή πρώτων βοηθειών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Σπάστε τη σιωπή

«Δεν είσαι μόνη και δεν είσαι η μόνη». Αυτό είναι το μήνυμα που μεταφέρει η ψυχολόγος, εξειδικευμένη σε θέματα κακοποίησης γυναικών, Μαρία Τόπα. Οπως λέει,το φαινόμενο λαμβάνει μεγάλη διάσταση.

«Οφείλουμε πλέον οι γυναίκες όχι μόνο να αντιστεκόμαστε, αλλά να είμαστε θυμωμένες με όλο αυτό που συμβαίνει,το οποίο δεν έχει μόνο τοπική διάσταση, αλλά πανελλαδική και παγκόσμια», τονίζει χαρακτηριστικά.

Οπως εξηγεί, «οι γυναικοκτονίες είναι ακόμη παρούσες και σε πείσμα όλων όσων πιστεύουν ότι όλα αυτά που λένε οι γυναικείες οργανώσεις είναι υπερβολές, βλέπουμε ότι δεν είναι. Δεν υπάρχει μόνο λεκτική βία και κακοποίηση. Υπάρχουν και δολοφονίες».

Ηψυχολόγος λέει ότι το πρόβλημα διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα,αλλά η βία είναι η ίδια. «Όταν υπάρχει αυτή η σεξιστική πατριαρχική κουλτούρα που ξεκινά από τα ανέκδοτα, τον σεξιστικό τρόπο ομιλίας, την αντίληψη ότι η γυναίκα είναι εργαλείο και μπιμπελό και όταν ρωτάμε τη γυναίκα που βιάστηκε τι φορούσε και πού κυκλοφορούσε όταν σημειώθηκε το έγκλημα και δεν επικεντρώνουμε στον θύτη και τον βιαστή, τότε τα πρότυπα δεν πρόκειται να αλλάξουν. Όταν μαθαίνουμε στα κορίτσια μας πώς να είναι προσεκτικά και δεν εκπαιδεύουμε τα αγόρια να έχουν μία σωστή συμπεριφορά,τότε θα έχουμε θύματα», προσθέτει.

Η κα. Τόπα προτρέπει τις γυναίκες που πέφτουν θύματα κακοποίησης να πάψουν να επιδεικνύουν ανοχή και να καταγγέλλουν τα κρούσματα βίας, είτε αυτή είναι λεκτική ή σωματική, είτε σεξουαλική. Αν ο θύτης δεν παραδεχθεί τοπρόβλημακαιδενδεχθείψυχοθεραπεία,τότεσύντομα θα επαναλάβει την ίδια πράξη.

«Οι γυναίκες όπως και ο κοινωνικός περίγυρος πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει βία. Δεν υπάρχει αιτία για τη βία καιτην κακοποίηση. Δεν μπορεί μία γυναίκα να κινδυνεύει στο σπίτι της και να λαμβάνει αντικαταθλιπτικά για να αντέξει την κατάσταση», επισημαίνει.

Η ψυχολόγος διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή πολλά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Εχει μία γυναίκα που ο σύζυγός της τη χτύπησε με σκουπόξυλο. Μία άλλη που χτύπησε το κεφάλι της στην μπανιέρα ύστερα από σπρώξιμο του συντρόφου. Μία τρίτη που έχειτο παιδίτης θύμα ενδοοικογενειακής συμπεριφοράς επειδή μπήκε στη μέση για να χωρίσει τους γονείς του ενώ εκείνοι τσακώνονταν

«Η μία γυναίκα θα πρέπει να υπερασπίζεται την άλλη. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι δεν είναι μόνη σε αυτό που ζει, ούτε η μόνη που ζει με τον εφιάλτη. Επίσης ο κοινωνικός περίγυρος θα πρέπει να αναλαμβάνει ευθύνη και να καταγγέλλει τις πράξεις», προσθέτει.

Ποινικό αδίκημα η ενδοοικογενειακή βία

Επισημαίνεται ότι η ενδοοικογενειακή βία συνιστά ποινικό αδίκημα. Τιμωρείται σύμφωνα με τον Ν. 3500/2006. Σύμφωνα με το άρθρο 1 του νόμου, το μέλος της οικογένειας το οποίο προξενεί σε άλλο μέλος αυτήςσωματικήκάκωσηήβλάβητης υγείας του, υπότην έννοια του εδαφίου α’ της παρ. 1 του άρθρου 308 του Ποινικού Κώδικα, ή με συνεχή συμπεριφορά προξενεί εντελώς ελαφρά κάκωση ή βλάβη της υγείας του, με την έννοια του εδαφίου β’ της παραπάνω διάταξης, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, ενός έτους, ενώ το άρθρο 2 αναφέρει ότι αν η πράξη της πρώτης παραγράφου είναι δυνατόν να προκαλέσει στο θύμα κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο ετών.

Αν επακολουθήσει βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση του θύματος, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Αν ο υπαίτιος επεδίωκε ή γνώριζε και αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της πράξης του, τιμωρείται με κάθειρξη. Τέλος το άρθρο3του παρόντος νόμου ορίζει ότι αν η πράξη της πρώτης παραγράφου τελέσθηκε σε βάρος εγκύου ή σε βάρος μέλους της οικογένειας το οποίο, από οποιαδήποτε αιτία, είναι ανίκανο να αντισταθεί, τιμωρείται με φυλάκιση,τουλάχιστον, δύο ετών και αν η πράξη τελέσθηκε ενώπιον ανήλικου μέλους της οικογένειας,τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, ενός έτους.

Κατερίνα Μαρούγκα
Ταχυδρόμος Μαγνησίας