Πτώση 30% στους τζίρους καφέ και μπαρ του Βόλου λόγω αντικαπνιστικού

Αντιδράσεις καταστηματαρχών στους συνεχείς ελέγχους των υπηρεσιών

 

Αντιδράσεις καταστηματαρχών στους συνεχείς ελέγχους των υπηρεσιών

Σχεδόν 30% ίσως σε μερικές περιπτώσεις και παραπάνω ανήλθε η πτώση του τζίρου σε καφετέριες, μπαρ, τσιπουράδικα στο Βόλο την περίοδο των εορτών, εξαιτίας της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης κ. Στέφανο Στεφάνου η πτώση σε πολλά μαγαζιά είναι πολύ μεγαλύτερη, σε κάποια άλλα που βρίσκονται κυρίως στο κέντρο της πόλης κι έχουν κάποιες προδιαγραφές είναι μικρότερη ή σχεδόν ανύπαρκτη. Ωστόσο, η εικόνα λίγων καταστημάτων δεν αναδεικνύει την πραγματικότητα.

Οι καταστηματάρχες της εμπορικής αγοράς «έφαγαν» γερή σφαλιάρα από την κίνηση που επικράτησε, καθώς δεν είδαν τα ταμεία τους να θερμαίνονται. Το ίδιο…οικονομικό χαστούκι όμως αισθάνθηκαν και οι καταστηματάρχες καφετεριών και μπαρ, εξαιτίας της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.

«Την περίοδο των γιορτών σημειώθηκε πτώση τζίρου περίπου 30%. Κάποια μαγαζιά είχαν μεγαλύτερο πρόβλημα κάποια, ελάχιστα, επειδή έχουν ορισμένες προδιαγραφές, είναι στο κέντρο, έχουν εξωτερικό χώρο και θέρμανση δεν είδαν τόση μείωση στην κίνηση. Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού έπρεπε να γίνει την άνοιξη, που θα μπορούσαμε να είχαμε μπροστά μας και ένα διάστημα προσαρμογής κι όχι μέσα στο χειμώνα, γιατί τώρα αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα», σχολίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης κ.Στέφανος Στεφάνου μιλώντας στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, ο οποίος σχολίασε πως κι αυτοί που ελέγχουν δεν ξέρουν πολλές φορές τι ελέγχουν, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που το κλιμάκιο δεν συνοδεύεται από υπαλλήλους του υγειονομικού.

Βέβαια, ο ίδιος ανέφερε πως σύμφωνα με ενημέρωση που είχε, αναμένονται βελτιωτικές αλλαγές στο νόμο, σε ότι αφορά τους ανοιχτούς χώρους, το όριο στα εξωτερικά προστατευτικά που σήμερα είναι στο 1.60μ κ.α..

Αναφορικά με τις Λέσχες Καπνιζόντων, ο κ. Στεφάνου τόνισε πως δεν υφίσταται νομικά, δεν μπορεί ένα κατάστημα να γίνει Λέσχη καπνιζόντων, καθώς χρειάζεται καταστατικό, μέλη, δεν μπορεί να υπάρχει με το ΑΦΜ της επιχείρησης και άλλα πολλά.

Εκείνο όμως που φαίνεται πως έχει «τσακίσει» τους καταστηματάρχες είναι οι συνεχιζόμενοι και πολλαπλοί έλεγχοι υπηρεσιών, ΙΚΑ, εφορεία, επιθεώρηση εργασίας. Πολλοί μάλιστα καταστηματάρχες μετέφεραν το παράπονό τους και την αντίδρασή τους στο Σύλλογο με τον κ. Στεφάνου να σχολιάζει πως «και πριν τις γιορτές και κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά υπάρχουν καταστήματα που δέχονται ελέγχους δύο και τρεις φορές την εβδομάδα. Μία για τη μουσική, μία το ΙΚΑ, μία η εφορία κι όλο αυτό προκαλεί αναστάτωση στους καταστηματάρχες που προσπαθούν να βγάλουν το μεροκάματο.»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου είπε πως οι καταστηματάρχες δεν είναι ενάντια στους ελέγχους, όμως αυτός ο συνεχές ρυθμός είναι υπερβολικός.

Μαγνησία