«Φωτιά» παίρνει το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων από ιδιώτες στην ΑΜΘ

Διαμαρτυρία από τους εργαζόμενους στους Δήμους στα γραφεία της ΔΙΑΑΜΑΘ

 

Διαμαρτυρία από τους εργαζόμενους στους Δήμους στα γραφεία της ΔΙΑΑΜΑΘ

Ζητούν την απόσυρση του διαγωνισμού∙ συνεχίζει κανονικά τη διαγωνιστική διαδικασία η διοίκηση

Διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της ΔΙΑΑΜΑΘ, αλλά και μέσα στην αίθουσα σύσκεψης του ΔΣ που λάμβανε χώρα εκείνη την ώρα, πραγματοποίησαν εκπρόσωποι Συλλόγων Εργαζομένων των Δήμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσία του προέδρου της ΠΟΕ ΟΤΑ κ. Νίκου Τράκα, θεωρώντας πως μια κατ΄ εξοχήν δημόσια παροχή υπηρεσιών, η Μεταφόρτωση-Μεταφορά Απορριμμάτων, περνά σε ιδιωτικά χέρια.

Οι εργαζόμενοι κατέθεσαν τόσο τις ενστάσεις τους για τα όσα προβλέπονται στο έργο που προκήρυξε η ΔΙΑΑΜΑΘ, που περιλαμβάνει περιορισμό κάποιων υφιστάμενων μονάδων αλλά και την παραχώρηση στον ανάδοχο των οχημάτων από την ΔΙΑΑΜΑΘ, όσο και με την γενικότερη κατεύθυνση την οποία ακολουθεί η εταιρεία, που θεωρούν πως εισάγει τους ιδιώτες στην καθαριότητα.

Τονίζοντας δε πως ουδέποτε κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους για το ζήτημα, ζήτησαν να σταματήσει η διαγωνιστική διαδικασία, και να συγκληθεί ξανά το συμβούλιο με εκπροσώπους και των εργαζομένων, ώστε να γίνει και πλήρης ενημέρωση για αυτό.

Η επίσκεψη των εργαζομένων προκάλεσε και συζήτηση εντός του συμβουλίου, με κάποια από τα μέλη του, με πρώτο το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννη Ζαμπούκη, να ζητούν επιπλέον ενημέρωση για το θέμα, ενώ τελικά, και μετά από αρκετή ώρα διαλόγου εντός του συμβουλίου, χωρίς τους εργαζόμενους, ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Μανώλης Τσέπελης τόνισε προς τους εργαζόμενους πως θα κληθούν για να συζητήσουν το θέμα στο επόμενο συμβούλιο, όμως τόνισε πως από τη στιγμή που ξεκίνησε, η διαδικασία του διαγωνισμού θα συνεχιστεί.

Πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την εξέλιξή του, θεωρώντας πως υπάρχει χρόνος για να ανατραπεί οτιδήποτε είναι κατά των Δημοτών, σημειώνοντας πως υπάρχουν δήμοι που το χρειάζονται για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν κανονικά τη μεταφορά των απορριμμάτων τους.

Διαφωνίες με την ουσία αλλά και παραμέτρους του έργου

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως το έργο που έχει προκηρυχθεί, ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια, και φτάνει τα 6 εκατ. ευρώ αν η ΔΙΑΑΜΑΘ ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης που έχει για ακόμα ένα έτος.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις αρχές Ιανουαρίου, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών από τους όποιους ενδιαφερόμενους την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου.

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων τόνισαν προς το ΔΣ, ότι είχαν ζητήσει εδώ και 6 μήνες ενημέρωση για τις όποιες κινήσεις της ΔΙΑΑΜΑΘ, όμως αυτό δεν έγινε, και είδαν για πρώτη φορά τη διακήρυξη όταν δημοσιεύτηκε.

Όπως ανέφεραν, διαφωνούν σε πολλά σημεία με αυτή, κυρίως γιατί ιδιωτικοποιεί μια υπηρεσία μεταφοράς απορριμμάτων, κάτι που δεν ωφελεί ούτε τους πολίτες ούτε τους εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα παραχωρούνται 32 οχήματα της ΔΙΑΑΜΑΘ στον ιδιώτη, που δεν ξέρουν πως θα επιστραφούν, κλείνουν Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ενώ θεωρούν πως η σημαντική αύξηση του ποσού που πληρώνουν οι Δήμοι στη ΔΙΑΑΜΑΘ θα επηρεάσει την αποκομιδή των απορριμμάτων εντός των Δήμων.

Συνεχίζει ο διαγωνισμός, στην αναμονή η τελική απόφαση

Ο κ. Τσέπελης σημείωσε πως το ΔΣ προχώρησε στην προκήρυξη πειθαρχώντας στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας, που λήφθηκε από την προηγούμενη διοίκηση, όμως ζήτησε να περιμένουν, για να κριθεί το αν είναι συμφέρον για τους Δήμους, το οικονομικό αποτέλεσμα από τις προσφορές που θα κατατεθούν.

Τόνισε δε πως παρόλο που αρκετοί Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν το έργο αυτό της μεταφοράς, υπάρχουν και άλλοι Δήμοι στην ΑΜΘ που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Πάντως τόνισε πως ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η μεταφορά δεν έχει τελεσιδικήσει, και μίλησε για επανεξέταση των επιλογών τους, ανάλογα με το οικονομικό αποτέλεσμα των προσφορών.

Πάντως τελικά σημείωσε, και αυτό τόνισε προς τους εργαζόμενους πως το θέμα θα συζητηθεί σε βάθος στο επόμενο ΔΣ, με τη συμμετοχή των εργαζόμενων, όμως παράλληλα ο διαγωνισμός προχωρά, με τις τελικές αποφάσεις να παίρνονται σε δεύτερο χρόνο. Άλλωστε τόνισε προς τους εργαζόμενους πως η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, από την ολοκλήρωση των προσφορών μέχρι την συμβασιοποίηση, θα πάρει αρκετό χρόνο.

Αποφασισμένοι για πιο δυναμικές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Από την πλευρά του ο κ. Τράκας στάθηκε στο πρωτοφανές, όπως το χαρακτήρισε, γεγονός ότι αρκετοί Δήμαρχοι, ακόμα και μέσα στο ΔΣ, δεν γνώριζαν τις λεπτομέρειες του έργου, και πως το κόστος θα αποβεί, ουσιαστικά, τριπλάσιο για τους Δήμους.

«Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα πληρώσουν για ακόμα μια φορά το κόστος για τις αποφάσεις αυτές και την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, που θεωρούμε πως βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού αυτών που τις παίρνουν» ανέφερε.

Για αυτό και τις επόμενες μέρες, τόσο οι Σύλλογοι όσο και η Ομοσπονδία, θα ενημερώσουν τους πολίτες για το τι έγινε και ποιος είναι ο διαγωνισμός που τρέχει, ποιοι είναι αυτοί που τους ανεβάζουν τα δημοτικά τέλη, και στην επόμενη Συνέλευση της ΔΙΑΑΜΑΘ θα δώσουν το παρόν οι εργαζόμενοι με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Όσο για τις αιτιάσεις ότι οι αποφάσεις για το έργο είχαν ληφθεί από την προηγούμενη διοίκηση, ανέφερε πως αυτό που πρέπει να κάνει μια καινούρια διοίκηση είναι να αποσύρει τις λάθος αποφάσεις της προηγούμενης, για να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης.

Από την πλευρά των εργαζομένων ζητούν να γίνουν προσλήψεις μονίμου προσωπικού, να γίνει συζήτηση στο τραπέζι, να δώσουν τα στοιχεία οι Σύλλογοι και να ξεκινήσει ένας διάλογος για την καλύτερη αποκομιδή των απορριμμάτων στην περιοχή.

«Υπάρχουν Δήμοι στην περιοχή που τα αμαξοστάσιά τους θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες» ανέφερε, και έτσι ένας Δήμος που δεν έχει γκαράζ και τα απαραίτητα εργαλεία, δύσκολα θα δώσει εκατομμύρια σε μια ιδιωτική εταιρεία.

Τέλος στεκόμενος στην αναφορά του κ. Τσέπελη για δήμους που δεν έχουν τη δυνατότητα για μεταφορά, ζήτησε να δηλώσει ποιοι είναι αυτοί οι δήμοι που αδυνατούν, αλλά έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τη ΔΙΑΑΜΑΘ.

«Παράδειγμα, αν η Αλεξανδρούπολη δίνει 1.600.000 στη ΔΙΑΑΜΑΘ, πως θα μπορέσει, μιας και βρήκε ερείπιο την προηγούμενη κατάσταση, να αγοράσει απορριμματοφόρα, να εξυπηρετήσει την κοινωνία και να δημιουργήσει μια καλύτερη καθαριότητα» κατέληξε.

Αντίδραση και από το ΠΑΜΕ στην ιδιωτικοποίηση

Το παρών στην διαμαρτυρία έδωσαν και μέλη του ΠΑΜΕ, ζητώντας να μην προχωρήσει οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση στον χώρο της διαχείρισης απορριμμάτων.

Για προδιαγεγραμμένο έγκλημα στον τομέα της καθαριότητας μίλησε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» και μέλος του Εργατικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης κ. Διονύσης Κλάδης, τόσο για τους πολίτες που καλούνται να πληρώσουν αυξημένα τέλη, όσο και για τους εργαζόμενους στους Δήμους μιας και ακόμα μια υπηρεσία φαίνεται ότι περνά στα χέρια των ιδιωτών.

«Όλη η εμπειρία δείχνει ότι όπου έχει μπει ιδιώτης, δεν σημαίνει ότι υπάρχει μικρότερο κόστος για τους δημότες, όταν μάλιστα από κάπου πρέπει να βγει το κέρδος του» ανέφερε, πόσο μάλλον που σε αυτό το διαγωνισμό βλέπουμε ότι δίνονται οχήματα που θα τα χρησιμοποιεί αυτός.

Η λύση, τόνισε, είναι οι μόνιμοι μαζικοί διορισμοί, για να καλυφθούν τα κενά, μιας και η έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού οδηγεί σε λύσεις σαν αυτές που κάνει τώρα η ΔΙΑΑΜΑΘ.

«Το ζητούμενο είναι να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα, να υπάρχει ασφάλεια στην εργασία, ώστε και οι δημότες να έχουν ένα σωστό έργο αποκομιδής και να μην πλήττεται το περιβάλλον» επεσήμανε κλείνοντας.

Κώστας Μαρκενδούδης
Παρατηρητής της Θράκης