Θεσσαλία: Τα άγρια πτηνά φέρνουν τουρίστες...

Πρόταση αξιοποίησης των τεχνητών υδροβιότοπων της Θεσσαλίας από το Υπ. Τουρισμού, στους Δήμους Τεμπών, Αγιάς, Κιλελέρ και Ρήγα Φεραίου - «Υπάρχουν εκατομμύρια φανατικοί φίλοι παρατήρησης πτηνών σε όλο τον κόσμο» δηλώνει ο προϊστάμενος της Π.Υ.Τ. Θεσσαλίας Νικ. Σαρούκος

 

Πρόταση αξιοποίησης των τεχνητών υδροβιότοπων της Θεσσαλίας από το Υπ. Τουρισμού, στους Δήμους Τεμπών, Αγιάς, Κιλελέρ και Ρήγα Φεραίου - «Υπάρχουν εκατομμύρια φανατικοί φίλοι παρατήρησης πτηνών σε όλο τον κόσμο» δηλώνει ο προϊστάμενος της Π.Υ.Τ. Θεσσαλίας Νικ. Σαρούκος

Την ενδυνάμωση της τουριστικής ταυτότητας της Θεσσαλίας, με την αξιοποίηση των φυσικών και τεχνιτών υδροβιοτόπων της και πιο συγκριμένα από το Δέλτα του Πηνειού μέχρι τη λίμνη Κάρλα και τη λίμνη της Σκήτης, στοχεύει πρόταση που απευθύνει η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας του Υπουργείου Τουρισμού, στους Δήμους Αγιάς, Τεμπών, Κιλελέρ και Ρήγα Φεραίου.

Η πρόταση εστιάζει στην ανάπτυξη μιας αυξανόμενης τάσης που υπάρχει παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, αυτή της παρατήρησης άγριων πτηνών στο φυσικό τους περιβάλλον και υποστηρίζει ότι η Θεσσαλία έχει όλα αυτά που απαιτούνται για να γίνει κορυφαίος προορισμός, για την κατηγορία των τουριστών.

«Όσο παράταιρο και αν ακούγεται, η τάση αυτή, πέραν του ότι έχει εκατομμύρια φανατικούς φίλους σε κάθε μήκος και πλάτος της Οικουμένης (στους οποίους προσφέρει πλήθος συγκινήσεων), διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για τη διεξαγωγή επιστημονικών συμπερασμάτων σε επίπεδο μελέτης και έρευνας…» δηλώνει ο εμπνευστής της πρότασης, προϊστάμενος Ελέγχου, Επιθεωρήσεων και Τουριστικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας, της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας του Υπουργείου Τουρισμού κ. Νικόλαος Σαρούκος.

Σημειώνει ειδικότερα ότι: «Η Διεύθυνσή μας έχει εντοπίσει προ δύο ετών και πλέον, τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ιδιαίτερου, και εξαιρετικά υποσχόμενου ως προς την ενίσχυση του περιβαλλοντικού πρόσημου της ευρύτερης περιοχής, τουριστικού προϊόντος, το οποίο “ζυμώνει” εξαίρετα δομικά στοιχεία που δημιουργούν επισκεψιμότητα με κοινό παρονομαστή την αειφορία και την ηπιότητα, με στόχο την υποδοχή πελατειακού κοινού, με ιδιαίτερο θεωρητικό και εισοδηματικό υπόβαθρο.

Κατόπιν εξαιρετικά μεθοδικής και στοχευμένης έρευνας που προηγήθηκε από μέρους μας, η Διεύθυνσή μας είναι πλέον σε θέση να παρουσιάσει την προσέγγισή της για την εισαγωγή θεματικού τουρισμού «BIRD WATCHING»- «Παρατήρηση Άγριων Πτηνών στο Φυσικό τους Περιβάλλον», στη θεσσαλική ενδοχώρα.

Ο γεωγραφικός άξονας στον οποίο επικεντρώνεται η πρότασή μας, αναπτύσσεται στα ακόλουθα σημεία: Δέλτα Πηνειού ποταμού – λίμνη Σκήτης Αγιάς – λίμνες/ταμιευτήρες Ελευθέριου – λίμνες/ταμιευτήρες Γλαύκης – λίμνη/ταμιευτήρας Καλαμακίου – λίμνη Κάρλα.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια νοητή γραμμή που συνδέει το σχεδόν ανώτατο διοικητικό άκρο της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (λίγο πριν οι οικισμοί «Αλεξανδρινή» και «Καστρί Λουτρό», συνεχιστούν από τους Νέους Πόρους Πιερίας), συνεχίζει προς την ενδοχώρα, και καταλήγει στη Μαγνησία, και συγκεκριμένα στη λίμνη Κάρλα, ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα στη Γηραιά Ήπειρο, η επανασύσταση της οποίας δημιουργεί συνθήκες οικολογικής ισορροπίας.

Η πρότασή μας αφορά σε ένα στοχευμένο τουριστικό προϊόν, το οποίο δίνει διαχειριστική και παραγωγική υπεραξία σε υποδομές, οι οποίες υπό την παρούσα χρήση τους (εξαιρουμένου του Δέλτα Πηνειού και της λίμνης Κάρλας), εκλαμβάνονται ως ταμιευτήρες χρήσιμοι αποκλειστικά για άρδευση.

Επίσης, η απόδοση οικοτουριστικού χαρακτήρα, εξαιρετικά υψηλών ποιοτικών αξιώσεων, στο «Δέλτα» του Πηνειού Ποταμού και στη λίμνη Κάρλα, ενισχύει ένα άτυπο δίκτυ προστασίας στην περιβαλλοντικά εξαιρετικά ευαίσθητη αυτή περιοχή».

Η πρόταση απευθύνεται στους Δήμους, των οποίων τα διοικητικά όρια βρίσκονται στις παραπάνω περιοχές και συγκεκριμένα στους Δήμους Αγιάς, Τεμπών, Κιλελέρ και Ρήγα Φεραίου, καθώς και στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και στον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας - Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου - Δέλτα Πηνειού».

Παράλληλα, κοινοποιείται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στον Δήμο Λαρισαίων, στον Δήμο Βόλου και σε επαγγελματικούς τουριστικούς φορείς των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας και Μαγνησίας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «BIRD WATCHING»

Ο κ. Σαρούκος αναφέρει για το «BIRD WATCHING»: «Αν και δεν υπάρχει ακριβής μεταφραστική προσέγγιση, η οποία να αγγίζει στο ακέραιο τη συγκεκριμένη τάση, η καλύτερα προσεγγίσιμη απόδοση «συναντάται» στον προσδιορισμό «Παρατήρηση Άγριων Πτηνών στο Φυσικό τους Περιβάλλον», τόσο ενδημικών όσο και αποδημητικών, χωρίς την παραμικρή ενόχληση ή παρέμβαση, και ει δυνατόν, εξ αποστάσεως.

Αποτελεί μία δραστηριότητα, η οποία ως ακρογωνιαίο αξίωμα φέρει την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων.

Κάθε παρατηρητής πτηνών είναι ένας εν δυνάμει ερασιτέχνης ορνιθολόγος. Καθόσον τα πουλιά είναι από τα ζώα που μπορούμε πολύ εύκολα να παρακολουθήσουμε, να παρατηρήσουμε και να αντλήσουμε στοιχεία από τη ζωή και τη συμπεριφορά τους, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ενδιαφερομένων εντάσσονται στους λάτρεις του Birdwatching, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τον περιβαλλοντολόγο - ορνιθολόγο Γρηγόρη Τσούνη, «η δραστηριότητα αυτή μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα και γοητευτική, ωστόσο οι ενασχολούμενοι με το συγκεκριμένο αντικείμενο οφείλουν να θυμούνται ότι είναι «εισβολείς» σε περιοχές που τα πουλιά ζουν αλλά κυρίως αναπαράγονται. Γι’ αυτό, όσοι ασχολούνται με την παρατήρηση πουλιών θα πρέπει να είναι πολύ διακριτικοί, να τα παρατηρούν από μακριά και να φροντίζουν να μη γίνει αντιληπτή η παρουσία τους».

Η θεσσαλική ενδοχώρα φιλοξενεί μεγάλο αριθμό υγροτόπων, οι οποίοι με τη σειρά τους αποτελούν πόλο έλξης, διαβίωσης και αναπαραγωγής, σπάνιων ειδών, αποδημητικών και μη.
Οι υγρότοποι φέρουν το χαρακτηριστικό να φιλοξενούν σημαντικούς πληθυσμούς άγριων πτηνών ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ωστόσο, η καλύτερη εποχή για παρατήρηση πουλιών θεωρείται από τους λάτρεις του Birdwatching η άνοιξη, καθώς κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κορυφώνεται το ζευγάρωμα αλλά και η αναπαραγωγή των πτηνών. Παρόλα αυτά, έντονη συγκίνηση για έναν παρατηρητή, μπορεί να προσφέρει και το φθινόπωρο, εποχή κατά την οποία τα αποδημητικά πουλιά αναχωρούν μαζικά, για αναζήτηση θερμότερων κλιμάτων».

Ελευθερία Λάρισας