Σε… σελίδα γνωριμιών 100 φωτογραφίες της πρώην φίλης του!

Στα δικαστήρια κατέληξε η σχέση δύο φοιτητών στη Λάρισα!

 

Στα δικαστήρια κατέληξε η σχέση δύο φοιτητών στη Λάρισα!

Στα δικαστήρια κατέληξε η σχέση δύο φοιτητών που γνωρίστηκαν πριν μερικά χρόνια ενώ σπούδαζαν στη Λάρισα, σχέση που για πολλοστή φορά ανέδειξε το πρόβλημα της δημοσίευσης ευαίσθητων δεδομένων στο διαδίκτυο και ειδικότερα φωτογραφιών που αποτυπώνουν προσωπικές στιγμές, κάποιες από τις οποίες είναι ερωτικού περιεχομένου.

Με την πρώην φοιτήτρια να αντιλαμβάνεται, δυστυχώς πολύ αργά, ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορούν φωτογραφίες της σε προσωπικές στιγμές με τον πρώην φίλο της και έκπληκτη να διαπιστώνει – μέσω της έρευνας των διωκτικών αρχών – πως πίσω από την υπόθεση βρίσκεται ο πρώην αγαπημένος της.

Ο 32χρονος πλέον κατηγορούμενος για παραβίαση προσωπικών δεδομένων καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας σε 6μηνη ποινή φυλάκισης, με διετή αναστολή, πέφτοντας ωστόσο στα «μαλακά» αφού πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ένα έτος φυλάκιση και χρηματική ποινή ύψους 3.000 ευρώ.

Ο 32χρονος επαγγελματίας σήμερα, υπήρξε φοιτητής στη Λάρισα το 2013 όπως φοιτήτρια υπήρξε και η 30χρονη σήμερα πρώην φίλη του, με την οποία σύναψε σχέση που κατέληξε λαμβάνοντας απρόσμενη τροπή.

Αφού ο πρώην φίλος κακώς διαχειρίστηκε - όπως αποδέχθηκε τελικά το Δικαστήριο – δεκάδες φωτογραφίες με την πρώην φίλη του τις οποίες ανήρτησε εν αγνοία της μέσω ψεύτικων λογαριασμών σε διεθνή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης που παρέχει τη δυνατότητα στα μέλη της να γνωρίζουν νέα αγόρια και κορίτσια, όπως… διακριτικά περιγράφεται ο χαρακτήρας της ιστοσελίδας.

Ο 32χρονος, όπως σημειώνεται και στο κατηγορητήριο «χωρίς δικαίωμα μετέδωσε, κατέστησε προσιτά σε τρίτα μη δικαιούμενα πρόσωπα και προέβη σε επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που αφορούσαν» την πρώην φίλη του «μέσω της δημοσίευσης των ευαίσθητων αυτών δεδομένων στο διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή της».

Τη διετία 2013 – 2015 «σύμφωνα με τις εφαρμοζόμενες τεχνικές διαδικασίες προέβη στο site «Badoo.com» στο διαδίκτυο σε δημιουργία λογαριασμού - προφίλ με στοιχεία» (σ.σ. αναφέρονται στο κατηγορητήριο) «με αναγραφή στοιχείων προσδιοριστικών της ταυτότητας» της πρώην φίλης του «καθώς και σε δημιουργία δύο νέων λογαριασμών – προφίλ» (σ.σ. με διαφορετικά ονόματα) «στα οποία προφίλ ανήρτησε 100 περίπου φωτογραφίες της» της πρώην φίλης «που προέρχονταν από την ατομική της και την κοινή τους συλλογή φωτογραφιών και αποτύπωναν προσωπικές στιγμές και κινήσεις της, κάποιες δε από τις οποίες ήταν ερωτικού περιεχομένου».

Επίσης, την ίδια περίοδο «ο κατηγορούμενος διαχειριζόταν ο ίδιος τα παραπάνω ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, διατηρώντας ανηρτημένες τις φωτογραφίες της εγκαλούσας και επιτρέποντας έτσι σε άγνωστα πολυάριθμα τρίτα πρόσωπα χρήστες του διαδικτύου επισκέπτες των ως άνω ιστοσελίδων, να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα της εγκαλούσας και να λαμβάνουν γνώση του περιεχομένου των φωτογραφιών και των αναγραφόμενων σχολίων επ' αυτών».

Τέλος, «μέσω των ως άνω λογαριασμών προέβαινε σε διαδικτυακές συνομιλίες ερωτικού περιεχομένου στο όνομα της εγκαλούσας με άγνωστους χρήστες του διαδικτύου, παριστάνοντας ψευδώς ότι είναι η εγκαλούσα, εν αγνοία και χωρίς τη συναίνεσή της. Οι προπεριγραφόμενες ενέργειες του κατηγορουμένου, οι οποίες συνίσταντο στην ανάρτηση δεκάδων προσωπικών φωτογραφιών της εγκαλούσας στον παραπάνω διαδικτυακό ιστότοπο, στην αναγραφή προσωπικών στοιχείων της και στην αυτοματοποιημένη επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα της, τελέστηκαν χωρίς δικαίωμα, εν αγνοία και χωρίς τη συγκατάθεσή της ως υποκειμένου των ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» υπογραμμίζεται στο βούλευμα με βάση το οποίο παραπέμφθηκε ο κατηγορούμενος.

«ΜΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗ ΖΩΗ»

Η 30χρονη, οργισμένη κατέθεσε με ένταση χθες στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων λέγοντας πως ο πρώην φίλος, «μου κατέστρεψε τη ζωή» καθώς ανήρτησε φωτογραφίες της εν αγνοία της, την περίοδο μάλιστα που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Με τον κατηγορούμενο, στην απολογία του να αρνείται την κατηγορία θεωρώντας προσβλητικά τα όσα ειπώθηκαν σε βάρος του, προσθέτοντας ότι ήρθε από το εξωτερικό προκειμένου να παραστεί στη δίκη, ενώ για το φωτογραφικό υλικό και πώς αυτό βρέθηκε στο διαδίκτυο, παρέπεμψε σε τεχνικά θέματα.

Την ενοχή του κατηγορουμένου πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας ο οποίος, σημειώνοντας την ψυχική ταλαιπωρία που υπέστη η 30χρονη, τόνισε πως από τις διευθύνσεις (ΙΡ) που «έτρεχαν» τα προφίλ, βρίσκονταν στα σημεία όπου διέμενε ο κατηγορούμενος σε Ρόδο και Αθήνα και πως, επίμαχες φωτογραφίες που ελήφθησαν στο σπίτι του κατηγορουμένου μόνο στη δική του κατοχή θα μπορούσαν να βρίσκονται.

Προσθέτοντας ότι ο κατηγορούμενος - ως φοιτητής ηλεκτρονικών υπολογιστών - «μόνο αυτός είχε τις τεχνικές γνώσεις να τις ανεβάσει». Την ενοχή του κατηγορουμένου ζήτησε και η υπεράσπιση της 30χρονης, ενώ η υπεράσπιση του 32χρονου σημείωσε την έλλειψη αποδείξεων πώς ο κατηγορούμενος προχώρησε στη δημοσίευση των φωτογραφιών. Το Δικαστήριο κάνοντας τέλος αποδεκτό το αίτημα της αναγνώρισης του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, καταδίκασε τον 32χρονο σε φυλάκιση 6 μηνών με διετή αναστολή και έτσι αφέθηκε ελεύθερος.

Β. Κακάρας
Ελευθερία Λάρισας