Ο εργασιακός παράδεισος ήταν «πέτσινος»

Η πικρή εμπειρία Βολιωτών, που ξενιτεύτηκαν για ένα καλύτερο μεροκάματο και βρήκαν τα χειρότερα - Επίφοβες οι αγγελίες μέσω διαδικτύου, που τάζουν «λαγούς με πετραχήλια»

 

Η πικρή εμπειρία Βολιωτών, που ξενιτεύτηκαν για ένα καλύτερο μεροκάματο και βρήκαν τα χειρότερα - Επίφοβες οι αγγελίες μέσω διαδικτύου, που τάζουν «λαγούς με πετραχήλια»

Η εμπειρία για αρκετούς Βολιώτες, που αποφάσισαν τα τελευταία χρόνια να ξενιτευτούν στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία, δεν ήταν πάντα η καλύτερη. Υπήρξαν περιπτώσεις, στις οποίες, ενώ τους έταξαν εργασιακό παράδεισο, βρέθηκαν μπροστά σε κόλαση… Σε εργασιακό μεσαίωνα με αμοιβές που δεν είχαν καμία σχέση με τις υποσχέσεις που είχαν λάβει πριν ετοιμάσουν βαλίτσες, για να ταξιδέψουν προσδοκώντας σε ένα καλύτερο μέλλον.

Το σφάλμα τους ήταν ότι αποφάσισαν να βασιστούν σε αγγελίες του διαδικτύου, αλλά και στις φρούδες προσδοκίες που τους καλλιέργησαν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη κυρίως, με αντικείμενο την εύρεση εργασίας στο εξωτερικό σε έλληνες που επιθυμούν να δοκιμάσουν την τύχη τους εκτός ελληνικών συνόρων για καλύτερα.

Και όμως την ίδια στιγμή υπάρχει η ευρωπαϊκή πύλη EURES για την επαγγελματική κινητικότητα εργατικού δυναμικού από χώρα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα η υπηρεσία EURES του Ο.Α.Ε.Δ ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε συνεργασία με αντίστοιχες υπηρεσίες των υπολοίπων κρατών - μελών της Ε.Ε. συνδιοργανώνουν ημερίδες συνεντεύξεων.

Στόχος να ενημερώσουν ενδιαφερόμενους που θέλουν να εργαστούν στο εξωτερικό για το πλαίσιο που ισχύει, τις ειδικότητες που προσφέρονται, ενώ παράλληλα γίνονται παρουσιάσεις σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στον τομέα των παραπάνω αναφερόμενων ειδικοτήτων.

Η τελευταία φορά που στον Βόλο διοργανώθηκε ανάλογη εκδήλωση ήταν τον περασμένο Μάιο, λίγο πριν τις εκλογές, από την υπηρεσία του EURES του ΟΑΕΔ στον Βόλο σε συνεργασία με την αντίστοιχη υπηρεσία ΕURES της Φλαμανδικής Δημόσιας Υπηρεσία Απασχόλησης του Βελγίου.

Πήγε, είδε τα χειρότερα και απήλθε…

Ο Τάσος Τ. από τη Νέα Ιωνία εργαζόταν χρόνια σε συνεργείο αυτοκινήτων. Εχοντας δημιουργήσει δυσανάλογες οικονομικές υποχρεώσεις με τις αποδοχές που ελάμβανε αποφάσισε το 2018 να αναζητήσει την τύχη του όχι μόνο εκτός Μαγνησίας, αλλά εκτός Ελλάδας. Άνεργος φίλος του τον παρότρυνε να δοκιμάσει την τύχη του στην Ευρώπη. Οι αγγελίες στο διαδίκτυο πολλές, με ελκυστικές υποσχέσεις για μισθούς που ξεκινούσαν από 1.800 έως 2.500 ευρώ με εξασφαλισμένη διαμονή και τροφή. Χωρίς δεύτερη σκέψη το αποφάσισε. «Ήταν μεγάλη ευκαιρία» σκέφτηκε. Ετοίμασε βαλίτσες χαιρέτησε φίλους και γνωστούς και με το αεροπορικό εισιτήριο στο χέρι έφτασε στο Άμστερνταμ. Προορισμός του ήταν παράρτημα βιομηχανίας που κατασκεύασε αθλητικά υποδήματα πολύ μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας.

Με τη μόνη διαφορά ότι οι αποδοχές που του είχαν τάξει δεν είχαν καμία σχέση με ό,τι βρήκε μπροστά του.

Δεν ίσχυε τίποτα από την προφορική συμφωνία που είχε κάνει με τον εργασιακό «ατζέντη» των Αθηνών, που είχε απευθυνθεί για να κλείσει τη συμφωνία. Το σταθερό μηνιαίο εισόδημα των 1.800 ευρώ που σταδιακά με υπερωρίες θα έφτανε τις 2.500 ευρώ, δεν ήταν παρά μόνο μία φρούδα προσδοκία.

«Μηνιαίος μισθός 940 ευρώ, χωρίς αποζημίωση για υπερωρίες και άλλες παροχές που μας είχαν υποσχεθεί» ήταν όλα και όλα, είπε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ενθυμούμενος το «πάθημά του». Όσο για το σπίτι που του είχαν υποσχεθεί, ήταν ένα δωμάτιο ξενοδοχείου σε μία κακόφημη συνοικία της πόλης, το οποίο μοιράζονταν με άλλα πέντε άτομα, με κοινή κουζίνα και κοινό WC.

Ο Τάσος Τ. έμεινε για περίπου 5 μήνες στην Ολλανδία και επέστρεψε άρον- άρον στον Βόλο.

Τη γλίτωσε στο παρά πέντε

Σε μία άλλη χαρακτηριστική περίπτωση ο Αρης Α. από περιφερειακό Δήμο της Μαγνησίας, είναι επίσης ένα από τα παρ’ ολίγον θύματα της προσδοκίας του να βρει μία καλύτερη δουλειά από εκείνη που είχε. Εργαζόταν σε εταιρεία σεκιούριτι στον Βόλο και έψαχνε για καλύτερες ευκαιρίες στο εξωτερικό. Μόλις βρήκε μία στο διαδίκτυο, επικοινώνησε στην Αθήνα με το γραφείο που ήταν αρμόδιο για να διεκπεραιώσει την υπόθεσή του.

«Βρήκα μια αγγελία στο διαδίκτυο και επικοινώνησα με το γραφείο. Μου είπαν ότι θα μου έβρισκαν δουλειά με 2.000 ευρώ, διαμονή και διατροφή εξασφαλισμένη και συμβόλαιο δύο ετών στη Σουηδία. Στην αρχή μου είπαν ότι θα με φρόντιζε η ελληνική κοινότητα μέχρι να μάθω τη γλώσσα. Ζήτησαν μάλιστα και 150 ευρώ για να ετοιμάσω τα χαρτιά μου», λέει.

Ευτυχώς που ορισμένοι άλλοι φίλοι τον παρότρυναν να ψάξει πιο προσεκτικά τι ακριβώς συμβαίνει, πριν «κουνήσει μαντίλι» στην πατρίδα.

Προτού στείλει τα χρήματα, επικοινώνησε μέσω των social media με έναν κοινό φίλο του αδερφού του, ο οποίος διαμένει τα τελευταία χρόνια στη Σουηδία, εργατικός μετανάστης και αυτός, που εργάζεται σε μεγάλη εταιρεία καθαρισμού δημοσίων κτιρίων.

«Μου έκανε σαφές πως πρέπει να είμαι προσεκτικός πριν πάρω τη μεγάλη απόφαση, διότι όπως μου εξήγησε δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, να φύγω δηλαδή σήμερα και αύριο να έχω στρωμένη δουλειά, χωρίς μάλιστα να έχω καμία εξειδίκευση και δίχως να γνωρίζω καν τη γλώσσα» επισήμανε ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Αυτό το «καμπανάκι» ήταν που τελικά τον αφύπνισε και τελικά γλύτωσε τα χειρότερα.

Ασφαλιστική δικλίδα μόνο το EURES

Το ΕURES είναι ένα δίκτυο συνεργασίας για τη διευκόλυνση της ελεύθερης διακίνησης των εργαζομένων στις 27 χώρες της ΕΕ καθώς και την Ελβετία, την Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

Το δίκτυο αποτελείται από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Συντονισμού, τα εθνικά γραφεία συντονισμού, τους εταίρους και τους συνδεδεμένους εταίρους του EURES.

Οι εταίροι του δικτύου μπορεί να είναι δημόσιες όπως ο ΟΑΕΔ αλλά και ιδιωτικές υπηρεσίες απασχόλησης, συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώσεις εργοδοτών και άλλοι συναφείς παράγοντες της αγοράς εργασίας. Οι εταίροι παρέχουν πληροφορίες και υπηρεσίες τοποθέτησης και πρόσληψης σε εργοδότες και σε άτομα που αναζητούν εργασία, ενώ τα ευρωπαϊκά και τα εθνικά γραφεία συντονισμού επιβλέπουν τη διοργάνωση των δραστηριοτήτων στο ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο αντίστοιχα.

Επιπλέον, το EURES διαδραματίζει σημαντικό ρόλο παρέχοντας ειδικές πληροφορίες και διευκολύνοντας την εύρεση εργασίας προς αμοιβαίο όφελος των εργοδοτών και των μεθοριακών εργαζομένων σε διασυνοριακές περιοχές της Ευρώπης.

Στην πράξη παρέχει τις υπηρεσίες του μέσω της πύλης καθώς και μέσω ενός δικτύου 1.000 περίπου συμβούλων EURES που έρχονται καθημερινά σε επαφή με άτομα που αναζητούν εργασία και εργοδότες σε όλη την Ευρώπη.

Βάσω Κυριαζή
Ταχυδρόμος Μαγνησίας