Ιδιωτικοί φύλακες στα σχολεία της Ρόδου

Η τοποθέτηση φύλαξης σε κεντρικά σχολικά συγκροτήματα του νησιού αλλά και το επίσης μεγάλο πρόβλημα με την κλοπή του χαλκού από…τα αλεξικέραυνα των σχολείων, είναι κάποια από τα θέματα που συζήτησε χθες ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Στράτος Καρίκης με τους εκπροσώπους της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου

 

Η τοποθέτηση φύλαξης σε κεντρικά σχολικά συγκροτήματα του νησιού αλλά και το επίσης μεγάλο πρόβλημα με την κλοπή του χαλκού από…τα αλεξικέραυνα των σχολείων, είναι κάποια από τα θέματα που συζήτησε χθες ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Στράτος Καρίκης με τους εκπροσώπους της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου.

Όπως έκανε γνωστό ο Πρόεδρός της κ. Ανδρέας Μαρίνος, ο οποίος και συμμετείχε βέβαια στη συνάντηση μαζί με τον Γραμματέα κ. Ξανθό και το μέλος της Διοίκησης κ. Κλαδογένη, ο Αντιδήμαρχος τους κάλεσε για να τους ενημερώσει για μία σειρά από σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν με τα σχολικά συγκροτήματα. Ο ίδιος, χαρακτήρισε τη χθεσινή συνάντηση πολύ σημαντική καθώς, όπως είπε, τους ενημέρωσε για μία σειρά από ενέργειες οι οποίες, εάν προχωρήσουν, θα φέρουν θετικά αποτελέσματα για τους μαθητές. Αναλυτικά:

Φύλαξη στα σχολεία

Καταρχάς, ο κ. Καρίκης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των καθηγητών ότι θα διατεθεί το ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ για τη φύλαξη σχολικών συγκροτημάτων. Όπως είπε και ο κ. Μαρίνος, είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλοί εξωσχολικοί, οι οποίοι κάποιες φορές δημιουργούν και επεισόδια. Άρα, θα πρέπει να υπάρξει ασφάλεια πρωτίστως των μαθητών αλλά και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Όσο αφορά, λοιπόν, στην ιδιωτική φύλαξη που θα τοποθετηθεί σε σχολεία, αυτή τη στιγμή μελετάται από τον Δήμο Ρόδου ο τρόπος που θα γίνεται. Δηλαδή, αν θα είναι με τη μορφή περιπολίας που θα γυρνάει τα σχολεία ή αν θα τοποθετηθούν φύλακες.

Μάλιστα, ο κ. Καρίκης, είπε στους εκπροσώπους της Α’ ΕΛΜΕΔ ότι υπάρχει νομική φόρμουλα για να εφαρμοστεί αυτό, κυρίως για κεντρικά σχολεία της Ρόδου, με γνώμονα πάντα την παροχή μεγαλύτερης ασφάλειας στα παιδιά. Σημειώνεται ότι θα έρθει για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο ενώ οι καθηγητές δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους αφού η φύλαξη των σχολείων αποτελεί διαχρονικό αίτημα. Όπως είπε ο κ. Μαρίνιος, πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα και ο Αντιδήμαρχος τους είπε ότι υπάρχει σχετική πρόβλεψη. Εκείνο που του ζήτησαν είναι να γίνει μία πιο οικονομική μελέτη έτσι ώστε να μπορούν να καλυφθούν και να ελεγχθούν τα περισσότερα σχολεία.

Κλέβουν… τα αλεξικέραυνα!

Σε μείζον πρόβλημα, όμως, έχει αναχθεί και…το φαινόμενο στα περισσότερα σχολεία να έχουν κλαπεί οι χαλκοί που συνδέουν το αλεξικέραυνο με τη γη!
Ο κ. Μαρίνος μετέφερε την αγωνία που υπάρχει για το θέμα αυτό και πρότειναν κάποιες λύσεις έτσι ώστε να τοποθετηθούν τα αλεξικέραυνα αφού τα περισσότερα στη Ρόδο έχουν κλαπεί.

Για τα γήπεδα

Ένα ακόμα θέμα που έθεσαν στον κ. Καρίκη είναι να γίνει μία συντήρηση των γηπέδων σε όσο το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα. «Τα γήπεδα, αυτή τη στιγμή, πρέπει να συντηρηθούν, πρέπει να βρεθεί το νομικό πλαίσιο της ιδιοκτησίας του κάθε γηπέδου και αυτά τα γήπεδα θα πρέπει να παραχωρηθούν αμέσως στους μαθητές», δήλωσε ο κ. Μαρίνος. Βέβαια, το ζήτημα αυτό έχει και μία νομική διάσταση αφού πολλά από τα γήπεδα δεν γνωρίζουμε…που ανήκουν.

Η κατάσταση στα σχολεία

Ερωτηθείς ο κ. Μαρίνος σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων τη φετινή χρονιά, είπε καταρχήν ότι δεν υπάρχουν κενά, χαρακτηρίζοντας πολύ θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στους 5000 διορισμούς που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη για την ειδική αγωγή ενώ έρχονται και άλλοι 10.000 διορισμοί στη γενική παιδεία, για τους οποίους έχουν ξεκινήσει ήδη οι αιτήσεις. «Αυτό είναι μία μόνιμη επιθυμία της ΕΛΜΕ και γενικότερα του συνδικαλιστικού κινήματος, και κυρίως της περιοχής μας, γιατί ο αναπληρωτής έρχεται, δεν δέχεται, και παράδειγμα φέτος: Παρ’ ολο που έγιναν χιλιάδες διορισμοί αναπληρωτών δεν έρχονταν στην περιοχή μας», είπε ο κ. Μαρίνος. Η κυβέρνηση επίσης υποσχέθηκε ότι θα εφαρμοστεί ξανά η διπλομοριοδότηση αλλά και ότι θα δώσει κάποια κίνητρα στους καθηγητές.

Εκείνο που ζητούν, και από τον Δήμο, επειδή τα έξοδα είναι πάρα πολλά, είναι να υπάρχει μία κάλυψη των εξόδων των αναπληρωτών κυρίως στα μικρά νησιά αλλά και σε περιοχές δυσπρόσιτες της Ρόδου, όπως είναι το Γεννάδι και ο Έμπωνας. Αυτό το αίτημα έχει κατατεθεί από τον Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Καμπούρη και περιμένουν να υπάρξει μία αντίδραση από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου. Παρόμοιες αποφάσεις ζητούν να ληφθούν και από τα δημοτικά συμβούλια των άλλων νησιών τα οποία θα πρέπει και αυτά, όπως είπε, θα πρέπει να σταθούν με ευαισθησία απέναντι στα προβλήματα που έχουν οι καθηγητές.

Συνάντηση με τη ΔΟΕ

Επίσης, χθες, ο κ. Καρίκης συναντήθηκε αργά το μεσημέρι με εκπροσώπους της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας με κυρίαρχο θέμα αυτό της προσχολικής αγωγής, μια και δεν έχει προχωρήσει σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η ΔΟΕ επιθυμεί οπωσδήποτε να εφαρμοστεί η προσχολική αγωγή χωρίς εξαιρέσεις, πρόθεση την οποία έχει βέβαια και ο Δήμος Ρόδου, όμως το θέμα έχει κολλήσει επειδή δεν έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών η χρηματοδότηση των προκάτ αιθουσών και του εξοπλισμού τους. Οπότε πιέζουν σε κεντρικό επίπεδο για επίσπευση των διαδικασιών.

Η Ροδιακή