Λάρισα: Μια νέα αρχή για τους άστεγους...

Η ολιστική αντιμετώπιση του θέματος των αστέγων στη Λάρισα, από τον Δήμο Λαρισαίων, μέσα από μια κοινή προσπάθεια των κοινωνικών δομών του, έφερε σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση και διαχείριση του προβλήματος στην πόλη

 

Η ολιστική αντιμετώπιση του θέματος των αστέγων στη Λάρισα, από τον Δήμο Λαρισαίων, μέσα από μια κοινή προσπάθεια των κοινωνικών δομών του, έφερε σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση και διαχείριση του προβλήματος στην πόλη.

Οι άνθρωποι που περιπλανώνται στους δρόμους, χωρίς στέγη, βρίσκουν ένα σωτήριο καταφύγιο στη ζωή τους, μέσα στον «ξενώνα αστέγων» του Δήμου, αλλά παράλληλα και μια σημαντική στήριξη και φροντίδα από το Κοινωνικό Συσσίτιο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, τις υπηρεσίες συμβουλευτικής και πρόσφατα το πρόγραμμα στέγασης και εργασίας ανέργων, όπου ήδη βρήκαν τη δική τους στέγη οι πρώτοι άστεγοι της πόλης.

Με σεβασμό και διακριτικότητα, απέναντι στο πρόβλημά τους, οι παροχές που προσφέρονται από τον Δήμο έχουν στόχο ναι μεν να απαλύνουν την κατάστασή τους αλλά παράλληλα να τους δώσουν κίνητρο για μια νέα αρχή.

Σύμφωνα με κοινωνικούς λειτουργούς των δομών του Δήμου Λαρισαίων, πρόσφατα μεταφέρθηκαν σε σπίτια στην πόλη, άστεγοι που φιλοξενούνταν στο Υπνωτήριο Αστέγων και εξυπηρετούνταν από το Κέντρο Ημέρας για τις καθημερινές τους ανάγκες (πλύσιμο ρούχων, προσωπική υγιεινή).

Επιλέχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Στέγαση και εργασία για τους αστέγους», το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εργασίας με διαχειριστή φορέα το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Εργατικού Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) και υλοποιεί η Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Λάρισας (ΔΗΚΕΛ).

Οι ίδιοι συνεχίζουν να στηρίζονται από τις δομές του Δήμου και συγκεκριμένα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, το οδοντιατρείο, το κοινωνικό φαρμακείο και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες για ενδυνάμωση και κοινωνική επανένταξή τους.

Από την άλλη, υπάρχει και μερίδα αστέγων που διαμένουν προσωρινά, για μικρό χρονικό διάστημα, στο Υπνωτήριο και εξυπηρετούνται στο Κέντρο Ημέρας και στα κοινωνικά συσσίτια, μέχρι να εγκριθούν οι αιτήσεις τους για προνοιακά επιδόματα, όπως το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και το επίδομα στέγασης, ώστε ακολούθως να έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις ενοικίασης μιας στέγης.

Και σε αυτές τις περιπτώσεις, συνεχίζεται η στήριξή τους από τις δομές του δήμου, για τις ανάγκες τους σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμό και ιατρική περίθαλψη.

Να σημειωθεί ότι ο Ξενώνας Αστέγων (Υπνωτήριο και Κέντρο Ημέρας) δέχεται τη φιλοξενία ατόμων, μόνο βάσει προϋποθέσεων και συγκεκριμένα να μην κάνουν χρήση ουσιών και αλκοόλ.

Οι κανόνες αυτοί τηρούνται αυστηρά για την ασφάλεια όλων των φιλοξενούμενων στον ξενώνα.

Ο ξενώνας διαθέτει έξι κλίνες και κατά μέσο όρο, φιλοξενούνται τέσσερις με πέντε άστεγοι καθημερινά. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι άντρες.

Ελευθερία Λάρισας