Προηγμένο Απεικονιστικό Κέντρο για το Αλτσχάιμερ στη Σπάρτη!

Η εξαγγελία του Καθηγητή Βλάμου σε εκδήλωση του Γηροκομείου Σπάρτης

 

Η εξαγγελία του Καθηγητή Βλάμου σε εκδήλωση του Γηροκομείου Σπάρτης

Σημαντικές ανακοινώσεις που συνδέονται με την επιστημονική έρευνα για το Αλτσχάιμερ στη χώρα μας περιελάμβανε η εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας του Γηροκομείου Σπάρτης «οι Άγιοι Ανάργυροι» που έλαβε χώρα την Κυριακή 19/1 στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Mystras Grand Palace Resort & Spa», κατόπιν ευγενικής (δωρεάν) παραχώρησης από την κ. Γεωργία Καλοειδή.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Καθηγητής κ. Παναγιώτης Βλάμος (φωτο αριστερά), πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στην νόσο Αλτσχάιμερ. Στη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Βλάμος πρότεινε τη δημιουργία στη Σπάρτη, ενός Προηγμένου Απεικονιστικού Κέντρου για ασθενείς της νόσου Αλτσχάιμερ (HIAAD Center for Advanced Brain Imaging in AD), συνδεδεμένο με ένα Πανελλήνιο Δίκτυο στο οποίο θα συμμετάσχουν ιατρεία μνήμης, κλινικές άνοιας, κέντρα φροντίδας κ.λπ.

Σημειώνεται ότι ο Καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος έχει ήδη καταθέσει δείγματα γραφής του επιστημονικού έργου του, καθώς ήταν εκείνος που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το 2ο Διεθνές Συνέδριο για τη Γενετική, Γηριατρική και την Έρευνα νευροεκφυλιστικών νόσων με τίτλο «GeNeDis 2016» που διεξήχθη από 20 έως 23/10/2016 στη Σπάρτη.

Η σύμπραξη που φέρνει τη Σπάρτη σε «σταυροδρόμι» επιστημονικών εξελίξεων

Τον περασμένο Σεπτέμβριο (2019), με αποκλειστικό ρεπορτάζ, ο «Λακωνικός Τύπος» είχε γνωστοποιήσει τη σύμπραξη του Κέντρου Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας (Precision Medicine Center for Excellence in Alzheimer’s Disease) για τη νόσο Αλτσχάιμερ (Alzheimer) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της Νέας Υόρκης με το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου (BiHELab). Ειδικότερα, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα νόσου Αλτσχάιμερ (21 Σεπτεμβρίου), τα δύο κέντρα ανακοίνωσαν τριετή συνεργασία με στόχο τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την υλοποίηση και την παρακολούθηση ενός στρατηγικού σχεδίου μεταφραστικής έρευνας για την διαχείριση της νόσου Αλτσχάιμερ και των σχετικών διαταραχών στην Ελλάδα.

λληνες «μεταφραστές» της έρευνας για την Αλτσχάιμερ από το Johns Hopkins των ΗΠΑ ενώνουν την επιστημονική τους γνώση και την εργαστηριακή τους εμπειρία με ερευνητές από το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου (BiHELab) για να αντιμετωπίσουν από κοινού τη νόσο και τις σχετικές διαταραχές στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου», οι -εν Ελλάδι- συντελεστές της επιστημονικής σύμπραξης εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να εντάξουν τη Λακωνία στις διεργασίες του ερευνητικού προγράμματος. Στα αρχικά πλάνα είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση επιστημονικών και άλλων δράσεων με εκτιμώμενα οφέλη για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Λακωνίας. Η πρόταση του Καθηγητή Βλάμου στην εκδήλωση του Γηροκομείου Σπάρτης, περί δημιουργίας Προηγμένου Απεικονιστικού Κέντρου για ασθενείς της νόσου Αλτσχάιμερ στη Σπάρτη, φαίνεται ότι αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Η ομάδα του Καθηγητή Βλάμου προσβλέπει σε στενή συνεργασία με τη διοίκηση του Γηροκομείου Σπάρτης και την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Μαρία Χανιά για την υλοποίηση του παραπάνω φιλόδοξου εγχειρήματος και άλλων πρωτοβουλιών που θα αναπτύξει το επόμενο διάστημα.

Η Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ

Στις 18/12/2019 παρουσιάστηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο η φυσιογνωμία και οι στόχοι της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ (ΗΙΑΑD) από Έλληνες επιστήμονες πρωτοπόρους στη διεθνή έρευνα για την αντιμετώπισή της, μεταξύ των οποίων και ο Καθηγητής Βλάμος . Όπως είχε δηλώσει τότε ο κ. Βλάμος, «για πρώτη φορά μπορούμε να υλοποιήσουμε πλατφόρμες και εφαρμογές που θα συλλέξουν απογραφικά στοιχεία και θα μας δίνουν αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο για διαφορετικές κατηγορίες τελικών χρηστών».

Η Ελληνική Πρωτοβουλία Ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ αποτελεί μια διεθνή, διεπιστημονική συνεργασία από κορυφαίους κλινικούς ιατρούς και ερευνητές των νευροεπιστημών – σε συνεργασία με άλλους ενδιαφερόμενους, όπως ψυχολόγους, νοσηλευτές, και βεβαίως οικογένειες που έχουν πληγεί από την άνοια.

Η κοπή πίτας του Γηροκομείου Σπάρτης

Στην εκδήλωση του Γηροκομείου Σπάρτης, τη βασιλόπιτα ευλόγησαν ο π. Λάζαρος, ο π. Ιερόθεος και ο π. Δημήτριος, ενώ την εκδήλωση «αγκάλιασαν» εκπρόσωποι των αρχών του τόπου καθώς και πλήθος φίλων του Γηροκομείου. Το «παρών», μεταξύ άλλων έδωσαν οι βουλευτές Λακωνίας κκ Θανάσης Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκωνας Τζινιέρης, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Ντία Τζανετέα, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Βασίλης Τσιγαρίδης, οι αντιδήμαρχοι Σπάρτης κκ Μιχάλης Βακαλόπουλος, Γεωργία Ζαχαράκη, Γεωργία Δεδεδήμου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης κ. Σπύρος Μοιράγιας.

Το ΔΣ, ο διευθυντής και οι εργαζόμενοι του Γηροκομείου ευχήθηκαν «το 2020 να είναι ευλογημένο γεμάτο υγεία», τονίζοντας ότι «οι πόρτες του Γηροκομείου Σπάρτης είναι ανοικτές για τον πολίτη που θέλει να συνδράμει, να συνεργαστεί, ακόμα και να επισκεφθεί τους φιλοξενούμενους γέροντες και γερόντισσες».

Το καλλιτεχνικό μέρος της βραδιάς επιμελήθηκε ο Μουσικός Όμιλος, ενώ χορηγοί ήταν επιχειρήσεις και πολλά καταστήματα της Σπάρτης, τα οποία το ΔΣ του Γηροκομείου ευχαριστεί «για την προσφορά τους σε δώρα για την κλήρωση».

Χρήστος Πετρούλιας
Λακωνικός Τύπος