Η Ελλάδα έχει στέρεο νομικό οπλοστάσιο

Ο διεθνολόγος Δρ Ι. Παπαφλωράτος μίλησε στη Λάρισα για το Νομικό Καθεστώς των Νήσων του Αιγαίου και χαρακτήρισε αίολες τις τουρκικές διεκδικήσεις

 

Ο διεθνολόγος Δρ Ι. Παπαφλωράτος μίλησε στη Λάρισα για το Νομικό Καθεστώς των Νήσων του Αιγαίου και χαρακτήρισε αίολες τις τουρκικές διεκδικήσεις

Στο θέμα του Νομικού Καθεστώτος των Νήσων του Αιγαίου, που είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων και έχει απασχολήσει κορυφαίους νομικούς και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, αναφέρθηκε ο νομικός – διεθνολόγος, Δρ Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής Στρατιωτικών Σχολών κ. Ιωάννης Στ. Παπαφλωράτος, μιλώντας χθες το απόγευμα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας.

Προσκεκλημένος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών ν. Λάρισας, της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και του Συλλόγου Κρητικών Λάρισας «Ο Ψηλορείτης» ο κ. Παπαφλωράτος τόνισε ότι η ελληνική άποψη σχεδόν ταυτίζεται με τα όσα επικρατούν στο διεθνές δίκαιο και πρόσθεσε ότι «Η Ελληνική θέση είναι ακλόνητη, και συμπίπτει με τα κρατούντα στο διεθνές περιβάλλον, και πρέπει απέναντι στις τουρκικές απόψεις να απαντούμε με επιχειρήματα, νηφαλιότητα και συγκεκριμένες διατάξεις» .

«Η Ελλάδα είναι αυτή που υπερασπίζεται το status quo(ισχύουσα κατάσταση) αλλά και τις συνθήκες και τις νομικές συμβάσεις που διέπουν το καθεστώς αυτών των νησιών, που δεν είναι βέβαια το ίδιο, λόγω των διαφορετικών εποχών απελευθέρωσής τους. Τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, πάνω στα οποία πατούν για να πείσουν τη διεθνή κοινή γνώμη, είναι αίολα. Η σωρεία των αμφισβητήσεων εμφανίζεται τη δεκαετία του ’70.

Βάση των αρχών καλής γειτονίας δεν έχουμε καμία πρόθεση να αμφισβητήσουμε τα πραγματικά δικαιώματα της Τουρκίας, όχι όμως τα φαντασιακά. Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι νήσοι του Αιγαίου στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι ελληνικές και υπάρχουν 60 νήσοι και νησίδες τουρκικές. Δεν έχουμε αποκλείσει την Τουρκία από το Αιγαίο παρότι το επικαλείται και είναι ψευδές. Η Τουρκία θέλει να πάρει όμως και νήσους ελληνικούς. Όσο ελληνική είναι η Ακρόπολη, τόσο ελληνικός είναι και ο τελευταίος βράχος που μας έχει δοθεί στο Αιγαίο, καθώς έχει ποτιστεί με αίμα και αγώνες» ανέφερε χαρακτηριστικά για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας έχει στέρεο νομικό οπλοστάσιο.

Στην αρχή της εκδήλωσης ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών κ. Νικόλαος Κουφοδήμος, αναφέρθηκε στο συγγραφικό έργο του Δρ. Ιωάννη Παπαφλωράτου, ενώ με την ολοκλήρωση της διάλεξης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών κ. Απόστολος Βερέμης, ευχαρίστησε τον ομιλητή για τα ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσίασε στο ακροατήριο και του απένειμε τιμητική πλακέτα για τη στήριξή του στο έργο του Συνδέσμου και τη θετική του ανταπόκριση σε ανάλογες εκδηλώσεις που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος στο παρελθόν.

Νατάσα Πολυγένη
Ελευθερία Λάρισας