Πιο «θωρακισμένη» η Κρήτη στη γρίπη: Οι εκτιμήσεις για τα πρώτα κρούσματα

Λιγότερα κρούσματα γρίπης λόγω μεγαλύτερης εμβολιαστικής κάλυψης περιμένουμε και στην Κρήτη, ενώ στο νησί μας εκτιμάται ότι η γρίπη θα κάνει την εμφάνισή της μετά τις 15 Ιανουαρίου ή και λίγο αργότερα

 

Λιγότερα κρούσματα γρίπης λόγω μεγαλύτερης εμβολιαστικής κάλυψης περιμένουμε και στην Κρήτη, ενώ στο νησί μας εκτιμάται ότι η γρίπη θα κάνει την εμφάνισή της μετά τις 15 Ιανουαρίου ή και λίγο αργότερα.

Αυτό επισήμανε μιλώντας στην “Π” ο καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος. Ο ίδιος, τον περασμένο Φεβρουάριο είχε επισημάνει στην εφημερίδα ότι δεκάδες δείγματα αποστέλλονται καθημερινά για εξέταση στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας, το οποίο διευθύνει, και σχεδόν για το ένα στα δύο πιστοποιείται η γρίπη Η1Ν1.

Ωστόσο, τώρα το στέλεχος της γρίπης είναι το ΑΗ3Ν2, το οποίο περιλαμβάνεται στο εμβόλιο που γίνεται.

“Φέτος υπάρχει μεγάλη ζήτηση εμβολίων, διατέθηκαν 2.900.000 εμβόλια και περιμένουμε λιγότερα κρούσματα γρίπης” σημείωσε ο καθηγητής.

Τι δείχνουν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας
Σε πολύ χαμηλά επίπεδα εξακολουθεί να κυκλοφορεί η εποχική γρίπη στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μέχρι και την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, έχει καταγραφεί ένας θάνατος 61χρονου ασθενούς από γρίπη, και τα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) ανέρχονταν σε τέσσερα. Μέχρι στιγμής, κυρίαρχος υπότυπος των περιστατικών είναι ο Α(Η3Ν2).

Πιο αναλυτικά, κατά την εβδομάδα επιδημιολογικής επιτήρησης 51/2019, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, συνολικά ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης 41 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα τρία (7,3%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και όλα ανήκαν στον τύπο Α και τον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Συνολικά από την αρχή της επιδημιολογικής επιτήρησης της εποχικής γρίπης (εβδομάδα 30 Σεπτεμβρίου – 6 Οκτωβρίου 2019) έως και κατά την εβδομάδα 51, ελέγχθηκαν συνολικά 480 δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 18 (3,8%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και ειδικότερα τα 17 (94,4%) ήταν τύπου Α και το ένα (5,6%) τύπου Β. Τα 12 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και από αυτά τα οκτώ ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα τέσσερα στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Ο 61χρονος άνδρας που κατέληξε έπειτα από επιπλοκές νοσούσε με γρίπη τύπου Β. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο ασθενής δεν είχε εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη αν και ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας. Ανεμβολίαστοι ήταν και οι υπόλοιποι τρεις που νόσησαν σοβαρά με γρίπη. Τα υπόλοιπα τρία κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ οφείλονταν στον ιό γρίπης τύπου Α και χρειάζονταν όλα εμβολιασμό καθώς ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου.

Κατά την εβδομάδα επιδημιολογικής επιτήρησης 51/2019 ο αριθμός των συμμετεχόντων γιατρών που απέστειλε κλινικά δεδομένα ανήλθε στους 104 και οι επισκέψεις για κάθε αιτία που αντιστοιχούν στους γιατρούς που δήλωσαν στοιχεία, ανήλθαν στις 7.911 στο σύνολο της χώρας.

Πατρίς Ηρακλείου