Ο Δήμος Λαρισαίων θα παρέχει τροφή σε 300 πρόσφυγες στο Κουτσόχερο

Μελέτη κοινωνικής καταγραφής - «Θα προσφέρουμε τρόφιμα από το κοινωνικό παντοπωλείο» δηλώνει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής

 

Μελέτη κοινωνικής καταγραφής - «Θα προσφέρουμε τρόφιμα από το κοινωνικό παντοπωλείο» δηλώνει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής

Την κάλυψη των αναγκών σίτισης 300 περίπου προσφύγων που ζουν στη δομή φιλοξενίας στο Κουτσόχερο δρομολογεί ο Δήμος Λαρισαίων, στο πλαίσιο ανθρωπιστικής του παρέμβασης, να στηρίξει άτομα που δεν έχουν δικαίωμα σίτισης στον καταυλισμό.

Όπως είχε υποστηρίξει στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, στον προσφυγικό καταυλισμό εξακολουθούν να παραμένουν 120 πρόσφυγες που έχουν λάβει άσυλο, ενώ υπάρχουν άλλοι 200 περίπου, που δεν είναι καταγεγραμμένοι και ως εκ τούτου όλοι τους δεν έχουν δικαίωμα σίτισης.

Επισήμανε ακόμη ότι, αν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα από τους φορείς που διαχειρίζονται τη λειτουργία της προσφυγικής δομής, ο Δήμος θα επέμβει για να στηρίξει όσους έχουν ανάγκη και θα δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καλύψει τις βασικές ανάγκες τροφής τους.

Την ανθρωπιστική αυτή δράση ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων κ. Σωτήρης Βούλγαρης, ο οποίος μιλώντας στην «Ε» τόνισε: «Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής κινείται προς την κατεύθυνση να προσφέρει ένα περιβάλλον τροφικής προστασίας, σε άτομα που έχουν ανάγκη στον προσφυγικό καταυλισμό στο Κουτσόχερο.

Το προσωπικό που απασχολείται στη δομή, στο πλαίσιο του κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ στον Δήμο Λαρισαίων (με τετράμηνη παράταση), η σύνθεση του οποίου ολοκληρώθηκε σήμερα με την ένταξη των τελευταίων δεκατριών εργαζομένων, θα προχωρήσει στην υλοποίηση κοινωνικής μελέτης καταγραφής των προσφύγων που έχουν πραγματική ανάγκη τροφής, ώστε να γνωρίζουμε καλύτερα τον αριθμό των ατόμων που θα στηρίξουμε.

Μάλιστα, έχουμε τη διαβεβαίωση από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ότι θα μεριμνήσει να στείλει το συντομότερο δυνατό, μέρος των ταυτοποιήσεων των 200 ατόμων -προσφύγων που διαμένουν σήμερα στον καταυλισμό στο Κουτσόχερο, των οποίων η ταυτότητα δεν έχει πιστοποιηθεί και δεν έχουν δικαίωμα σίτισης.

Εκτιμούμε λοιπόν, ότι αν πραγματικά το υπουργείο προχωρήσει αυτή τη διαδικασία, θα μειωθεί και ο αριθμός των προσφύγων που χρειάζονται τρόφιμα. Ανάλογα θα κινηθούμε…».

Ο κ. Βούλγαρης θα πραγματοποιήσει εντός των ημερών

σύσκεψη με τους εργαζόμενους του εν λόγω προγράμματος στη δομή, προκειμένου να γίνει καταμερισμός των αρμοδιοτήτων του καθένα και προγραμματισμός της καταγραφής των προσφύγων που έχουν πραγματική ανάγκη τροφίμων. Θα διερευνηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν, οι ποσότητες που χρειάζονται και η συχνότητα της παροχής.

Ο αντιδήμαρχος σημειώνει ότι τα τρόφιμα στους πρόσφυγες θα προσφερθούν από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων, ενώ διαβεβαιώνει ότι «αυτή η παροχή δεν θα επηρεάσει καθόλου τη δράση και τις αντίστοιχες παροχές τροφίμων στους ωφελούμενους Λαρισαίους».

Να σημειωθεί, ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Βούλγαρης θα συμμετέχει στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου των δεκατριών φορέων, που δραστηριοποιούνται στον προσφυγικό καταυλισμό.

Λένα Κισσάβου
Ελευθερία Λάρισας