Πρέπει να δοθεί βάση στα μέτρα υγιεινής και στην απομόνωση των κρουσμάτων, τόνισε ο ειδικός
Πρέπει να δοθεί βάση στα μέτρα υγιεινής και στην απομόνωση των κρουσμάτων, τόνισε ο ειδικός
Όχι πανικό, αλλά ούτε και εφησυχασμό σύστησε να κρατήσουν οι συμπολίτες για τον κορωνοϊό ο γνωστός συμπολίτης παιδίατρος κ. Γιώργος Χαρίτος, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή σημειώνοντας πως πρέπει να δοθεί βάση στα μέτρα υγιεινής κι έπειτα στην απομόνωση των κρουσμάτων, όταν εμφανιστούν.
«Ιατρικά πρέπει να υπάρχει ισορροπία και στους γιατρούς για να μπορεί αυτή η ισορροπία να μεταφέρεται και στο κοινό. Βλέπω πολλούς να μιλούν για την επιδημία του κορωνοϊού στη γειτονική Ιταλία και μιλούν με μία ασφάλεια με την οποία εγώ διαφωνώ, υπό την έννοια ότι έχουμε να κάνουμε με ένα νέο στέλεχος, το οποίο φαίνεται πως είναι αρκετά μεταδοτικό και σύμφωνα με τα νούμερα έχει μία θνησιμότητα 20 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της γρίπης. Αυτό δεν είναι ένα αμελητέο μέγεθος», επεσήμανε ο κ. Χαρίτος.
Ο ίδιος ανέφερε πως κανείς δεν είναι σε θέση να μιλήσει εμπεριστατωμένα για τον νέο κορωνοϊό, διότι αυτό το στέλεχος τώρα γίνεται γνωστό , μέσα από την μελέτη και τις εξελίξεις κάθε μέρα. Μάλιστα σχολίασε πως ενώ αρχικά λέγαμε για χρόνο επώασης του ιού από 2 έως 14 ημέρες, τώρα με τα νέα στοιχεία, ο χρόνος επώασης είναι 25 και 18 ημέρες.
Κορωνοϊός: Ελαφρά στα παιδιά, επικίνδυνος στους ηλικιωμένους
«Η αύξηση του χρόνου επώασης «κρυώνει» τα ίχνη. Δυσκολεύεσαι να απομονώσεις την πηγή της μετάδοσης όταν έχει περάσει ένα τόσο μεγάλο διάστημα και σίγουρα ο αριθμός των περιστατικών στην πραγματικότητα είναι πάντοτε πολύ μεγαλύτερος απ΄ ότι ανακοινώνεται, γιατί υπάρχουν κι όλα τα περιστατικά της ήπιας μορφής. Ευτυχώς από δύο μελέτες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και αφορούν τον πληθυσμό της Κίνας, η νόσηση από τον κορωνοϊό στα παιδιά είναι μάλλον ελαφριά. Δηλαδή κάνουν μία απλή ίωση χωρίς πολλές επιπλοκές.
Βεβαίως οι μεγαλύτεροι συμπολίτες, κυρίως αυτοί άνω των 80 φαίνεται ότι είναι σε άμεσο κίνδυνο», υπογράμμισε ο κ. Χαρίτος, συμπληρώνοντας πως το σημαντικότερο είναι η απομόνωση αυτών των κρουσμάτων, που ενδεχομένως να έρθουν και στην Ελλάδα.
Να δοθεί βάση στα μέτρα υγιεινής και στην απομόνωση κρουσμάτων
Άκρως καυστικός ήταν ο κ. Χαρίτος σε ότι αφορά τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και η αντίληψη που υπάρχει στη χώρα για την αντιμετώπιση τέτοιων ή παρόμοιων καταστάσεων.
«Εδώ έχουμε ένα παραδοσιακό πρόβλημα που έχουμε στην Ελλάδα. Τα κρούσματα δεν απομονώνονται σωστά, οι οδηγίες, οι συστάσεις είναι πιο χαλαρές, τα άρρωστα παιδιά με ίωση πηγαίνουν στο σχολείο κ.ο.κ. Για μένα εκεί πρέπει να δοθεί βάση. Στην απομόνωση των κρουσμάτων και τα μέτρα υγιεινής που κάθε χειμώνα πρέπει να λαμβάνουμε. Τα κλασσικά και καθιερωμένα, δηλαδή αυτά που δεν κάνουμε!», ανέφερε ο ίδιος.
Πότε πρέπει να απευθυνθούν στον παιδίατρο οι γονείς
Ο γιατρός σημείωσε πως οι γονείς θα πρέπει να κρατούν την ψυχραιμία τους εάν το παιδί τους έχει μία ίωση, να επικοινωνούν με τον γιατρό τους στο 2ο προς 3ο 24ωρο, να τον ενημερώνουν για την κλινική εικόνα, για το σύνολο της συμπτολογίας, ενώ θα πρέπει να υπάρχει πιο προσεκτική αντιμετώπιση και πιο άμεση ενημέρωση του παιδιάτρου, εάν το παιδί ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου, έχει δηλαδή άσθμα, πνευμονοπάθεια, καρδιοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη κτλ.
Βέβαια ο κ. Χαρίτος τόνισε πως υπάρχουν γονείς, που δεν μπορούν να φιλτράρουν ποιο παιδί χρειάζεται άμεσης εξέτασης, ενώ σχολίασε πως υπάρχουν και γονείς που υποτιμούν τα συμπτώματα που κρατούν μέρες και υπάρχει περίπτωση για επιπτώσεις. Παρόλα αυτά ανέφερε πως το σύνολο των ιώσεων όλη αυτή την περίοδο αφορούν σε απλές χειμερινές ιώσεις, τόνισε πως υπάρχει ύφεση στο πρώτο κύμα γρίπης, ενώ φέτος μειώθηκε κατά πολύ ο αριθμός των πνευμονιών σε παιδιά, που ήρθαν ως επίπτωση της γρίπης. Αυτό οφείλεται και στην κινητοποίηση των γονέων, αλλά και στον εμβολιασμό.
Τέλος, ο κ. Χαρίτος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του 11χρονου που έχασε τη ζωή του στην Παιδιατρική του Νοσοκομείου Βόλου, λέγοντας «Συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού. Πάντοτε μία απώλεια παιδιού συνταράσσει την τοπική κοινωνία. Εγώ το περιστατικό δεν το γνωρίζω. Γνωρίζω όσα υπάρχουν μέσα από τα ρεπορτάζ και τις ανακοινώσεις. Συστήνω ψυχραιμία στον κόσμο, να σεβαστούμε το πένθος και να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις που θα έρθουν από το Νοσοκομείο. Δεν θα πρέπει να σκορπιέται πανικός και να μπαίνουμε σε σπέκουλα και εικασίες γύρω από το περιστατικό».