Πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας

Επιστολές Παπαδημούλη στους Προέδρους Αριστεράς, Σοσιαλιστών, Πρασίνων και Renew Europe – Γκαρά: «Άμεση σύγκλιση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό στον Έβρο»

 

Επιστολές Παπαδημούλη στους Προέδρους Αριστεράς, Σοσιαλιστών, Πρασίνων και Renew Europe – Γκαρά: «Άμεση σύγκλιση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό στον Έβρο»

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, απέστειλε εκ μέρους της Ευρωομάδας επιστολές στους Επικεφαλής των ευρωομάδων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και του Renew Europe, αναφορικά με την κρίση στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και την παραβίαση με ευθύνη του Ερντογάν της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, στις σχετικές επιστολές που απέστειλε ο Δημήτρης Παπαδημούλης ως επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς τους Martin Schirdewan και Manon Aubry (Ευρωομάδα της Αριστεράς), Ιratxe Garcia-Perez (Σοσιαλιστές), Ska Keller και Philippe Lamberts (Πράσινοι) και Dacian Ciolos (Renew Europe), ζητά να στηρίξουν την πρόταση της Ευρωομάδας της Αριστεράς, να συζητηθεί εκτάκτως το ζήτημα της κρίσης στα σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας και οι ευθύνες της ΕΕ, στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, 9 – 12 Μαρτίου 2020.

Η πρόταση να ενταχθεί το ζήτημα στην Ημερήσια Διάταξη των συνεδριάσεων της Ολομέλειας, με τίτλο «Προσφυγική/μεταναστευτική Κρίση στα ελληνο-τουρκικά σύνορα και οι ευθύνες της ΕΕ» (The refugee/migration crisis in the Greek-Turkish borders and the EU responsibility (with a resolution), προβλέπει επίσης να υπάρξει συζήτηση και ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, με την συμμετοχή του Συμβουλίου και της Κομισιόν.

Ανάλογες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και γνωστοποίησης όσων συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες με ευθύνη Ερντογάν στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, έχει αναλάβει και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, στο πλαίσιο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του ΕΚ, της οποίας είναι μέλος.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη και χρειάζεται την άμεση αντίδραση της ΕΕ. Η Ελλάδα αντιμετώπισε σχεδόν μόνη της πάλι μια παρόμοια κατάσταση το 2015-2016.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της αυτή την επικίνδυνη κατάσταση, η οποία θέτει άμεσες προκλήσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό και τη μετανάστευση, αλλά και στην περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη.

Επιπρόσθετα, τα φαινόμενα του ακροδεξιού λαϊκισμού, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού θα μπορούσαν να ενισχυθούν, με σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Η ΕΕ πρέπει να επιδείξει δέσμευση, αλληλεγγύη και ανθρωπισμό σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Ελπίζω να συμφωνήσετε με αυτό το αίτημα και να το υποστηρίξετε στη Συνεδρίαση των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων (CoP). Σας ευχαριστώ για την συνεργασία σας» σημειώνει μεταξύ άλλων η επιστολή του κου Παπαδημούλη.

Ν. Γκαρά: «Άμεση σύγκλιση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό στον Έβρο»

Στο συνοριακό σημείο στις Καστανιές και στο Φυλάκιο 1 βρέθηκε, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου με τη συμμετοχή της Βουλευτή Νατάσας Γκαρά. Η Βουλευτής ζήτησε την άμεση εκπόνηση επιχειρησιακού εθνικού σχεδίου από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Παράλληλα, τόνισε πως η Κυβέρνηση οφείλει να απαιτήσει την άμεση σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας πως το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Με την κατάθεση ενός σχεδίου που προφανώς θα διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού της ευθύνης.

Η κα Γκαρά που συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και να συμπαρασταθεί σε όλους όσους επιχειρούν αυτή τη στιγμή με αποτελεσματικότητα στην πρώτη γραμμή, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Γιώργος Πανταζίδης
Η Γνώμη της Θράκης