Σταματήστε επιτέλους τις φήμες για τον κοροναϊό

Αν η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, η ψυχραιμία είναι εκείνη που εγκαταλείπει πρώτη τα εγκόσμια. Ο πανικός που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας και έχει κορυφωθεί από το περασμένο Σαββατοκύριακο, οπότε και ο κοροναϊός «χτύπησε» τη γειτονική μας Ιταλία, τροφοδοτείται από κάτι πολύ επικίνδυνο, τις φημολογίες

 

Αν η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, η ψυχραιμία είναι εκείνη που εγκαταλείπει πρώτη τα εγκόσμια. Ο πανικός που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας και έχει κορυφωθεί από το περασμένο Σαββατοκύριακο, οπότε και ο κοροναϊός «χτύπησε» τη γειτονική μας Ιταλία, τροφοδοτείται από κάτι πολύ επικίνδυνο, τις φημολογίες.

Αν δώσει βάση κανείς σε όσα ακούγονται και γράφονται, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα τελευταία 24ωρα, θα νομίζει ότι τα κρούσματα στη χώρα μας είναι… εκατοντάδες, απλώς κάποιοι, για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς και άλλους, επιλέγουν να τα κρατούν κρυφά.

Κάποιος έχει έναν συγγενή σε νοσοκομείο της Αθήνας, άλλος έναν γνωστό που νοσηλεύεται σε κλινική της Θεσσαλονίκης και όλοι γνωρίζουν μετά βεβαιότητας ότι άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό και δεν περιλαμβάνονται στα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνονται από τις αρμόδιες αρχές.

Μετά από την είδηση ότι ήρθε το πρώτο λουκέτο σε σχολείο της Θεσσαλονίκης, οι περισσότερες φήμες που κυκλοφορούν αφορούν σε κρούσματα που υποτίθεται πως εντοπίζονται σε μαθητές.

Παρά, όμως, την ανησυχία πολλών γονέων, ελάχιστοι είναι εκείνοι που επιλέγουν για προληπτικούς λόγους να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι. Αποφεύγουν άλλου είδους συναθροίσεις, όπως τις αποκριάτικες εκδηλώσεις που οργανώνονται αυτή την περίοδο.

Κάθε λεπτό που περνάει, πάντως, οι δημοσιογράφοι δέχονται πολλά μηνύματα από πολίτες που, εμφανώς ανήσυχοι από τις διαστάσεις που έχει λάβει το όλο θέμα, ζητούν να εξακριβωθεί αν οι πληροφορίες που έχουν για συγκεκριμένα κρούσματα ευσταθούν, στο σύνολό τους, πάντως, δεν επιβεβαιώνονται.

Δεδομένου ότι ο ιός προσομοιάζει με τον ιό της γρίπης, εύκολα μπαίνει στο στόχαστρο κάποιος που εμφανίζει συμπτώματα, όπως βήχα και καταρροή, ειδικά όταν πρόκειται για άτομα που το τελευταία διάστημα είχαν βρεθεί σε χώρα του εξωτερικού, οποιαδήποτε, όμως.

Φήμες έχουν κυκλοφορήσει και γύρω από την έλλειψη μασκών και προϊόντων απολύμανσης, κατά πόσο δηλαδή κάποιοι τα κρατούν επίτηδες στις αποθήκες τους, ενώ ο πανικός έχει οδηγήσει πολύ κόσμο στα ράφια των σούπερ μάρκετ για εφοδιασμό.

Κατερίνα Μυλωνά
Πατρίς Ηρακλείου