ΛΑΣ Βόλου: «Να μην ξεγελαστεί κανένας από τις δηλώσεις του δημάρχου Βόλου»

«Τα λαϊκά νοικοκυριά θα συνεχίσουν να πληρώνουν πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα»

 

«Τα λαϊκά νοικοκυριά θα συνεχίσουν να πληρώνουν πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα»

«Να μην ξεγελαστεί κανένας από τις δηλώσεις του δημάρχου Βόλου για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 11,5 χιλ. στρεμ., για να έχουν δήθεν οι Βολιώτες δήθεν πιο φθηνό ρεύμα. Η δημοτική αρχή Βόλου λέει ψέματα, όταν ισχυρίζεται ότι τα λαϊκά στρώματα του Βόλου θα πάψουν να είναι θύματα της «ενεργειακής φτώχειας» που τους έχει καταδικάσει η πολιτική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων, η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου, «η δημοτική αρχή στην ουσία εφαρμόζει την πολιτική της «πράσινης οικονομίας», που τρέχει με πιο γρήγορούς ρυθμούς η Ε.Ε. μοιράζοντας πακτωλό δισεκατομμυρίων σε μονοπωλιακούς ομίλους. Η προώθηση της στρατηγικής ΕΕ – κεφαλαίου για την «πράσινη ανάπτυξη» («Green Deal»), λέγοντας ότι η πολιτική αυτή έχει στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, αποτελεί τεράστια υποκρισία. Εξάλλου οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι και ο δικός τους, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης – όποιο «χρώμα» κι αν φοράει, είναι αυτός που καταστρέφει το περιβάλλον. Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, και στην περιοχή μας, από το ζήτημα της καρκινογόνας καύσης των σκουπιδιών, που μετατρέπει την πόλη μας σε «θάλαμο» τοξικών αερίων.

Η δημοτική αρχή Βόλου πρωτοστατώντας στην εφαρμογή της πολιτικής και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, που αποτέλεσε το κύριο κόμμα που την ανέδειξε, μετατρέπει το Δήμο Βόλου σε πεδίο επενδύσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, σε πεδίο διευρυμένης κερδοφορίας, παραχωρώντας «φιλέτα» προς εκμετάλλευση. Τέτοια «φιλέτα» είναι η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων», ο χώρος στάθμευσης στη Φιλελλήνων, ο οδοφωτισμός, κ.ά. Τώρα ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός τεράστιου φωτοβολταϊκού πάρκου, το οποίο θα γίνει σε σύμπραξη με ιδιώτες.

Οι λαϊκές οικογένειες της πόλης μας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχουν κανένα συμφέρον απ’ αυτήν την επένδυση. Αντίθετα θα συνεχίσουν να πληρώνουν πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα στη ΔΕΗ και στους παρόχους ανταγωνιστές, θα συνεχίσουν να πληρώνουν το χαράτσι για τις ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, το γνωστό Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), για να «θησαυρίζουν» οι επιχειρηματικοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια.

Η «απελευθέρωση» της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, που εναλλάξ προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) και οι εκλεκτοί τους στην Τοπική Διοίκηση, υποστηρίζοντας ότι δήθεν υπάρχει «καλή και κακή απελευθέρωση», είτε με διαφορετικά μείγματα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ είτε με τις λεγόμενες «ενεργειακές κοινότητες», όπως αυτή που προωθεί η δημοτική αρχή Βόλου, τα λαϊκά νοικοκυριά την πληρώνουν στην αύξηση της τιμής του ρεύματος, στην απώλεια χιλιάδων θέσεων μόνιμης και σταθερής εργασίας, στο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο «διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες», η εξασφάλιση της «κοινωνικής συνοχής» και άλλα που ακούγονται έχουν ως στόχο να εγκλωβίσουν το λαό στη στρατηγική αυτή, να εκτονώσουν τις αντιδράσεις του, να τον κάνουν συνένοχο.

Ο λαός πρέπει να διεκδικήσει ρεύμα και θέρμανση φθηνά, ενέργεια πραγματικά κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εγχώριων πηγών Ενέργειας (λιγνίτης, αιολικό, υδάτινο δυναμικό κ.ά.). Επίσης την αξιοποίηση των διαθέσιμων σύγχρονων τεχνικών και τεχνολογικών λύσεων για να γίνεται το ενεργειακό μείγμα συνεχώς αποδοτικότερο και πιο φιλικό στο περιβάλλον, στο πλαίσιο ενός δρόμου ανάπτυξης που θα καλύπτει τις σύγχρονες λαϊκές – κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλιακών κολοσσών».

Μαγνησία