Στην Intercomm Foods το ελαιουργείο της ΕΑΣ Λάρισας

Το απέκτησε μέσω πλειστηριασμού έναντι 1,7 εκατ. ευρώ - Σημαντική στρατηγική κίνηση της εταιρίας - Ανάσα ρευστότητας στους εκκαθαριστές για την αποπληρωμή των οφειλών της Ένωσης

 

Το απέκτησε μέσω πλειστηριασμού έναντι 1,7 εκατ. ευρώ - Σημαντική στρατηγική κίνηση της εταιρίας - Ανάσα ρευστότητας στους εκκαθαριστές για την αποπληρωμή των οφειλών της Ένωσης

Σε μια σημαντική στρατηγική κίνηση, ενταγμένη στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της εταιρίας που αναδεικνύει την επιχειρηματική δυναμική της και ταυτόχρονα προσδίδει τεράστια οφέλη και υπεραξία στην τοπική και εγχώρια οικονομία, προχώρησε χθες η INTERCOMM FOODS Α.Ε.

Η τοπική εταιρία διατροφής, η μεγαλύτερη εξαγωγική μεταποιητική επιχείρηση βρώσιμης ελιάς και μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες μεταποιημένων φρούτων της ελληνικής αγοράς είναι από χθες το μεσημέρι ο νέος ιδιοκτήτης του ελαιουργείου της πρώην ΕΑΣ στον Ευαγγελισμό, με την προοπτική να δημιουργηθεί μια νέα µονάδα και γραμμή παραγωγής ελιάς.

Η αγορά του κτιρίου, της υπό καθεστώς εκκαθάρισης Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, έγινε με τη διαδικασία πλειοδοτικού πλειστηριασμού, στον οποίο προέβησαν οι εκκαθαριστές της, έναντι 1,7 εκατ. ευρώ περίπου. Σημειώνεται πως η INTERCOMM FOODS μίσθωνε τα τελευταία χρόνια το εργοστάσιο για ιδία χρήση της, ενώ στην απόκτησή του, μέτρησε το γεγονός ότι βρίσκεται σχετικά κοντά με τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας, που ως γνωστό εδρεύει στο 8ο χλμ του δρόμου Λάρισας – Συκουρίου

Η απόκτηση του ελαιουργείου, κτισμένο στη δεκαετία του ΄80, σε έκταση 60 περίπου στρεμμάτων, έγινε στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής της βιομηχανίας και αναμφίβολα ισχυροποιεί τη θέση της στον πρωτογενή τομέα, που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα ανάπτυξης της χώρας. Ταυτόχρονα ωστόσο είναι και μια κίνηση, που θα δυναμώσει μέσω των πλεονεκτημάτων της Θεσσαλικής γης, τα μερίδια αγοράς και τα μεγέθη της εταιρίας, μιας και ο σχεδιασμός αξιοποίησης του παλαιού εργοστασίου της συνεταιριστικής οργάνωσης είναι μεγαλόπνοος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ε", στο επόμενο διάστημα και εφόσον ολοκληρωθούν τα τυπικά και οι νομικές διαδικασίες απόκτησης του ελαιουργείου, θα ξεκινήσει σταδιακά ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεών του, θα βελτιωθούν οι υποδομές του, θα ανανεωθεί ο τεχνολογικός και ο μηχανολογικός εξοπλισμός του ώστε η παραγωγική διαδικασία της βρώσιμης ελιάς να γίνεται και εκεί με τις πλέον σύγχρονες και καινοτόμες προδιαγραφές λειτουργίας.

Οι σχεδιασμοί αυτοί, απόρροια της επενδυτικής αυτής κίνησης, που σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας αναπτυξιακής πορείας, θα κοστίσουν στην εταιρία εκατομμύρια ευρώ αλλά θα στηρίξουν την τοπική παραγωγή, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης και θα παράγουν πλούτο και προστιθέμενη αξία για τη Λάρισα, τη Θεσσαλία και τη χώρα γενικότερα. Άμεσα ωστόσο η αγορά του ελαιουργείου θα δώσει σημαντική "ανάσα" ρευστότητας, στους εκκαθαριστές που θα ξεκινήσουν την αποπληρωμή ενός μέρους των οφειλών της πρώην ΕΑΣ.

ΕΠΙΛΕΚΤΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ

Σημειώνεται πως το ελαιουργείο, μαζί με τα δύο ενεργά εκκοκκιστήρια της πρώην Ένωσης (στο Μελισσοχώρι και στον Άγιο Γεώργιο) και το ανενεργό σήμερα εργοστάσιο ζωοτροφών ΒΙΟΖΕΛ στη Μελία, αποτελούν επίλεκτα περιουσιακά στοιχεία της Ένωσης, που μπήκε εδώ και οκτώ χρόνια σε ειδική εκκαθάριση λόγω των τεράστιων χρεών που δημιούργησε. Από τον Νοέμβριο του 2012 βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων του συνεταιρισμού (ακίνητα, αποθήκες κα). Μέσω της εκκαθάρισης γίνεται προσπάθεια να πληρωθούν οφειλές προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τους ασφαλιστικούς φορείς και τους εργαζόμενους. Μέχρι στιγμής και εκτός του ελαιουργείου έχουν εκποιηθεί κάποια σιλό και αποθήκες της στην Κυπάρισσο.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ INTERCOMM FOODS

Να σημειωθεί πως η Intercomm Foods AE, ιδρύθηκε στην Λάρισα το 1990. Επεξεργάζεται, τυποποιεί και εμπορεύεται αγροτικά προϊόντα στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της των 130.000 τμ2. Είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία στην βρώσιμη ελιά στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη σε παραγωγή ροδάκινου σε κύβο (ασηπτική παραγωγή). Από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα διαγράφει απρόσκοπτη ανοδική τροχιά ανάπτυξης καθώς μέσα στην κρίση και τα capital controls διπλασίασε τους τζίρους της και αύξησε τις εξαγωγές της στο 99% των συνολικών της πωλήσεων της. Με τζίρο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, μ 500 μόνιμους εργαζόμενους και 1.050 επιπλέον εποχικούς (στην καλοκαιρινή καμπάνια φρούτου), η εταιρία δεν κατατάσσεται μόνο στις κορυφαίες ελληνικές εταιρίες μεγάλου μεγέθους αλλά και από τις πλέον αξιόπιστες και δυναμικές στην διεθνή αγορά. Για αυτή ακριβώς τη δυναμική παρουσίας της εταιρίας στην παγκόσμια αγορά και τα νέα καινοτόμα προϊόντα της έχει αποσπάσει πολλάκις σημαντικές διακρίσεις και βραβεία.

Γιώργος Νούλης
Ελευθερία Λάρισας