Παραπάνω από 1.500 πινακίδες παραδόθηκαν το 2019 στη Ροδόπη

Προσεγγίζουν τις 1.000 οι άρσεις ακινησίας των οχημάτων την ίδια περίοδο, δείχνοντας κυκλικότητα στην παράδοση πινακίδων

 

Προσεγγίζουν τις 1.000 οι άρσεις ακινησίας των οχημάτων την ίδια περίοδο, δείχνοντας κυκλικότητα στην παράδοση πινακίδων

Σταθεροποιημένος φαίνεται πως είναι ο ρυθμός παράδοσης πινακίδων τα τελευταία χρόνια, μιας και για ακόμα μια χρονιά ο αριθμός οχημάτων που τίθεται σε ακινησία, θα είναι λίγο μεγαλύτερος από 1.500, αριθμός περίπου ίδιος με πέρυσι.

Έτσι μέχρι την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου ο αριθμός των οχημάτων που είχαν τεθεί σε ακινησία, για να αποφύγει την πληρωμή των τελών του 2020, είχε φτάσει τα 1512, παρόλο που αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες πριν την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, όταν και λήγει η παράταση που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να διευκολύνει τους πολίτες και να δώσει σε όλους τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία.

Ο αριθμός των πινακίδων που κατατίθενται, παραμένει σχετικά σταθερός εδώ και χρόνια.

Το 2018 ο αριθμός των πινακίδων που κατατέθηκαν είχε ξεπεράσει τις 1.500, ενώ χρονιά ρεκόρ ήταν το 2017, όταν είχαν κατατεθεί 1817 πινακίδες.

Το 2016 είχαν κατατεθεί 1350 πινακίδες, ενώ το 2015 είχαν κατατεθεί 1427 πινακίδες.

Μεγάλος ο αριθμός και των άρσεων ακινησίας

Να υπενθυμίσουμε πάντως πως με δεδομένο ότι οι καταθέσεις πινακίδων γίνονται όλο το χρόνο και υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, που χρησιμοποιούν εποχιακά τα οχήματά τους, για αυτό και καταθέτουν τις πινακίδες μία χρονιά, και τις παίρνουν πίσω αργότερα την επόμενη.

Αυτό ισχύει για πολλούς κατόχους μηχανών, που τις χρησιμοποιούν κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μειώνοντας το κόστος αν όχι απαραίτητα των τελών κυκλοφορίας, τότε της ασφάλισης.

Επίσης πλέον έχουν γίνει ετήσιο φαινόμενο οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που επιτρέπουν σε κάποιους ιδιοκτήτες να πληρώσουν μέρος των τελών κυκλοφορίας, αν χρησιμοποιήσουν το όχημα για ένα συγκεκριμένο διάστημα και μετά παραδώσουν ξανά τις πινακίδες.

Αυτό σημαίνει πως παρόλο που ο αριθμός των πινακίδων που παραδίδονται παραμένει μεγάλος, ουσιαστικά όλα τα οχήματα δεν αποσύρονται πλήρως από την κυκλοφορία, λόγω της κυκλικότητας της παραλαβής και της παράδοσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το 2019 είχαμε 962 άρσεις ακινησίας για οχήματα, που σημαίνει πως ο αριθμός των αυτοκινήτων που πραγματικά δεν κινούνται πια στους δρόμους της Ροδόπης είναι μικρότερος από ό,τι φαίνεται.

Μάλιστα παρόλο που βρισκόμαστε ακόμα στις πρώτες μέρες του 2020, μέσα σε 5 εργάσιμες μέρες ήδη έχουν γίνει περίπου 40 άρσεις ακινησίας οχημάτων (η άρση ακινησίας γίνεται για το 2020, παρόλο που οι ιδιοκτήτες όταν παραδίδουν πινακίδες, το κάνουν λόγω της παράτασης για το 2019).

Κώστας Μαρκενδούδης
Παρατηρητής της Θράκης