Ιδιώτη στην καθαριότητα ως το 2025 αναγκάζεται να βάλει ο Δήμος Σαμοθράκης

Στη διεξαγωγή ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου «Αποκομιδή απορριμμάτων του Δήμου Σαμοθράκης 2020-2025», συνολικού προϋπολογισμού 545.127,43 €, θα προχωρήσει ο Δήμος, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η κατάσταση με τις ελλείψεις κυρίως σε προσωπικό είναι τραγική και η ανάθεση του έργου σε ιδιώτη εμφανίζεται ως μονόδρομος για το νησί

 

Στη διεξαγωγή ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου «Αποκομιδή απορριμμάτων του Δήμου Σαμοθράκης 2020-2025», συνολικού προϋπολογισμού 545.127,43 €, θα προχωρήσει ο Δήμος, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η κατάσταση με τις ελλείψεις κυρίως σε προσωπικό είναι τραγική και η ανάθεση του έργου σε ιδιώτη εμφανίζεται ως μονόδρομος για το νησί.

Ο Δήμος Σαμοθράκης εξυπηρετεί 15 οικισμούς: Χώρα, Αλώνια, Ξηροπόταμος, Μακρυλιές, Δάφνες, Λάκκωμα, Προφήτης Ηλίας, Καμαριώτισσα, Ποταμιά, Κατσαμπάς, Παλιάπολη, Κάτω Καρυώτες, Άνω Καρυώτες, Θέρμα, Άνω Μεριά, για την αποκομιδή των σύμμεικτων απορριμμάτων του νησιού με την υποχρέωση μεταφοράς τους στο ΧΥΤΑ Κομοτηνής στα πλαίσια προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Σαμοθράκης και της ΔΙΑΜΑΑΘ Α.Ε. Παράλληλα εφαρμόζει σύστημα συλλογής ανακυκλώσιμων τα οποία και μεταφέρει στο ΚΔΑΥ Αλεξανδρούπολης.

Το προσωπικό που διαθέτει για την καθαριότητα είναι δύο οδηγοί (ΔΕ Οδηγών Αυτοκινήτων) και τρεις εργάτες, εκ των οποίων οι 2 ΥΕ εργάτες καθαριότητας είναι μόνιμοι με σχέση δημοσίου δικαίου, ο ένας ΥΕ εργάτης καθαριότητας μόνιμος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Δύο εκ των τριών εργατών αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ενώ δεν υπάρχει άλλο προσωπικό για καθαρισμό οδών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων, χώρο του ΣΜΑ κλπ.

Με βάση το υπάρχον προσωπικό, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος μπορεί να στελεχώσει μόνο ένα πλήρωμα αποκομιδής απορριμμάτων (1 οδηγό 2 εργάτες) και μάλιστα ελλιπώς, χωρίς δυνατότητα αντικατάστασής τους. Επιπλέον, η αποκομιδή των απορριμμάτων του Δήμου γίνεται σε δύο ρεύματα, ήτοι σύμμεικτα και ανακυκλώσιμα. Μάλιστα, ο Δήμος εκτελεί το πρόγραμμα αποκομιδής των ανακυκλώσιμων σε όλους τους οικισμούς. Επιπλέον, και ιδιαίτερα βασικό, είναι το γεγονός ότι Ο Δήμος Σαμοθράκης αποτελεί τουριστικό προορισμό με αποτέλεσμα οι ανάγκες αποκομιδής να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σταδιακά, από 1/6 και μέχρι 30/9, μέχρι και 100%.

Σύμφωνα με την εισήγηση, η ανάθεση αποκομιδής των απορριμμάτων του Δήμου αφορά μόνο στα σύμμικτα απορρίμματα και είναι απαραίτητη για το όλο το διάστημα του έτους, καθώς, διαφορετικά, ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Συγχρόνως, ενισχύει τη δυνατότητα του Δήμου να διαθέσει προσωπικό για την καθαριότητα των δημόσιων χώρων και οικισμών και την συντήρηση της καθαριότητας των απορριμματοφόρων και του ΣΜΑ.

Έτσι, από τις αρμόδιες υπηρεσίες συντάχθηκε μελέτη για τις υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Σαμοθράκης 2020-2025, κι όπως ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, αναμένεται να προκηρυχθεί ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός, προκειμένου οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να καταθέσουν τις προσφορές τους.

Κική Ηπειρώτου
Η Γνώμη της Θράκης