«Φρένο» σε αιολικά πάρκα στο Νότιο Πήλιο

Με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, που θα κινηθεί και για απομάκρυνση ιστού μέτρησης από τους Αφέτες

 

Με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, που θα κινηθεί και για απομάκρυνση ιστού μέτρησης από τους Αφέτες

«Φρένο» στην εγκατάσταση και τη λειτουργία αιολικών πάρκων βάζει με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Νοτίου Πηλίου, ενώ ο Δήμος θα κινήσει και τις προβλεπόμενες διαδικασίες απομάκρυνσης του ιστού μέτρησης αιολικού δυναμικού που είχε εγκατασταθεί στη θέση Αντραγασά της κοινότητας Αφετών.

Το θέμα συζητήθηκε ως κατεπείγον στο δημοτικό συμβούλιο μετά από απόφαση της Κοινότητας που αντιδρά στην εγκατάσταση πάρκου και ζητεί την άμεση απομάκρυνση του ιστού. Ο σύμβουλος της κοινότητας Αναστάσιος Μαμούχας τόνισε ότι η εγκατάσταση του ιστού αποσκοπεί στην καταμέτρηση στοιχείων των ανέμων και ό,τι άλλο απαιτείται για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και τη δημιουργία αιολικού πάρκου. «Προωθείται η δημιουργία αιολικού πάρκου σε μια από τις πιο καλαίσθητες περιοχές του Πηλίου. Η εγκατάσταση θα προκαλέσει οπτικοακουστική επιβάρυνση και επιπλέον κίνδυνο για τα αποδημητικά πουλιά που περνούν από το νότιο άκρο του Νοτίου Πηλίου και από εκεί στη Βόρεια Εύβοια», τόνισε ο κ. Μαμούχας. Ο ίδιος έθεσε και ζήτημα χωροθέτησης του πάρκου σε μια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο όμορους και χαρακτηρισμένους ως παραδοσιακούς οικισμούς με προεδρικό διάταγμα των Αφετών και του Νεοχωρίου που αναμένεται να πλήξει και την τουριστική εικόνα του Δήμου.

Το θέμα των αιολικών πάρκων εισηγήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Ευστάθιος Ζηργάνος μιλώντας για εκτεταμένα και σύνθετα έργα που συνιστούν σημαντική επέμβαση στη μικρή και στενή χερσόνησο του Πηλίου. «Οι εγκαταστάσεις συνιστούν εκτεταμένη παρέμβαση όχι σε απομακρυσμένα ορεινά υψίπεδα ή υπεράκτια αλλά αντιθέτως σε περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας, με μέσο υψόμετρο περί τα 300 μ. και ύψος δόμησης 7,5 μ. Πέραν ότι οι ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές από παντού και με θόρυβο 60 ντεσιμπέλ ανά πυλώνα απαξιώνουν όχι μόνο την αξία της γης, αλλά θα αλλοιώσουν το πολιτισμικό και φυσικό κεφάλαιο της περιοχής με επιπτώσεις μη αναστρέψιμες στο τοπίο, στις χρήσεις γης, στον τουρισμό, το έδαφος, τα νερά, τη βιοποικιλότητα, τα περιουσιακά στοιχεία και την υγεία», ανέφερε.

Ταχυδρόμος Μαγνησίας