Πρέβεζα: Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η μελέτη για το Ρωμαϊκό Στάδιο της Νικόπολης

Ένα αρχαίο μνημείο της περιοχής μας το οποίο αποτελεί κομψοτέχνημα, είναι το αρχαίο Στάδιο της Νικόπολης παίρνει με τη σειρά του τον δρόμο της ανάδειξης, καθώς εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ

 

Ένα αρχαίο μνημείο της περιοχής μας το οποίο αποτελεί κομψοτέχνημα, είναι το αρχαίο Στάδιο της Νικόπολης παίρνει με τη σειρά του τον δρόμο της ανάδειξης, καθώς εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ιδιαίτερα θετική χαρακτήρισε την συγκεκριμένη εξέλιξη η Προϊσταμένη της Αρχαιολογίας Ανθή Αγγέλη σε δηλώσεις της στην Τοπική Φωνή.

«Το Στάδιο είναι ένα από τα μνημεία που αναδεικνύονται. Στο μεγαλύτερό του μέρος είναι καταχωμένο και απαιτούνται σταδιακές ανασκαφές» τόνισε η κα Αγγέλη επισημαίνοντας πως «Προφανώς οι παρεμβάσεις – εργασίες θα γίνουν τμηματικά σε ένα τόσο μεγάλο έργο. Είναι ιδιαίτερα θετικό για την περιοχή μας, το ότι εγκρίθηκε η μελέτη από το ΚΑΣ. Να σημειώσω ότι το Στάδιο εντάσσεται και αυτό στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Διαδρομών».

Το αρχαίο Στάδιο έχει σχήμα ελλειψοειδές με συνολικό μήκος 247μ. και πλάτος 59μ. και η ίδρυσή του στα πρώτα χρόνια του Αυγούστου συνδέεται με την τέλεση αγώνων στο πλαίσιο των Νέων Ακτίων.

Βρίσκεται μεταξύ του Αρχαίου Θεάτρου και του «Γυμνασίου».

Κύριο χαρακτηριστικό του αποτελεί η περίκλειστη μορφή του, καθώς οι δύο μακρές πλευρές του στα ανατολικά και δυτικά αντίστοιχα, κλείνονται με σφενδόνες, αποκλίνοντας έτσι του κανόνα των σταδίων της ελληνικής αρχαιότητας που είχαν μόνο μία σφενδόνη. Στη δυτική πλευρά ανοίγεται η κύρια είσοδος, διαμορφωμένη με τρεις καμαροσκεπείς διαδρόμους, ενώ εκατέρωθεν αυτής διαμορφώνονται χώροι τραπεζιόσχημης κάτοψης. Μπροστά από την κεντρική είσοδο, περνούσε οδική αρτηρία, που συνέδεε το «Προάστειο» με το βόρειο σκέλος των ρωμαϊκών τειχών και τη βόρεια Νεκρόπολη με το Μνημείο της Νίκης του Αυγούστου. Μία ακόμη είσοδος στην ανατολική σφενδόνη εξασφάλιζε την πρόσβαση στο στίβο και στο γειτονικό θέατρο.

Δύο επιμήκεις αναλληματικοί τοίχοι στα βόρεια και στα νότια συγκρατούν εξωτερικά τα πρανή των μακρών πλευρών και ορίζουν το κοίλο με τις κερκίδες, που κατασκευάστηκαν σε κτιστά κλιμακωτά επίπεδα. Περιμετρικά της εξωτερικής όψης δηλώνονται τοξωτά ανοίγματα, που οδηγούσαν σε βοηθητικούς καμαροσκεπείς χώρους, με είσοδο από τις εξωτερικές πλευρές του μνημείου.

Το κοίλο έφερε λίθινα εδώλια, που είχαν πιθανότατα αφαιρεθεί κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο. Η ακριβής περίοδος τοποθέτησης των εδωλίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, καθώς δεν αποκλείεται στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του τα πρανή να ήταν χωμάτινα και τα εδώλια να προστέθηκαν σε μεταγενέστερη οικοδομική φάση του μνημείου.

Άρης Τσελίκος
Τοπική Φωνή Πρέβεζας