«Κυνηγητό» με ανασφάλιστους βοσκούς στη Μαγνησία!

Αλληλοκαρφώματα μεταξύ κτηνοτρόφων οδήγησαν τους επιθεωρητές εργασίας σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους

 

Αλληλοκαρφώματα μεταξύ κτηνοτρόφων οδήγησαν τους επιθεωρητές εργασίας σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους

Μπορεί να μην είναι ό,τι πιο συνηθισμένο, συνέβη όμως στον Βόλο. Η τοπική υπηρεσία επιθεωρητών εργασίας δέχτηκε επώνυμη καταγγελία για ανασφάλιστους βοσκούς!

Οπως ήταν φυσικό ακολούθησαν έλεγχος, βεβαίωση παράβασης της εργατικής νομοθεσίας και επιβολή προστίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας επέβαλε ισάριθμα πρόστιμα 10.500 ευρώ σε καθεμία από τις επιχειρήσεις.

Και στις τρεις περιπτώσεις οι έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες ήταν αιφνιδιαστικοί και προήλθαν από «ανταγωνιστές» κτηνοτρόφους.

Μάλιστα όπως είπαν οι ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, το κλιμάκιο με τους ελεγκτές έχοντας υπόψη του την καταγγελία - αναφορά που είχε προηγουμένως γίνει στον ειδικό τηλεφωνικό αριθμό 15512, αναζήτησε ονομαστικά τους εργαζόμενους στη φύλαξη των ζώων.

Οταν διαπιστώθηκε πως παρ’ ότι παρέχουν συγκεκριμένη εργασία και μάλιστα για περισσότερες από 8 ώρες, αλλά δεν έχουν καν δηλωθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας και ούτε ασφαλίζονται, έπεσαν οι «καμπάνες».

«Η κατάσταση σε επαγγέλματα όπως βοσκοί είναι ερμαφρόδιτη. Οι έλεγχοι μπορούν να γίνονται μόνο σε στεγασμένους χώρους, δηλαδή σε στεγασμένες κτηνοτροφικές μονάδες», εξηγούσαν υπηρεσιακοί παράγοντες.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως κατά καιρούς η Επιθεώρηση έχει επίσης δεχθεί καταγγελίες και από αλλοδαπούς εργάτες σε κτηνοτροφικές μονάδες της Μαγνησίας για καθυστέρηση στην καταβολή δεδουλευμένων. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ακολουθείται η πεπατημένη όπως σ’ όλες τις επιχειρήσεις. Επιδιώκεται η εξεύρεση κοινής λύσης και ο συμβιβασμός. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό συμπληρώνεται δελτίο εργατικής διαφοράς και η υπόθεση οδηγείται στα δικαστήρια.

Πώς λειτουργεί η ειδική τηλεφωνική γραμμή

Η ειδική τηλεφωνική γραμμή 15512, στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας λειτουργεί καθημερινά από 9πμ έως 3μμ, στο πλαίσιο του Αυτοτελούς Γραφείου Ενημέρωσης, Υποδοχής, Αξιολόγησης και Διαχείρισης Καταγγελιών.

Καλώντας στον συγκεκριμένο αριθμό μπορεί όποιος το επιθυμεί να κάνει είτε επώνυμα, είτε ανώνυμα καταγγελία σχετικά με παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και της αδήλωτης εργασίας.

Ειδικότερα για παραβάσεις των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, της σχετικής ιδίως με τους όρους και τις συνθήκες εργασίας, τα χρονικά όρια εργασίας, την αμοιβή ή άλλες παροχές, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, τους ειδικούς όρους και συνθήκες εργασίας των ευπαθών ομάδων εργαζομένων (όπως ανήλικοι, νέοι, γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή λοχείας, άτομα με αναπηρία), καθώς και ειδικών κατηγοριών εργαζόμενων.

Επίσης αναφέρονται καταγγελίες για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, την αδήλωτη εργασία και την παράνομη απασχόληση, αλλά και σχετικά με τη νομιμότητα της απασχόλησης των εργαζομένων υπηκόων τρίτων χωρών και την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας.

Βάσω Κυριαζή
Ταχυδρόμος Μαγνησίας