Κρήτη: «Πυρ και μανία» για το πρεσάρισμα της ΕΛ.ΑΣ.

Μόνο με... νεροπίστολα οι «μπαλοθιές» στους γάμους

 

Μόνο με... νεροπίστολα οι «μπαλοθιές» στους γάμους

Σκληρή εφαρμογή του νόμου για όσους επιμένουν να «καπετανίζουν» είναι η ξεκάθαρη απάντηση του επικεφαλής της Αστυνομίας στο Ηράκλειο. Τις τελευταίες εβδομάδες το πρέσινγκ από τις αστυνομικές δυνάμεις είναι ασφυκτικό σε όλα τα επίπεδα και αυτό έχει αρχίσει να ενοχλεί σφόδρα.

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι ήδη έχουν ξεκινήσει τα τηλεφώνα διαμαρτυρίας προς αυτοδιοικητικούς παράγοντες και πολιτικά πρόσωπα από τα οποία ζητείται η παρέμβασή τους για… εκεχειρία. Από τη δική τους στάση θα καθοριστούν πολλά καθώς είναι τουλάχιστον υποκριτικό στο προσκήνιο να ζητούν δραστικά μέτρα από την Αστυνομία και παρασκηνιακά να απαιτούν χαλάρωση των ελέγχων.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι για κάποιες οικογένειες που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» των διωκτικών Αρχών το πρόσωπο του Αστυνομικού Διευθυντή Ηρακλείου έχει καταστεί «ανεπιθύμητο» καθώς πιστώνεται σε αυτόν αποκλειστικά το πνεύμα και η φιλοσοφία των εντατικών ελέγχων και ερευνών.

Δεν είναι μόνο οι μεγάλες αστυνομικές επιχειρήσεις με υπόβαθρο ειδικών προανακριτικών πράξεων που στοχεύουν στην καταπολέμηση εγκληματικών δράσεων. Είναι και οι έλεγχοι που διενεργούνται καθημερινά με στόχο την τιμωρία παραβατικών συμπεριφορών και αλλαγής κουλτούρας, έστω και από φόβο, αφού δεν υπάρχει στοιχειώδης σεβασμός προς τον συνάνθρωπο και τον νόμο.

Υπάρχουν περιπτώσεις που άτομα με συστηματική παραβατική συμπεριφορά έχουν ελεγχθεί και προσαχθεί τις τελευταίες ημέρες δύο και τρεις φορές για διαφορετικούς λόγους, χωρίς φυσικά να αποκλείεται ότι δεν θα ελεγχθούν και στο μέλλον. Για επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά, για φιμέ τζάμι, για στέρηση διπλώματος κλπ.

Υποβάλλονται δηλαδή διαδοχικά σε μία διαδικασία κράτησης, αυτοφώρων, προστίμων και δικαστικών εξόδων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ψυχισμό και την τσέπη τους. Και αυτό το σκηνικό έχει πυροδοτήσει έντονες διαμαρτυρίες.

Τις τελευταίες ημέρες (και νύχτες) στο Ασήμι έχει διαμορφωθεί μία άλλη πραγματικότητα που θα ήταν ιδανική αν δεν ήταν… εικονική. Τα αστυνομικά μπλόκα που έχουν κατακλύσει την περιοχή δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια κινήσεων.

Η διαφαινόμενη ηρεμία στους δρόμους και στις καφετέριες έχει ουσιαστικά υπαγορευθεί και… εκβιαστεί από την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων. Έτσι, κάποιοι περιμένουν να περάσει ο «τυφώνας», να χαλαρώσουν οι έλεγχοι για να επανέλθουν στη δική τους …κανονικότητα.

Ωστόσο, από την τοπική ηγεσία της ΕΛΑΣ διαμηνύεται ότι θα πρέπει να συνηθίσουν σε αυτή τη νέα κατάσταση, τόσο εκεί αλλά και σε όποια άλλη περιοχή κριθεί επιβεβλημένο.

Με το… υποπολυβόλο στο γάμο

Μηδενική η ανοχή της τοπικής ΕΛΑΣ και στις μπαλοθιές σε γάμους και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Επιτρέπονται μόνο… νεροπίστολα, σχολιάζουν κάποιοι καυστικά.

Πρωί-πρωί με τη δροσούλα αστυνομικοί του Α.Τ. Πύργου χτύπησαν την πόρτα οικίας σε χωριό της περιοχής. Ήταν το πατρικό του γαμπρού που λίγες ώρες πριν χόρευε και τραγουδούσε στο γάμο του. Υπήρξαν καταγγελίες ότι είχαν πέσει «μπαλοθιές» και οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα στο σπίτι του 75χρονου πατέρα του.

Εκεί βρήκαν 200 φυσίγγια αλλά και 29 κάλυκες. Ο ηλικιωμένος συνελήφθη και σήμερα θα δικαστεί ενώπιον του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου.

Διευκρινίζεται ότι θα δικαστεί για τα φυσίγγια που βρέθηκαν στο σπίτι ενώ η δικογραφία διαχωρίστηκε για τους άσκοπους πυροβολισμούς. Ο ηλικιωμένος, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας με την όρασή του, αφέθηκε ελεύθερος.

Στο μεταξύ, «Ράμπο, το πρώτο αίμα»… την είδε 32χρονος Ηρακλειώτης, ο οποίος πήγε καλεσμένος σε γάμο, «αρματωμένος» με ένα καλάσνικοφ και ένα υποπολυβόλο.

Οι ριπές έξω από την εκκλησία κατά την τέλεση του μυστηρίου, σε χωριό κοντά στο Ηράκλειο, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους περίοικους που έντρομοι ενημέρωσαν το Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου.Αστυνομικοί συνέλεξαν πληροφορίες για την ταυτότητα του νεαρού που πυροβολούσε και αναζήτησαν το αυτοκίνητο του. Τον «τσίμπησαν» αφ’ ότου αναχώρησε από το κέντρο που φιλοξένησε το γαμήλιο γλέντι.

Σε έρευνα βρέθηκαν: ένα καλάσνικοφ, ένα υποπολυβόλο, τρεις γεμιστήρες πολεμικών τουφεκίων, 83 κάλυκες και φυσίγγια. Ο 32χρονος κρατείται και αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα Ηρακλείου.

Ευαγγελία Καρεκλάκη
Πατρίς Ηρακλείου