Όχι στις συνθήκες εργασιακής «ζούγκλας» είπαν οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ

Μία από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων ετών κατά τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στην Κομοτηνή, έλαβε τέλος

 

Μία από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων ετών κατά τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στην Κομοτηνή, έλαβε τέλος

Νίκος Ρίζος
«Τη δεδομένη χρονική στιγμή που ο όμιλος παρουσιάζει ανάκαμψη, δεν μπορούν να ισχύουν για εμάς τα ίδια και χειρότερα»

Ολοκληρώθηκε, την Κυριακή 12 Ιανουαρίου, η αιφνίδια απεργία που κήρυξε η ΟΜΕ-ΟΤΕ, με τη διοίκηση και τους εκπροσώπους των εργαζομένων να επικεντρώνονται στο κατά πόσο αμφότεροι θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή συμφωνία για τη Συλλογική Σύμβαση που αποτελεί και το κύριο αίτημα των εργαζομένων του Οργανισμού.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του Ομίλου στην Κομοτηνή, κ. Νίκος Ρίζος, σημείωσε πως η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κατά τον τρόπο που τίθεται από την διοίκηση, περιλαμβάνει τη σύσταση θυγατρικής εταιρίας και τη μεταφορά των εργαζομένων σε αυτή. «Σκοπός του Ομίλου είναι να συσταθεί μια εισπρακτική εταιρία χωρίς τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους όπως συνέβη και με την περίπτωση του Γερμανού. Να εισπράττει δηλαδή η Deutsche Telekom το χρήμα και να εργάζονται οι υπάλληλοί της σε θυγατρικές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρίζος, χαρακτηρίζοντας το γεγονός απαράδεκτο διότι, όπως εξήγησε, από τεχνικής άποψης σημαίνει την εισαγωγή εργολάβου σε κυκλώματα του ΟΤΕ.

Οι στερήσεις που προκάλεσαν το συλλογικό κύμα αντιδράσεων

Αναφορικά δε με τους διοικητικούς υπαλλήλους, ο κ. Ρίζος τόνισε πως αυτό που διακρίνεται είναι ότι ένας οργανισμός με 1.3 δις κέρδη, αδυνατεί να προσφέρει μονιμότητα και μια μικρή-στοιχειώδη αύξηση στους υπαλλήλους του, προχωρώντας παράλληλα σε μια σειρά από μειώσεις. «Με το πρώτο μνημόνιο, μας έκοψαν 11% από τον μισθό μας και το δεχτήκαμε κρίνοντας πως το γεγονός αντικατοπτρίζει τη γενικότερη εικόνα της χώρας. Ακόμη, μας στέρησαν όλα τα επιδόματα, κάτι που επίσης δεχτήκαμε» ανέφερε ο κ. Ρίζος.

«Τη δεδομένη χρονική στιγμή που ο όμιλος παρουσιάζει ανάκαμψη, δεν μπορούν να ισχύουν τα ίδια και χειρότερα» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, αναφέροντας παράλληλα πως στο κατά διεκδίκηση αίτημα περί συλλογικής σύμβασης, περιλαμβάνεται η κατοχύρωση δύο ή τριών χρόνων σύμβαση με σκοπό τη διαμόρφωση ενός κλίματος «εργασιακής ειρήνης».

Σχετικά με την απάντηση της διοίκησης, ο κ. Ρίζος την χαρακτήρισε «σκληρή» καθότι απεφάνθη πως δεν θα «πάρει πίσω» τις απολύσεις των φυλάκων που πραγματοποίησε, ανακοινώνοντας παράλληλα το προαναφερθέν σχέδιο περί μετακίνησης των εργαζομένων, χωρίς να καθιστά σαφές περί τίνος ακριβώς πρόκειται. «Ο ΟΤΕ θα μπει σε μια καινούργια “ρότα”. Δεν θα χάσουμε τη δουλειά μας, απλά θα δουλέψουμε σε μια θυγατρική. Αυτή είναι η απάντηση της εταιρίας και μέχρι στιγμής κρατά τις θέσεις της» σημείωσε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Μονόδρομος υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων ετών

«Από μέρους μας δεν είχαμε κάποιον άλλο τρόπο να διεκδικήσουμε παρά μόνο την απεργία. Θα ακολουθήσει μια σύσκεψη για να δούμε μήπως κάτι έχει αλλάξει από πλευράς διοίκησης και αναλόγως θα πράξουμε, γιατί ξέρετε το κόστος είναι πάρα πολύ μεγάλο. Δεν μπορείς εύκολα να αντέξεις μια τόσο μεγάλη απεργία. Τέτοιας διάρκειας απεργία, δεν θυμάμαι να έχει πραγματοποιηθεί εδώ και 15 χρόνια» τόνισε ο ίδιος.

Τέλος, όσον αφορά το τοπίο στην Κομοτηνή, ο κ. Ρίζος σημείωσε πως παρατηρήθηκε ένα φαινόμενο το οποίο επικράτησε και πανελλαδικά και αυτό αφορά τη μη συμμετοχή του διοικητικού κλάδου στον απεργιακό αγώνα, γεγονός που ο ίδιος δεν δύναται να εξηγήσει. «Απεργία πραγματοποίησε ο τεχνικός κλάδος σε μεγάλο ποσοστό, με τον διοικητικό να δουλεύει σχεδόν κανονικά. Δεν μπορώ να εξηγήσω πού οφείλεται αυτό. Είναι δύσκολο σε κάποια επιχείρηση ή οργανισμό να τραβά το βάρος ένας κλάδος γιατί ό, τι κερδίζουμε αφορά όλους» είπε καταληκτικά ο κ. Ρίζος.

Παρατηρητής της Θράκης