Θερμαίνονται… αλλιώς τα Κέντρα Υγείας Σκιάθου και Σκοπέλου

Δυσκολία και άρνηση βενζινοπωλών να προμηθεύσουν με πετρέλαιο τα Κέντρα Υγείας των νησιών

 

Δυσκολία και άρνηση βενζινοπωλών να προμηθεύσουν με πετρέλαιο τα Κέντρα Υγείας των νησιών

Τα νερά στο χώρο της υγείας ταράζει η ΠΟΕΔΗΝ με χθεσινή της ανακοίνωση, που κάνει λόγο για Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αυτή τη φορά όχι με ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό αλλά με τη ….θέρμανση. Μάλιστα, πραγματοποίησε και έρευνα στους εργαζομένους και από αυτή προέκυψε πως στα Κέντρα Υγείας Σκιάθου και Σκοπέλου, δεν υπάρχει θέρμανση και οι πρατηριούχοι αρνούνται να προμηθεύσουν πετρέλαιο, εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης στην εξόφλησή τους. Στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου θερμαίνονται με πετρέλαιο που έδωσε δωρητής, ενώ στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου το πετρέλαιο στο βυτίο είναι τεσσάρων ετών!

Την ώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας «φωνάζει» βοήθεια, καθώς υπάρχουν χιλιάδες κενές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έρχεται ακόμη ένα εμπόδιο να δυσχεράνει την καθημερινότητα του προσωπικού αλλά και των πολιτών. Η έλλειψη θέρμανσης!

Στην Ελλάδα του 2020 Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας δεν έχουν πετρέλαιο, οι αίθουσες είναι κρύες με αποτέλεσμα ασθενείς , γιατροί και νοσηλευτές να ξεπαγιάζουν από το κρύο.

Η ΠΟΔΕΗΝ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων πως » Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να παρέμβει να επιλυθούν τα προβλήματα. Στην χώρα μας επικράτησαν πολικές θερμοκρασίες. Οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να είναι χαμηλές και αναμένεται και νέο κύμα κακοκαιρίας.

Παρότι τα περισσότερα Νοσοκομεία φαίνεται ότι έχουν επάρκεια σε πετρέλαιο και τα πολλά έχουν συνδεθεί με φυσικό αέριο αντιμετωπίζουν προβλήματα επειδή είναι ασυντήρητα τα κλιματιστικά σώματα ή είναι πολύ παλαιά και δεν αποδίδουν.

Υπάρχουν Νοσοκομεία που κάνουν οικονομία στο πετρέλαιο για οικονομικούς λόγους. Το ανοίγουν λίγες ώρες με αποτέλεσμα να μην έχουν επαρκή θέρμανση. Τα κτίρια είναι ασυντήρητα χωρίς μονώσεις, σπασμένα παράθυρα. Εξαιτίας αυτών ακόμη και εάν δουλεύουν τα συστήματα θέρμανσης όλο το 24ωρο δεν αποδίδουν. Έχουμε αναφερθεί στην κακή κτιριακή κατάσταση των Νοσοκομείων και τις πεπαλαιωμένες υποδομές.

Υπάρχουν Κέντρα Υγείας που δεν έχουν καθόλου θέρμανση. Οι τοπικοί πρατηριούχοι αρνούνται να προμηθεύσουν πετρέλαιο επειδή καθυστερούν να εξοφληθούν. Κέντρα Υγείας με κτιριακά προβλήματα και απώλειες θέρμανσης. Χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει στο ΚΥ Ιάσμου που κινδυνεύουν τα μπόιλερ να ανατιναχθούν».

Δεν έχουν θέρμανση Κέντρα Υγείας Σκιάθου και Σκοπέλου

Η ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποίησε έρευνα σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας για να σκιαγραφήσει την κατάσταση που επικρατεί. Μέσα λοιπόν στα «προβληματικά» Κέντρα Υγείας είναι αυτά της Σκιάθου και της Σκοπέλου, που όπως σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ, δεν έχουν θέρμανση και οι πρατηριούχοι αρνούνται να τα προμηθεύσουν.

Η ΜΑΓΝΗΣΙΑ επικοινώνησε με το ΚΥ Σκιάθου, όπου εργαζόμενη ανέφερε πως υπάρχει θέρμανση, την οποία δεν την λειτουργούν όλο το 24ωρο. Σημείωσε πως «επειδή τώρα το χειμώνα δεν έχουμε κόσμο στο ΚΥ, έχουμε θέρμανση στο χώρο εξέτασης κι ένα καλοριφέρ με ρεύμα στον άλλο χώρο που βρίσκεται το προσωπικό».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος του νησιού κ. Θοδωρής Τζούμας τόνισε πως υπάρχει όντως δυσκολία στο θέμα του πετρελαίου για το Κέντρο Υγείας, καθώς υπάρχει ένα ποσό ανεξόφλητο, προς τους πρατηριούχους που είχαν προμηθεύσει το Κέντρο Υγείας με πετρέλαιο. Ωστόσο, ο Δήμος δέχτηκε μία δωρεά από ιδιώτη που έλκει την καταγωγή του από το νησί. Ο ιδιώτης προσέφερε 9 τόνους και 600 λίτρα πετρέλαιο και ο Δήμος από την πλευρά του διένειμε την ποσότητα αυτή για τις ανάγκες των σχολείων, της Πυροσβεστικής, του Λιμεναρχείου, του Κέντρου Υγείας κ.α.. Απ’ όσο φαίνεται το πετρέλαιο του δωρητή στερεύει σιγά σιγά.

Μια παρόμοια κατάσταση βιώνει και το προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου. Όπως ανέφερε εργαζόμενος του ΚΥ Σκοπέλου η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. «Δεν έχουμε κρύο στο Κέντρο Υγείας, αλλά έχουμε πρόβλημα με το πετρέλαιο. Υπάρχει πετρέλαιο στο βυτίο, δεν είναι γεμάτο, αλλά βρίσκεται εκεί εδώ και τέσσερα χρόνια(!). Επιπλέον οι πρατηριούχοι δεν ασχολούνται και δεν ενδιαφέρονται να βάλουν πετρέλαιο στο ΚΥ γιατί καθυστερούν πολύ να τους πληρώσουν μέσω δημοσίου. Τα μισά σώματα καλοριφέρ όμως στο Κέντρο Υγείας είναι κατεστραμμένα, οπότε και πετρέλαιο να είχαμε συνέχεια δεν θα μπορούσαμε να τα λειτουργήσουμε. Αυτή τη στιγμή θερμαινόμαστε με air conditions».

Ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Σταμάτης Περίσσης είχε ενημερωθεί για την κατάσταση αυτή και σημείωσε πως δεν είναι ότι δεν έχουν θέρμανση στο ΚΥ, απλά γίνεται με air conditions, με υψηλότερο δηλαδή οικονομικό κι ενεργειακό κόστος, ενώ υπάρχει και πετρέλαιο.

Ο κ. Περίσσης υπογράμμισε τέλος πως ο Δήμος έχει ενημερώσει την 5η ΥΠΕ για την κατάσταση του Κέντρου Υγείας και αναμένει τις εξελίξεις.

Μαγνησία