Ανώτατο βραβείο για τη Μανιάτισσα δημοσιογράφο Σπ. Σπανέα! (εικόνες)

Από το Ίδρυμα Μπότση - Απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο

 

Από το Ίδρυμα Μπότση - Απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο

Το ανώτατο βραβείο του Ιδρύματος Μπότση απονεμήθηκε στη Μανιάτισσα δημοσιογράφο Σπυριδούλα Σπανέα. Η αθλητική συντάκτρια της «Καθημερινής» γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Οίτυλο της Μάνης και βραβεύτηκε για τις δημοσιογραφικές της έρευνες για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών στον αθλητισμό και για τις συνεντεύξεις της με προσωπικότητες του παγκόσμιου αθλητισμού. Έγινε, μάλιστα, η πρώτη αθλητική συντάκτρια που τιμήθηκε με την εν λόγω διάκριση καθώς πήρε το βραβείο που φέρει το όνομα του ιστορικού Ιδρύματος και την απονομή έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος.

Η «36η απονομή δημοσιογραφικών βραβείων» του Ιδρύματος Μπότση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15/1 στο Μέγαρο Σαρόγλου (Λέσχη Αξιωματικών και Ενόπλων Δυνάμεων, ΛΑΕΔ), στην Αθήνα. Πρόκειται για την κορυφαία ετήσια δημοσιογραφική εκδήλωση / (επι)βράβευσης δημοσιογράφων, η οποία διοργανώνεται από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθανασίου Βασ. Μπότση».

«Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που η Γνωμοδοτική Επιτροπή των Βραβείων επέλεξε εμένα ανάμεσα σε τόσους άξιους συναδέλφους για το βραβείο “Μπότση”. Η βράβευση με γεμίζει ευθύνη και με ωθεί να συνεχίσω να πορεύομαι όπως τόσα χρόνια στην υπηρεσία της αντικειμενικής ενημέρωσης και να βρίσκομαι πάντα στο πλάι των αθλητών μας. Σε μια εποχή που τα fake news αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας οι δημοσιογράφοι πρέπει να δώσουμε τη δική μας μάχη ώστε να αποκαλύπτονται και να απομονώνονται ανάλογες περιπτώσεις. Μέσα σε αυτό το βραβείο υπάρχουν εκατομμύρια λέξεις, χιλιάδες ώρες ρεπορτάζ και δεκάδες προσωπικές στιγμές που έγιναν θυσία σε αυτό που εγώ θεωρώ λειτούργημα», ανέφερε σε δηλώσεις της η Σπ. Σπανέα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η καταξιωμένη δημοσιογράφος της «Καθημερινής» δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη μανιάτικη καταγωγή της: «Γεννήθηκα στο Οίτυλο και είμαι υπερήφανη Μανιάτισσα. Τελείωσα το Λύκειο στην Αρεόπολη και, ύστερα από πολύ κόπο και χωρίς προσωπικές γνωριμίες, κατάφερα να καταξιωθώ στον χώρο που αγαπάω, τη δημοσιογραφία. Το αναφέρω αυτό θέλοντας να πω στα νέα παιδιά, που μπορεί να έχουν γεννηθεί σε ένα χωριό και να θεωρούν ότι δεν θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με ένα παιδί μιας μεγάλης πόλης, ότι τίποτα δεν είναι αδύνατον αρκεί να έχουν όνειρα, να τα διεκδικούν και να μη λυγίζουν στις πρώτες δυσκολίες».

Στην σπουδαία εκδήλωση παρέστησαν άνθρωποι από την πολιτική, την οικονομική και την καλλιτεχνική σκηνή του τόπου. Εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη ΛΑΕΔ βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Νίκος Βούτσης και Απόστολος Κακλαμάνης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Μαριέττα Γιαννάκου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, η βουλευτής Κατερίνα Μονογυού, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, η Μανιάτισσα πρόεδρος της Ένωσης Συμμετασχόντων Αθλητών σε Ολυμπιακούς Αγώνες και του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Κοζομπόλη κ.π.ά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι και στη Γνωμοδοτική Επιτροπή των δημοσιογραφικών βραβείων υπάρχει μία γνωστή Μανιάτισσα δημοσιογράφος. Πρόκειται για την Έλενα Π. Ριζεάκου, η οποία είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

Χρήστος Πετρούλιας
Λακωνικός Τύπος