«Ντρέπομαι για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Καρίτσας»

Τόνισε ο δήμαρχος Αγιάς Αντ. Γκουντάρας σε συνάντηση αυτοδιοικητικών με Μηταράκη

 

Τόνισε ο δήμαρχος Αγιάς Αντ. Γκουντάρας σε συνάντηση αυτοδιοικητικών με Μηταράκη

Έντονη κριτική προς την κυβερνητική λογική να επιβάλλει καταστάσεις χωρίς πρώτα να ενημερώνει τις τοπικές κοινωνίες άσκησε ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ όπου παρέστη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Γκουντάρας αναφέρθηκε στις τρεις δομές φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων που υπάρχουν στην περιοχή της Αγιάς και στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτή των ασυνόδευτων ανηλίκων για τη λειτουργία της οποίας, όπως χαρακτηριστικά είπε, ντρέπεται ως άνθρωπος της αυτοδιοίκησης.

Αναλυτικά, η παρέμβαση του δημάρχου έχει ως εξής:

«Υπάρχουν τοπικές κοινωνίες, υπάρχουν Δημοτικά Συμβούλια και δημοτικές αρχές που στάθηκαν αλληλέγγυα σ’ αυτούς τους ξεριζωμένους ανθρώπους και βέβαια στάθηκαν δίπλα στην κυβέρνηση ανεξάρτητα αν την ψήφισαν ή αν την πιστεύουν. Και το έκαναν αυτό κ. υπουργέ γιατί μετά τις εκλογές “ανακαλύψατε” ¨ότι αυτό είναι ένα εθνικό ζήτημα, ένα μείζον εθνικό ζήτημα στο οποίο κατά την άποψή μου κανείς δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη.

Στον Δήμο μας έχουμε τρεις δομές. Οι δύο είναι από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τον ΔΟΜ. Είναι σε δύο ξενοδοχεία. Πρόκειται για οικογένειες που μέχρι στιγμής τα πάνε μια χαρά. Προσπαθώ, όμως, τους τελευταίους περίπου έξι μήνες να επικοινωνήσω με τον ΔΟΜ. Δεν στάθηκε δυνατό. Επίσης, θέλω να σας πω ότι η τρίτη δομή είναι μία δομή με ασυνόδευτα παιδιά. Ντρέπομαι ειλικρινά που είμαι στον χώρο της αυτοδιοίκησης γι’ αυτά που συμβαίνουν στο χωριό της Καρίτσας όπου φιλοξενούνται. Υπάρχουν 40 ανήλικα παιδιά ασυνόδευτα, τα οποία δεν τα δίνει κανείς σημασία, είναι μέσω της Ύπατης Αρμοστείας και η ΜΚΟ που ανέλαβε να λειτουργήσει αυτή τη δομή είναι άφαντη. Έπρεπε να προσλάβει 26 άτομα προς εξυπηρέτησή τους και έχει προσλάβει τέσσερα. Τα παιδιά δεν κάνουν καμία δραστηριότητα και είναι εντελώς εγκαταλειμμένα.

Επιπλέον, θα πρέπει να σταθώ στην κουβέντα που είπατε και είναι πολύ σημαντική για μένα, ότι δηλαδή θα πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών. Αυτό θα πρέπει να το κάνουμε κ. υπουργέ αν σε μας γίνεται ενημέρωση και όχι ανακοίνωση. Οι τρεις δομές που “φύτρωσαν” στον Δήμο μας, “φύτρωσαν” με απλή ανακοίνωση. Τέλη Οκτωβρίου ήταν, με απλή ανακοίνωση. Όχι με ενημέρωση. Κι επίσης, θέλω να πιστεύω πως αυτό που είπατε σήμερα εδώ μέσα είναι η αρχή ενός διαλόγου κι όχι πρόταση της κυβέρνησης. Δεν μπορούμε, δηλαδή, να λέμε στους δημάρχους “πείτε μας εσείς σε επίπεδο Θεσσαλίας ή νομού πού θα πάνε οι δομές”. Θεωρώ ότι ξεκινάμε έναν διάλογο ο οποίος στη συνέχεια θα μπορέσει πραγματικά να καταγράψει τις πραγματικές ανάγκες, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που θα μείνουν μόνιμα στον τόπο μας. Γι’ αυτούς έχουμε ένα σχέδιο στο μυαλό μας; Τι θα κάνουμε; Θα τους “απορροφήσει” η τοπική αγορά; Θα συμβάλουν στην τοπική οικονομία;

Κι ολοκληρώνοντας, οι δύο δομές του ΔΟΜ στον Δήμο Αγιάς τελειώνουν τη σύμβασή τους τον Μάιο. Θα συνεχίσουν, ναι ή όχι; Κι όσον αφορά στα ασυνόδευτα, γιατί πραγματικά ντρέπομαι μ’ αυτά που συμβαίνουν σ’ αυτή τη δομή των ανηλίκων, πέστε μου πού να απευθυνθώ;».

Ο κ. Μηταράκης στην απάντησή του προέτρεψε τον δήμαρχο να επικοινωνήσει με τον ειδικό γραμματέα για τα ασυνόδευτα που ορίστηκε την περασμένη βδομάδα και υποσχέθηκε ότι θα δει άμεσα το ζήτημα. Για το θέμα Δήμων και ΜΚΟ είπε πως «έχουμε πλέον τους πόρους και σαν Υπουργείο να παρακολουθούμε θέματα που ίσως στο παρελθόν, το αναγνωρίζω, δεν τα παρακολουθούσαμε τόσο συστηματικά».

Νίκος Γουργιώτης
Ελευθερία Λάρισας