Σε νέες περιπέτειες η Διεπαγγελματική της Φέτας

«Έγκλημα» εις βάρος της φέτας κατήγγειλε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν την αιφνιδιαστική κατάθεση φακέλου για τη Διεπαγγελματική Οργάνωση της Φέτας, αποκλείοντας εκπροσώπους των κτηνοτρόφων

 

«Έγκλημα» εις βάρος της φέτας κατήγγειλε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν την αιφνιδιαστική κατάθεση φακέλου για τη Διεπαγγελματική Οργάνωση της Φέτας, αποκλείοντας εκπροσώπους των κτηνοτρόφων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις 30 Δεκεμβρίου 2019, οι ΣΕΒΓΑΠ, ΠΕΚ και Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, επανακατέθεσαν εντελώς αιφνιδιαστικά, στην αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΑΑΤ, τον φάκελο που είχαν καταθέσει το 2017, θέτοντας εκτός τον ΣΕΚ και τον Πανελλαδικό Κλαδικό Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων, παρά τις προσπάθειες όλων των τελευταίων μηνών για συμφωνία και κατάθεση κοινού φακέλου.

Σχολιάζοντας το θέμα ο κ. Καχριμάνης έκανε λόγο όχι μόνο για «πραξικόπημα» αλλά για «έγκλημα» εις βάρος του εθνικού προϊόντος, σημειώνοντας πως έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Μ. Βορίδη και τον πρωθυπουργό, ότι δεν θα επιτρέψουν να συμβεί.

«Για πάρα πολλά χρόνια, οι κύριοι αυτοί έκαναν τη δουλειά τους, δεν τους ενόχλησε κανένας ποτέ. Έχουν κάνει τα πάντα, είτε φέρνοντας γάλα στην Ελλάδα, είτε λειτουργώντας εργοστάσια στο εξωτερικό και βγάζοντας λευκά τυριά. Οι μηχανισμοί δεν υπάρχουν, έχουν καταστραφεί και επιτέλους πρέπει να πούμε ως εδώ και μη παρέκει. Κάποια θέματα είναι εθνικά και το λέω και το τονίζω», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως με την πρόσφατη τροπολογία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, διευκρινίζεται ότι «μόνο μία ΔΟ αναγνωρίζεται σε εθνικό επίπεδο για κάθε προϊόν ή κοινή ομάδα προϊόντων, είναι όμως δυνατόν να αναγνωρίζονται ΔΟ σε περιφερειακό επίπεδο» , ενώ ρυθμίζονται και οι όροι αντιπροσωπευτικότητάς τους και προστίθεται ότι για την αναγνώριση ίδρυσης και λειτουργίας τους «απαιτείται να αποδεικνύεται ότι κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης αναγνώρισης αντιπροσωπεύουν δια των μελών τους τουλάχιστον το 15% της συνολικής παραγωγής και τουλάχιστον το 15% της μεταποίησης ή/και της εμπορίας συμπεριλαμβανομένης της διανομής, σε κάθε τομέα για τον οποίο ζητείται η αναγνώριση».

Γεωργία Χαλάτση
Ηπειρωτικός Αγών