Τρεις διακινητές μεταξύ των διασωθέντων

Τρία άτομα συνελήφθησαν από τους λιμενικούς ως διακινητές των προσφύγων, μετά το ναυάγιο με τους δώδεκα νεκρούς, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά των Παξών

 

Τρία άτομα συνελήφθησαν από τους λιμενικούς ως διακινητές των προσφύγων, μετά το ναυάγιο με τους δώδεκα νεκρούς, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά των Παξών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τρεις Αφγανούς, ηλικίας 49, 30 και 26 ετών, οι οποίοι ήταν ανάμεσα στους 21 διασωθέντες και κατηγορούνται από τη Λιμενική Αρχή Πρέβεζας για παράβαση των νόμων 4251/2014 και 3386/2005.

Οι έρευνες από το Λιμενικό Σώμα για τον εντοπισμό προσφύγων και μεταναστών του ναυαγίου, που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου, συνεχίζονται και σήμερα, με τη συνδρομή δύο περιπολικών σκαφών και ενός ελικοπτέρου, χωρίς ωστόσο αποτελέσματα.

Οι 21 διασωθέντες του ναυαγίου που μεταφέρθηκαν στην Πρέβεζα και είναι καλά στην υγεία τους, είναι διαφορετικών εθνοτήτων. Δέκα από αυτούς είναι από το Αφγανιστάν, δύο από τη Συρία, τέσσερις από το Πακιστάν, δύο από το Ιράν, δύο από το Ιράκ και ένας από τη Σομαλία. Οι διασωθέντες φιλοξενούνται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του πρώην δημαρχείου Πρέβεζας στο Ζάλογγο.

Από την πρώτη στιγμή, ο δήμος Πρέβεζας, με επικεφαλής τον δήμαρχο Νίκο Γεωργάκο, τους αντιδημάρχους, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, υπηρεσιακούς παράγοντες και εθελοντές προσπάθησαν με κάθε τρόπο να συνδράμουν στην υποδοχή και φιλοξενία των 21 διασωθέντων, οι οποίοι αναμένεται να μεταφερθούν σε οργανωμένη δομή μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των καταθέσεων στο Λιμεναρχείο. Με τη συνδρομή του Λιμεναρχείου, της περιφέρειας, του Γηροκομείου και άλλων φορέων και εθελοντών έγινε το καλύτερο δυνατό για τη συγκέντρωση κλινοσκεπασμάτων, ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ στο πλευρό των διασωθέντων βρίσκεται και ψυχολόγος του δήμου.

Οι δώδεκα σοροί, που μεταφέρθηκαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, δεν είχαν ταυτοποιηθεί μέχρι το μεσημέρι. Μεταξύ των διασωθέντων και των θανόντων δεν υπάρχουν παιδιά, αφού πρόκειται για άτομα ηλικίας από 20 έως 30 ετών.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν μέχρι στιγμής οι διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες, «ο αριθμός των επιβαινόντων στο μοιραίο σκάφος έφτανε περίπου τους 50, με αποτέλεσμα να μην είναι ακριβής ο αριθμός των αγνοουμένων».

Οι προανακρίσεις συνεχίζονται και μέχρι στιγμής βέβαιος είναι μόνο ο προορισμός που είχαν οι μετανάστες και πρόσφυγες προς την Ιταλία, ενώ δεν έχει εξακριβωθεί επισήμως ο τόπος της αναχώρησης τους και ο τρόπος της διακίνησής τους. Το πιθανότερο σενάριο είναι πάντως οι πρόσφυγες και μετανάστες να ταξίδεψαν από την Αθήνα μέχρι την Άρτα ή την Πρέβεζα και στη συνέχεια να επιβιβάστηκαν σε σκάφος στην ακτή ανάμεσα Ριζών και Λυγιάς.

Αποστόλης Τζελέτας
Ηπειρωτικός Αγών