Παιχνίδια με το μεταναστευτικό στον Έβρο

Συνάντηση στην Αθήνα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη είχε ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου

 

Συνάντηση στην Αθήνα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη είχε ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου

Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν η πρόταση του Υπουργείου για δημιουργία ενός κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου μεταναστών, δυναμικότητας έως 500 ατόμων, στο παλιό στρατόπεδο του οικισμού της Καρωτής.

Δύο μέρες πριν τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου είχε ανεπίσημα ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν οι σχετικές διαρροές και μέσα στο Σαββατοκύριακο να δημιουργηθεί αναστάτωση στην περιοχή. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηγιάννογλου, μιλώντας στον Δέλτα fm 102,3, υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι , οι οποίοι βλέπουν θετικά τη δημιουργία μίας τέτοιας δομής στην περιοχή, «δεν είναι όλοι εναντίον», επισήμανε, καθώς κάποιοι σκέφτονται τα ανταλλάγματα που μπορεί να ζητήσει η περιοχή, σε περίπτωση που αποφασιστεί να δημιουργηθεί το κέντρο. «Μην πιστεύουν ότι όλοι λένε όχι κι ότι ο δήμαρχος προσπαθεί να κάνει άλλη δουλειά. Είναι μοιρασμένες οι απόψεις», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα όσα διαμείφθηκαν στη συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοϊδη, ο Δήμαρχος σημείωσε:

«Μας έκανε απλώς μία πρόταση. Μας είπε πως θέλουν, κατά κάποιο τρόπο, να συμμαζέψουν την υπόθεση με τους μετανάστες και πως σκέφτηκαν, μια που είναι η είσοδος από εδώ, να υπάρξει ένα κέντρο, όπου θα μπορούν να διαμένουν, σε κλειστό χώρο, ώστε να καταγράφονται, να ταυτοποιούνται. Πολύ ευγενικά μας είπε να το συζητήσουμε και μέσα στη βδομάδα να πούμε ναι ή όχι».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χατζηγιάννογλου θα συναντηθεί, αρχικά, με τους κατοίκους της Καρωτής και στη συνέχεια θα φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.

Όπως είπε, δεν θα μπορούσε να αρνηθεί την πρόσκληση του Υπουργού, αφού, ως εκπρόσωπος ενός Δήμου, οφείλει να ακούει και να συζητά, τόσο με την πολιτική ηγεσία, όσο και με τους δημότες του. Άλλωστε, τόνισε πως η προσωπική του άποψη για το θέμα δεν έχει τόση σημασία, από την στιγμή που είναι ένα ζήτημα που αφορά την τοπική κοινωνία.
«Καμία νέα δομή στον Έβρο»

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, πως επικαλούμενος τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, από την Αλεξανδρούπολη, το βράδυ του Σαββάτου, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Άκης Παρασκευόπουλος επανέλαβε πως στον Έβρο δεν υπάρχει κανένα σχέδιο της κυβέρνησης για δημιουργία οποιασδήποτε επιπλέον δομής.

«Ο κ. Πέτσας δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο Έβρος δεν χρειάζεται καμία νέα δομή. Ήταν ξεκάθαρη η τοποθέτησή του και αποτελεί επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος, σημειώνοντας πως σέβεται όσα είπε ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου για τη συνάντησή του με τον κ. Χρυσοχοϊδη, καθώς «έχει κάνει τις δικές του συνεννοήσεις και επαφές, δεν έχει να κάνει όμως με την επίσημη έκφραση της κυβέρνησης».

Κ.Η.-Γ.Π.
Η Γνώμη της Θράκης