Οδηγία Β. Κικίλια στο διοικητή της 5ης ΥΠΕ να προετοιμάσει τη μετατροπή με την αναμόρφωση του Οργανισμού - Τι ζήτησαν οι Πανεπιστημιακοί από τον υπουργό Υγείας - Πράσινο φως για τρία κρεβάτια ΜΕΘ
Οδηγία Β. Κικίλια στο διοικητή της 5ης ΥΠΕ να προετοιμάσει τη μετατροπή με την αναμόρφωση του Οργανισμού - Τι ζήτησαν οι Πανεπιστημιακοί από τον υπουργό Υγείας - Πράσινο φως για τρία κρεβάτια ΜΕΘ
Την αλλαγή της νομικής υπόστασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να διευκολύνει την προώθηση της πολιτικής συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μέσω της οποίας θα προωθήσει λύσεις στα σοβαρά προβλήματα ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και υποδομών.
Στην προχθεσινή επίσκεψή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας μιλώντας με τους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής αλλά και επισκεπτόμενος χώρους του νοσηλευτικού ιδρύματος, ζήτησε από τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη, που τον συνόδευε, να προετοιμάσει με την επόμενη αναμόρφωση του Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας του Νοσοκομείου, τη μετατροπή του από Νομικό Πρόσωπο Δημόσιου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.
Οι διαφαινόμενες αλλαγές σε συνδυασμό με τη δέσμευση του υπουργού Υγείας ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας θα υλοποιηθεί το πρώτο σχέδιο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα εκτός Αττικής, το καθιστά νοσοκομείο-πυλώνα με εμπειρία που θα μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Ανοίγοντας σειρά θεμάτων από τη συμμετοχή ιδιωτών χρηματοδοτών, δωρητών κ.λπ. στη διοίκηση του ιδρύματος, μέχρι και δύσκολα λειτουργικά προβλήματα για τα οποία η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει δύσκολες πολιτικές αποφάσεις.
Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης, διαθέτοντας σχετική εμπειρία από την προώθηση αντίστοιχου σχεδίου σε υγειονομική μονάδα της Σαντορίνης, ανέλαβε να «τρέξει» τον σχεδιασμό αποφεύγοντας να σχολιάσει την προοπτική της μετατροπής της νομικής υπόστασης του Νοσοκομείου, επισημαίνοντας πάντως προς το παρόν πως δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις για τη μορφή του εγχειρήματος.
«Μας ενδιαφέρει πρώτιστα ο ασθενής να απολαμβάνει άριστες υπηρεσίες υγείας από ένα σύστημα υγείας, που θα είναι δημόσιο αλλά όχι απαραίτητα κρατικό…» σημείωσε ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σερέτης για να προσθέσει «Ποια μορφή θα έχει, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. Το Νοσοκομείο όμως πρέπει να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και αυτός είναι ο σκοπός μας…».
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι υπάρχουν σε πρώτη φάση συγκεκριμένες προτάσεις στα πεδία που έθεσε ο υπουργός, χρειάζονται προσεκτικά βήματα για την προώθηση, από μελέτες σκοπιμότητας μέχρι επιχειρησιακά σχέδια, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι η υλοποίηση του σχεδιασμού θα ξεκινήσει εντός του 2020.
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ο κ. Κικίλιας είχε ολιγόωρη συνάντηση με τους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής παρουσία του βουλευτή Χρήστου Κέλλα, του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη, του διοικητή και του αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου κ. Δημ. Κατσικονούρη και Γιώργου Αποστολίνα. Παρόντες από την πλευρά των ακαδημαϊκών ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος καθηγητής Αθ. Γιαννούκας και οι καθηγητές Παθολογίας Γ. Νταλέκος, Γενικής Χειρουργικής Δημήτρης Ζαχαρούλης, Ορθοπαιδικής Θεόφιλος Καραχάλιος και Παιδιατρικής Γεώργιος Συρογιαννόπουλος, οι οποίοι εξέθεσαν στον υπουργό σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στο Νοσοκομείο και τις κλινικές τους.
Ο κ. Γιαννούκας μάλιστα παρέδωσε στον κ. Κικίλια δύο υπομνήματα με τις θέσεις της Ομάδας Εργασίας του Ιατρικού Τμήματος για την επίλυση των προβλημάτων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και των ακαδημαϊκών για κλαδικά θέματα μεταξύ των οποίων η απασχόληση και ο πειθαρχικός έλεγχος.
Ο κ. Γιαννούκας αναδεικνύει το πάγιο αίτημα της αναβάθμισης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας με προοπτική δεκαετίας, χαρακτηρίζοντας μείζον θέμα την ανάγκη κτιριολογικής επέκτασης του ΠΠΓΝΛ, ενώ ζητά από το Υπουργείο Υγείας:
1. Κτιριολογική επέκταση που είναι επιτρεπτή σε ύψος των κτιρίων Β’ και Γ’ που θα αποδώσουν 3 νέους ορόφους 6.000 τ.μ., στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα να δημιουργηθούν 100 νέες κλίνες ώστε να στεγάσουν νέες κλινικές όπως Πλαστική Χειρουργική, Χειρουργική Παίδων, Αγγειοχειρουργική, απελευθερώνοντας κλίνες για πλήρη ανάπτυξη άλλων κλινικών όπου τώρα συστεγάζονται. Επίσης θα δημιουργηθούν 4 νέες αίθουσες Χειρουργείων, εκ των οποίων μία Υβριδική και μία Ψηφιακή, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και Μονάδα Αντιμετώπισης Οξέων Εγκεφαλικών Επεισοδίων.
2. Δημιουργία νέου χώρου για τη μεταστέγαση της Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής (ΤΕΠ, Βραχεία Νοσηλεία) με άμεση πρόσβαση στα εργαστήρια (Ακτινολογικό, Αιματολογικό, Αιμοδοσία) ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος στη διαχείριση των βαρέως πασχόντων ασθενών.
3. Δημιουργία Μονάδας Παίδων, της μοναδικής σε όλη την Κεντρική Ελλάδα.
4. Λειτουργία της υπάρχουσας Μονάδας Λοιμώξεων.
5. Δημιουργία Μονάδας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης σε ανεξάρτητο χώρο.
6. Μετεγκατάσταση και εξοπλισμό της Μονάδας Ενδοσκοπήσεων της Γαστρεντερολογικής Κλινικής σε κατάλληλους λειτουργικούς χώρους.
7. Ανανέωση του εξοπλισμού των χειρουργείων.
8. Πλήρη ανάπτυξη των κλινών της ΜΕΘ.
9. Εγκατάσταση και λειτουργία του PET CT Scan που θα αναβαθμίσει την παροχή υπηρεσιών, ιδίως των ογκολογικών ασθενών.
10. Λειτουργία χειρουργείου μαιευτηρίου με εξοπλισμό και στελέχωση.
11. Αναμόρφωση του Οργανισμού του Νοσοκομείου, ώστε να συμπεριλάβει την εγκατάσταση των νέων Κλινικών και Εργαστηρίων που έχουν ιδρυθεί από το Τμήμα Ιατρικής και αντιστοιχούν στις σύγχρονες απαιτήσεις, καθώς και την αύξηση του αριθμού των θέσεων ιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και βοηθητικού προσωπικού και την προκήρυξη αυτών.
12. Προϋπολογισμό που να αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες και τουλάχιστον όχι μικρότερο από όλα τα άλλα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία (Πατρών και Ηρακλείου Κρήτης) που εξυπηρετούν παρόμοια πληθυσμιακή περιοχή.
13. Τοποθέτηση Διοίκησης στο Νοσοκομείο που να διαθέτει ικανότητες και όραμα, ώστε να υπηρετήσει τους υψηλούς στόχους της ουσιαστικής αναβάθμισης του Νοσοκομείου, με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, τη διεκδίκηση πόρων και την ανάπτυξη στενής συνεργασίας με το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ 3 ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΜΕΘ
«Αυτά που χρειάζεται το Νοσοκομείο στο εργαστηριακό κομμάτι, στο κομμάτι των μηχανημάτων, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του συστήματος υγείας, θα τα έχει, προκειμένου να εξυπηρετεί ακόμα καλύτερα τον κόσμο και να προσφέρει ακόμα καλύτερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες υγείας» δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους ο κ. Κικίλιας, έχοντας μιλήσει με τους καθηγητές για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα υπάρχοντα προβλήματα στους τομές του εξοπλισμού και των υποδομών με τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Σχεδιασμός που δεν πέρασε απαρατήρητος από τους ακαδημαϊκούς, που εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι μετά την επίσκεψη του υπουργού.
Αν και ο κ. Κικίλιας δεν ανέλαβε δημόσια συγκεκριμένες δεσμεύσεις, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι δρομολογείται σε συνεργασία με την 5ης ΥΠΕ μερική λύση για το άνοιγμα κρεβατιών της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, στην οποία 8 από τα 20 κρεβάτια παραμένουν κλειστά λόγων έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, αίτημα που έθεσε τόσο ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος και στο υπόμνημά του όσο και στην κοπή πίτας της τοπικής Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής Χρήστος Κέλλας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως σύντομα με μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού θα ανοίξουν τα τρία από τα 8 κλειστά κρεβάτια ώστε να αυξηθούν από 12 σε 15 τα διαθέσιμα σε λειτουργία κρεβάτια και σε επόμενη φάση τα υπόλοιπα 5 με τις προσλήψεις προσωπικού.
Δημήτρης Κατσανάκης
Ελευθερία Λάρισας