Δύσκολη η χρονιά για τον καπνό

Πού κυμάνθηκαν οι συμφωνίες με τις βιομηχανίες *Εκτιμήσεις συνεταιριστών από Ελασσόνα, Πιερία, Καρδίτσα

 

Πού κυμάνθηκαν οι συμφωνίες με τις βιομηχανίες *Εκτιμήσεις συνεταιριστών από Ελασσόνα, Πιερία, Καρδίτσα

Σε φάση ολοκλήρωσης των συμφωνιών για τη φετινή σοδειά βρίσκονται οι καπνοπαραγωγοί με τις βιομηχανίες, με τα συναισθήματα που κυριαρχούν να είναι ανάμεικτα, καθώς στην ποικιλία «Κατερίνης» οι τιμές είναι καλές, στον «Μπασμά» σταθερές, και στα Βιρτζίνια μειωμένες.

Πιο αναλυτικά:

Σύμφωνα με τον γραμματέα του Καπνικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας Γιώργο Κατσαρό «τα ζυγίσματα έχουν ολοκληρωθεί και τα καπνά τοποθετήθηκαν στα χαρτοκιβώτια. Οι συμφωνίες με τις βιομηχανίες κλείστηκαν και αφήνουν ανάμεικτα συναισθήματα. Στην ποικιλία «Μπασμά» οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, δηλαδή 5 ευρώ/κιλό, ενώ της «Κατερίνης» λίγο πιο πάνω από πέρυσι, στα, 60-4,70 ευρώ/κιλό, καθώς η παραγωγή φέτος ήταν ικανοποιητική, τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά. Αντιθέτως στα λίγα κιλά με «Βιρτζίνια» η τιμή βαίνει μειούμενη ως και 15 λεπτά/κιλό, από 2,05 στα 1,90 ευρώ/κιλό.

Με την ευκαιρία ο κ. Κατσαρός υπενθυμίζει την εκκρεμότητα που υπάρχει με τους καπνοπαραγωγούς της επαρχίας, οι οποίοι αναμένουν να λάβουν και οι ίδιοι ενίσχυση από το πακέτο de minimis, όπως συνέβη με τους συναδέλφους τους στη Θράκη και τη Μακεδονία, ενώ εκφράζει τον προβληματισμό του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση της δικαστικής απόφασης αναφορικά με την αποζημίωση που θα λάβουν για τα χρήματα που δεν έλαβαν από την Καπνική Μιχαηλίδη.

Εξίσου προβληματισμένος και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καρδίτσας Π. Κεφαλάς, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Μπορεί στον νομό να μην υπήρχαν απώλειες παραγωγής από τις καιρικές συνθήκες, ωστόσο τα μηνύματα των βιομηχανιών με την ολοκλήρωση των ζυγισμάτων δεν ήταν θετικά. «Πέρυσι πληρωθήκαμε 2,15 ευρώ/κιλό, αλλά φέτος ακούγεται ότι η τιμή θα είναι χαμηλότερη» δηλώνει ο κ. Κεφαλάς, ο οποίος θεωρεί χαμένη υπόθεση και την ενίσχυση των καπνοπαραγωγών από το de minimis. Να σημειωθεί πως στην περιοχή της Καρδίτσας καλλιεργήθηκαν περίπου 5.000 στρέμματα (κάθε χρόνο και λιγότερα) αποκλειστικά με ποικιλία «Βιρτζίνια» από 200 παραγωγούς, με στρεμματική απόδοση μέσο όρο τα 400 κιλά. Σε εκκρεμότητα παραμένει και η αποζημίωσή τους για τα χρήματα που δεν πήραν από την Καπνική Μιχαηλίδη, υπόθεση για την οποία ο νομός Καρδίτσας φαίνεται ότι επλήγη περισσότερο από άλλες περιοχές.

Ανάλογη κατάσταση προδιαγράφεται και στον νομό Πιερίας, με τον πρόεδρο του ΣΠΕΚΟ Βροντούς Γιώργο Νάτσιο να παρουσιάζει δυσοίωνη την κατάσταση. Καταρχάς είχαμε απώλεια παραγωγής περίπου 40%, λόγω καιρικών συνθηκών (καύσωνας το καλοκαίρι) και έλλειψη εργατικών χεριών, κατά την περίοδο της συγκομιδής. Με την ολοκλήρωση των ζυγισμάτων για την ποικιλία «Κατερίνης» οι προσφερόμενες τιμές, περίπου 4,75 ευρώ/κιλό είναι απαράδεκτες. Όταν μια τετραμελής οικογένεια εργαστεί υπό αντίξοες συνθήκες επί 7 μήνες και βγάλει από 20 στρέμματα (γιατί κανείς δεν βάζει περισσότερα) 5 τόνους θα πληρωθεί 6.500-7.000 ευρώ. Αν τα διαιρέσεις διά 4, σου μένουν 175 ευρώ τον μήνα. Με αυτά τα λεφτά πρέπει να καλύψεις τις υποχρεώσεις σου και να ζήσεις. Ενημερώσαμε για τη δύσκολη κατάσταση τον υπουργό Μ. Βορίδη και περιμένουμε κάποια κίνηση στήριξής μας από την κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Νάτσιος.

Γ. Ρούστας
Ελευθερία Λάρισας