Πολάκης από νοσοκομείο Χανίων για κορωνοϊο: «Δε χρειάζεται πανικός. Το σύστημα πρέπει να είναι έτοιμο για ένα πιθανά μεγάλο αριθμό ασθενών»

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Χανίων πραγματοποίησε ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας αλλά και γιατρός κ. Παύλος Πολάκης στο πλαίσιο επισκέψεων που πραγματοποιεί σε νοσοκομεία της χώρας

 

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Χανίων πραγματοποίησε ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας αλλά και γιατρός κ. Παύλος Πολάκης στο πλαίσιο επισκέψεων που πραγματοποιεί σε νοσοκομεία της χώρας.

Στη συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου κ. Γιώργο Μπέα συμμετέχαν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως η πρώην βουλευτής κ. Βάλια Βαγιωνάκη καθώς και στελέχη του νοσοκομείου Χανίων.

Το ενδιαφέρον μονοπώλησε η συζήτηση κορωνοϊό και το κατά πόσο το νοσοκομείο Χανίων αλλά και γενικά στη χώρα μας είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν.

Ο κ. Πολάκης αν και τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος πανικού σημείωσε μία σειρά μέτρα που έχουν ληφθεί ή πρέπει να ληφθούν ώστε να διασφαλιστεί ότι ο ιός δε θα επεκταθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το μεγαλύτερο θέμα είναι ότι “αν νοσήσουν πάρα πολλοί είναι μεγάλη πίεση στο σύστημα”.

Στάθηκε επίσης στις οικονομικές συνέπειες από τον κορωνοϊο αλλά και τον ρόλο που καλούνται να παίξουν τα ΜΜΕ.

Από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου Χανίων τόνισε ότι το νοσοκομείο είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την πρόκληση του ιού ενώ έδωσε έμφαση στις προσλήψεις που θα γίνουν ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από πιθανή υπερφόρτωση του συστήματος.

Πιο αναλυτικά ο κ. Πολάκης στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ είπε για τον κορωνοϊο

“Δε χρειάζεται πανικός. Είναι μία ιογενής λοίμωξη, δυστυχώς πολύ μεταδοτική. Αν ξεφύγει θα νοσήσουν πολλοί. Αυτό θα πιέσει το σύστημα. Θα δημιουργήσει και άλλες παράπλευρες απώλειες και οικονομικές. Ήδη μετράμε τέτοιες απώλειες όχι μόνο στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή τα μέτρα πρέπει να κινηθούν στις εξής τρεις κατευθύνσεις:

Το πρώτο είναι μία επαναληψιμότητα και από εσάς τα ΜΜΕ με τα μέτρα προστασίας και αποφυγής των συναιθροίσεων, τους ηλικιωμένους που πρέπει να μειώσουν τις μετακινήσεις, τις ευπαθείς ομάδες που πρέπει να πάρουν μέτρα προστασίας. Όλα αυτά τα μυνήματα πρέπει να επαναλαμβάνονται σε όλο τον πληθυσμό.

Το δεύτερο που είναι και το κύριο αυτή τη στιγμή μετά και το λάθος που έγινε με τους εκδρομείς στους Αγίους Τόπους – εκεί πήγε να ξεφύγει το πράγμα – από τα 73 κρούσματα που έχουμε τα 51 είναι από αυτή την εκδρομή. Πρέπει να υπάρξει μία πολύ σοβαρή αντιμετώπιση για τη μείωση της διασποράς. Αυτή είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα που πρέπει να υπάρξει τώρα που σημαίνει μέτρα ενάντια στην αποφυγή συναθροίσεων, συγκεντρώσεων, συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς – θέλει πιο συχνά δρομολόγια για να μειώνεται ο συνωστισμός. Θέλει μια σειρά από τέτοια μέτρα, τα οποία πρέπει να τα πάρει οργανωμένα η Πολιτεία. Θέλω να πιστεύω ότι έχουν εκπονηθεί γιατί το πρώτο και το κύριο είναι η μείωση της διασποράς»

Το τρίτο μέτρο είναι η ετοιμασία του συστήματος για να υποδεχθεί ένα πιθανά μεγάλο αριθμό νοσούντων που θα χρειαστεί νοσηλεία. Αυτό σημαίνει τα εξής τρία πράγματα:

Πρώτον, επάρκεια σε μέσα και υλικά. Από τα ατομικά μέτρα προστασίας μέχρι τα φάρμακα, τα υλικά τα αντιδραστήρια.

Δεύτερον, χρειάζεται ενίσχυση στο σύστημα – σοβαρή ενίσχυση και μπορεί να γίνει, το κάναμε εμείς και μπορεί να ξαναγίνει – με προσωπικό.

Τρίτον, το άνοιγμα των υπόλοιπων κρεβατιών της ΜΕΘ που υπάρχουν και είναι εξοπλισμένα αλλά δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού».

Για να βάζω τα πράγματα σε μία σειρά συγκεκριμένη θα πω το εξής σε αυτό το κομμάτι. Μπορούν άμεσα να υπάρξει μια μαζική πρόσκληση από την πλατφόρμα του επικουρικού προσωπικού με 1.500 – 2.000 άτομα, σε όλη την Ελλάδα. Αν χρειάζονται συμπλήρωση οι πιστώσεις, μπορούν να τις κάνουν.

Δεύτερον, για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εμείς παραλάβαμε το 2015, 438 κρεβάτια ΜΕΘ, παραδώσαμε τον Ιούλιο 568 λειτουργούντα κρεβάτια. Με χθεσινή ενημέρωση, τα λειτουργούντα κρεβάτια αυτή τη στιγμή είναι 555, προφανώς κάποια λόγω συνταξιοδοτήσεων ή μετακίνηση του προσωπικού.

Τα υπαρκτά κρεβάτια με εξοπλισμό είναι 605, δηλαδή άλλα 50 κρεβάτια. Αυτά τα κρεβάτια για να λειτουργήσουν θέλουν από 3 νοσηλεύτριες το καθένα, δηλαδή 150-160 νοσηλεύτριες πρέπει να παρθούν άμεσα από την πλατφόρμα του επικουρικού για να λειτουργήσουν αυτά τα κρεβάτια και να έχουμε άλλο ένα backup σε μονάδες εντατικές νοσηλείας».

Δε λείπουν γιατροί στις ΜΕΘ. Δεν υπάρχει κενή οργανική σε ΜΕΘ. Τους προσλάβαμε όλους. Κάναμε μία μαζική προκήρυξη και προσλήφθηκαν όλοι. Δεν υπάρχει έλλειψη γιατρών, υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού.

Επίσης με τον νέο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ μπορούν να δεσμεύσουν και άλλα κρεβάτια από ιδιωτικές ΜΕΘ. Ήδη αυτά είναι παραπάνω από πέρυσι.

Με αυτά τα μέτρα θεωρώ ότι η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αρκεί να βοηθήσουν και οι πολίτες. Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, αλλά επειδή είναι ένας ιός – οι κορωνοϊοί είναι χιλιάδες, δεν είναι ένας – κάθε χρόνο το 15 – 20% των αναπλευστικών λοιμόξεων που συμβαίνουν τον χειμώνα οφείλεται σε κορωνοϊούς. Βαριά θα το περάσουν οι ηλικιωμένοι, οι ευπαθείς ομάδες, οι χρόνιοι πάσχοντες. Πρέπει να μην διαδοθεί πολύ γιατί αν νοσήσουν πάρα πολλοί είναι μεγάλη πίεση στο σύστημα. Αυτό είναι το θέμα. Και γι’ αυτό πρέπει να συνεργαστεί και ο κόσμος. Εμείς αναβάλλαμε μία σειρά διαδικασίες που είχαμε.

Δε μπορεί για να έχουμε ταχύτητα στη διάδοση πρέπει το τεστ της διάδοσης μέχρι τώρα γινόταν σε τρία κέντρα. Αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει να γίνεται και στο ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο. Αυτό έχει σημασία γιατί θέλουμε γρήγορη διάγνωση. Αν είναι εδώ η δυνατότητα ή στην Κρήτη μπορεί να γίνει γρήγορα, αλλιώς θέλει δύο μέρες. Σε αυτές τις δύο μέρες όμως αν δεν είναι απομονωμένος, διασπείρει. Άρα πρέπει να υπάρξει επέκταση σε μία σειρά νοσοκομεία της δυνατότητας της άμεσης διάγνωσης. Τουλάχιστον 1-2 σε κάθε υγειονομική περιφέρεια. “

Αγώνας της Κρήτης