Χωρίς δομές προστασίας κακοποιημένων παιδιών η Θεσσαλία

Ακόμη και σε κλινικές φιλοξενούνται με το πρόσχημα της νοσηλειας - Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση για την προστασία 17χρονης μετά από απόπειρα βιασμού από τρεις άνδρες

 

Ακόμη και σε κλινικές φιλοξενούνται με το πρόσχημα της νοσηλειας - Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση για την προστασία 17χρονης μετά από απόπειρα βιασμού από τρεις άνδρες

Το πρόβλημα της έλλειψης κρατικών δομών προστασίας παιδιών στη Θεσσαλία επιβεβαίωσε καταγγελία ανήλικης, που έπεσε θύμα απόπειρας βιασμού, ενώ απειλείται η ζωή της από τους τρεις άνδρες που προσπάθησαν να τη βιάσουν.

Η εισαγγελική παρέμβαση για τον εντοπισμό δομής για την – έστω βραχεία – φιλοξενία της ανήλικης, παρά τον επείγοντα χαρακτήρα λόγω και της σοβαρότητας της υπόθεσης, κατέληξε σε πραγματικό αδιέξοδο, αποδεικνύοντας την απουσία κοινωνικής πολιτικής από την πλευρά της Πολιτείας.

Η λύση που βρέθηκε τελικά για την προσωρινή φύλαξη της ανήλικης δεν εντάσσεται σε κανένα θεσμοθετημένο προνοιακό πλαίσιο, ενώ η κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας, Απ. Τζαμαλής θα εστιάσει στη διερεύνηση της καταγγελίας από την ΕΛ.ΑΣ..

Οι τοπικές διωκτικές αρχές, εδώ και αρκετά χρόνια με αφορμή πλήθος υποθέσεων που κατά καιρούς καταγγέλλονται τόσο στην ΕΛ.ΑΣ. όσο και στην Εισαγγελία και με θύματα παιδιά, με τη συνδρομή Κοινωνικών Υπηρεσιών, του Δήμου Λάρισας ακόμη και των Νοσοκομείων, αναζητούν δομές σε όλη τη χώρα. Το πρώτο πάντως τηλεφώνημα των Υπηρεσιών γίνεται στο «Κρίκκειο» Ορφανοτροφείο της Μητρόπολης Λάρισας για να διερευνηθεί αν είναι δυνατή η προσωρινή φιλοξενία του παιδιού έως ότου εντοπισθεί κάποια δομή.

ΜΕΣΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Την εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η αναφορά Οργάνωσης Παιδικής Προστασίας για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει 17χρονη υπήκοος Κουβέιτ που φιλοξενείται στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στο Κουτσόχερο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η 17χρονη βρέθηκε στην Ελλάδα πριν από 2 χρόνια όταν από την Τουρκία πέρασε με βάρκα στη νησιωτική Ελλάδα και από εκεί στο Κουτσόχερο, όπου ζει με συγγενικό της πρόσωπο.

Σύμφωνα με την καταγγελία, τρεις άνδρες αποπειράθηκαν προχθές να τη βιάσουν στον χώρο της Δομής, κάτι που δεν συνέβη τελικά μετά τη σωτήρια παρέμβαση άλλου άνδρα, Αφγανού υπηκόου. Οι τρεις άνδρες απειλούν έκτοτε την ανήλικη πως, αν δεν παντρευτεί τον έναν εξ αυτών, τότε θα σκοτώσουν την ίδια και συγγενικό της πρόσωπο και πως θα κάψουν το σπίτι της.

«ΚΡΙΚΚΕΙΟ»

Η αναφορά της Οργάνωσης Παιδικής Προστασίας προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση, στο πλαίσιο της οποίας η ανήλικη θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και παράλληλα παραγγέλθηκε η διερεύνηση της υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ..

Η υπόθεση ανέδειξε την έλλειψη κρατικών δομών φιλοξενίας ανηλίκων στην περιοχή που δεν διαθέτει ούτε καν ξενώνες σύντομης φιλοξενίας – όπως προτείνει η επιστημονική κοινότητα αντί των μόνιμων δομών – παρέχοντας κατάλυμα και φροντίδα σε παιδιά που λόγω έκτακτης ανάγκης πρέπει άμεσα να βρεθούν σε προστατευόμενο περιβάλλον.

Έτσι οι διωκτικές αρχές καταφεύγουν στις Προνοιακές Δομές του Δήμου Λαρισαίων, ενώ πολλές φορές στο παρελθόν η λύση δόθηκε από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των νοσοκομείων της Λάρισας, όπου παιδιά προσωρινά «φιλοξενήθηκαν» σε κλινικές με το πρόσχημα της νοσηλείας.

Το πρώτο τηλεφώνημα των Υπηρεσιών γίνεται στο «Κρίκκειο» Ορφανοτροφείο της Μητρόπολης Λάρισας για να εξετασθεί η δυνατότητα φιλοξενίας. Να σημειωθεί πως το «Κρίκκειο» ως εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο φιλοξενεί σήμερα 11 κορίτσια από διάφορες περιοχές της χώρας ενώ η φιλοξενία, συνήθως, είναι μακροχρόνια.

Έτσι άλλα κορίτσια βρέθηκαν στο «Κρίκκειο» από μικρές ηλικίες (μαθήτριες Δημοτικού) και άλλα από μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ ένα από αυτά σπουδάζει σήμερα σε πανεπιστημιακή σχολή με δαπάνες του Ορφανοτροφείου που λειτουργεί εδώ και περίπου 15 χρόνια έχοντας φιλοξενήσει συνολικά 32 κορίτσια.

Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η φιλοξενία παιδιού στο «Κρίκκειο», τότε οι Υπηρεσίες αναζητούν θέση σε δομές στην υπόλοιπη χώρα και έως ότου δοθεί θετική απάντηση, το παιδί απομακρύνεται από περιβάλλον του. Να σημειωθεί πως στο παρελθόν έχει εξετασθεί από τον Δήμο Λαρισαίων το ενδεχόμενο δημιουργίας τέτοιας Δομής, ενδεχόμενο που αποκλείσθηκε με αφορμή και την ιδιαιτερότητα των όρων λειτουργίας.

Β. Κακάρας
Ελευθερία Λάρισας