Υποφέρουν 2.500 οικογένειες στα νησιά της Δωδεκανήσου

615 στη Ρόδο, 1.108 στην Κάλυμνο, 484 στην Κω, 44 στην Κάρπαθο και 45 στη Σύμη

 

615 στη Ρόδο, 1.108 στην Κάλυμνο, 484 στην Κω, 44 στην Κάρπαθο και 45 στη Σύμη

Τις 2.500 πλησιάζουν σε αριθμό οι ωφελούμενες οικογένειες του κοινωνικού παντοπωλείου σε όλο το νομό Δωδεκανήσου, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψαν οι υπηρεσίες της περιφέρειας τη χρονιά που πέρασε.

Δυστυχώς τα στοιχεία παρουσιάζουν μία αυξητική τάση, ενδεικτικό της οικονομικής κρίσης που χαρακτηρίζει και την περιοχή μας παρά την ευημερία των οικονομικών μεγεθών και των αριθμών που καταγράφονται, σε σημείο που ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Υγείας και Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας Θωμάς Σωτρίλλης να δηλώνει ότι… υπάρχει δυστυχία!

Ειδικότερα ο κ. Σωτρίλλης ως υπεύθυνος της δομής των κοινωνικών παντοπωλείων παρουσίασε χθες αναλυτικά τα στοιχεία για τους δικαιούχους του κοινωνικού παντοπωλείου ανά περιοχή, δηλώνοντας ότι στη Ρόδο υπάρχουν 615 οικογένειες - δικαιούχοι που είναι από μονογονεϊκές έως και πολυμελείς. Στη Χάλκη υπάρχουν 10, στην Τήλο 12 και στη Σύμη 45. Στην περιφερειακή ενότητα της Καλύμνου οι οικογένειες είναι 1.108, στην Κω 484, στην Κάρπαθο 44 οικογένειες ενώ στην Κάσο επειδή έκαναν ταυτόχρονα αιτήσεις όλα τα μέλη όλων των οικογενειών του νησιού, θα γίνει η διαδικασία από την αρχή για να καταγραφούν οι πραγματικοί δικαιούχοι σε επίπεδο οικογένειας.

Ενημέρωση για τον ιό

Από τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Υγείας και Πρόνοιας έγινε ενημέρωση και για τον κορωνοϊό που έχει δημιουργήσει ανησυχία σε όλο τον κόσμο ειδικά μετά το μεγάλο αριθμό θανάτων που έχουν σημειωθεί στην Κίνα.

Ο κ. Σωτρίλλης εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται μόνο με τα σταγονίδια και όχι με τη χειραψία εκτός και αν τα χέρια έχουν μολυνθεί. Η καθαριότητα είναι αυτό που προτείνεται και μπορεί να μας... καλύψει ενώ χρήσιμη είναι και η μάσκα. Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, όπως κάθε φορά με ανάλογους ιούς, αυτοί που κινδυνεύουν είναι όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιοπαθείς, οι νεφροπαθείς, τα διαβητικά άτομα και οι ηλικιωμένοι.

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι τα εμβόλια που έγιναν αφορούν συγκεκριμένο στέλεχος ιού, και καλύπτουν τον ιό της προηγούμενης χρονιάς. Για τον κορωνοϊό, όπως τόνισε ο κ. Σωτρίλλης, ενδεχομένως να υπάρξει εμβόλιο μετά από έξι μήνες ή και ένα χρόνο. Άρα και στην προκειμένη περίπτωση ακολουθούμε τους συνήθεις κανόνες υγιεινής και προστασίας.

Έλεγχοι σε καταστήματα

Παράλληλα όπως έκανε γνωστό ο κ. Σωτρίλλης, διεξάγονται καθημερινά έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Υπάρχει έλλειψη προσωπικού και στην κυριολεξία εξουθενώνουμε το προσωπικό για να προλάβουμε. Είναι τόσα πολλά τα καταστήματα και τόσες πολλές οι αδυναμίες τους, και έτσι αναγκαζόμαστε να επισκεπτόμαστε πολλές φορές τα καταστήματα δίνοντάς τους χρόνο και τη δυνατότητα να συμμορφωθούν» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι δυστυχώς δεν υπάρχει ανταπόκριση από πολλούς καταστηματάρχες και έτσι αναγκάζονται οι υπηρεσίες να προχωρούν στην επιβολή προστίμων. «Δυστυχώς μετά τον τρίτο έλεγχο αναγκαζόμαστε να στέλνουμε ειδοποιήσεις στην αστυνομία και το δήμο και να επιβάλλονται τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος» κατέληξε ο κ Σωτρίλλης.

Έλεγχοι και για το τσιγάρο

Επίσης αναφέρθηκε κατόπιν ερώτησης και στους ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και ειδικά στους χώρους του νοσοκομείου της Ρόδου. Μάλιστα, όπως είπε, σε συνεννόηση και με τον νέο διοικητή του νοσοκομείου αποφασίστηκε ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται το κάπνισμα ούτε και στους εξώστες των ορόφων όπως γινόταν μέχρι τώρα καθώς, όπως τόνισε ο κ. Σωτρίλλης, όταν άνοιγε η πόρτα έμπαινε ο καπνός μέσα στους θαλάμους.

Τις υπηρεσίες της περιφέρειας απασχολεί επίσης και η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα νυχτερινά κέντρα όπου διαπιστώνεται παράβαση της νομοθεσίας, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνουν έλεγχοι τη νύχτα. Πάντως, όπως διαπιστώνει ο ίδιος η εφαρμογή των νόμων γίνεται γενικά και δηλώνει: «Βέβαια δεν έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε τα νυκτερινά κέντρα κατά τις νυχτερινές ώρες που ξέρουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Εκεί καταστρατηγείται κάθε έννοια του νόμου, μπροστά στο συμφέρον. Αρκετοί ιδιοκτήτες δεν τηρούν τους νόμους και έτσι έχουμε καταγγελίες. Μόνο αν γίνει καταγγελία στην αστυνομία μπορεί να γίνει έλεγχος άμεσα».

Οι έλεγχοι στο νερό

Σε ό,τι αφορά τέλος τις αναλύσεις στο νερό ο κ. Σωτρίλλης υπογράμμισε ότι η συνεργασία με τη ΔΕΥΑΡ είναι καλή, και ότι πλέον υπάρχει ενημέρωση για τους ελέγχους που κάνει σε ό,τι αφορά την ποιότητα του νερού. «Όπου υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα η ΔΕΥΑΡ είναι πρόθυμη να τα διορθώσει όπως στις Καλυθιές που είχε δημιουργηθεί ένα μικρό θέμα με τα αντλιοστάσια. Πήρα τη διαβεβαίωση ότι η βλάβη βρίσκεται στο στάδιο επιδιόρθωσης» είπε μεταξύ άλλων, ενώ σχετικά με τους ελέγχους σε δείγματα από τις κοινότητες, τόνισε ότι οι υπηρεσίες περιμένουν να πέσει η στάθμη του νερού μετά τις βροχές για να μπορέσουν να έχουν πιο σαφή αποτελέσματα.

Η Ροδιακή