Λυκ. Τσάκωνας: «Είμαι ικανοποιημένος από όλη την πορεία μου»

Αποκλειστική συνέντευξη του Λάκωνα αθλητή που αποχώρησε από τους στίβους - Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες σπρίντερ όλων των εποχών

 

Αποκλειστική συνέντευξη του Λάκωνα αθλητή που αποχώρησε από τους στίβους - Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες σπρίντερ όλων των εποχών

«Θέλω με αυτό να επικοινωνήσω ότι δεν θα αγωνιστώ ξανά... Δυστυχώς δεν κατάφερα να κάνω ούτε τα μισά από όσα μπορούσα, όμως δεν με πειράζει και τόσο, γιατί είμαι ευγνώμων για ό,τι έζησα», ήταν μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποίησε πριν από λίγες ημέρες ο Λάκωνας πρωταθλητής κι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες σπρίντερ όλων των εποχών στα 200 μέτρα, Λυκούργος Τσάκωνας, γνωστοποιώντας την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση προτού συμπληρώσει τα 30 χρόνια του.

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Είμαι ευγνώμων αν έστω και ένα παιδί με θαύμασε ή με θεώρησε πρότυπο του. Είμαι ευγνώμων αν έστω και ένας άνθρωπος ένιωσε υπερήφανος με κάποια επιτυχία μου ή που απογοητεύτηκε από κάποια αποτυχία μου. Είμαι ευγνώμων εάν έστω και ένας καρδιοχτύπησε μαζί μου σε κάποιο αγώνα. Είμαι ευγνώμων που ένιωσα την ευθύνη να κουβαλήσω το εθνόσημο στο στήθος μου. Είχα τη χαρά να ζήσω πολλά και έντονα συναισθήματα... Διαμορφώθηκε ο χαρακτήρας μου και έγινα πιο δυνατός άνθρωπος. Είμαι υπερήφανος για της επιλογές που έκανα, καθώς επίσης και για τις επιλογές που δεν έκανα».

Ο Λυκούργος Τσάκωνας ανοίγει την καρδιά του σε μια αποκλειστική συνέντευξη στη στήλη «ΣυνΛακεδαιμονίων» του «Λακωνικού Τύπου», αναφερόμενος στην απόφασή του να εγκαταλείψει τα ταρτάν, τα γεγονότα που καθόρισαν τη διαδρομή επιτυχιών περίπου δέκα ετών, τη γενέτειρά του Λακωνία, αλλά και τα μελλοντικά σχέδιά του.

- Η απόφαση της απόσυρσης από τους στίβους πριν συμπληρώσετε τα 30 χρόνια σας ξάφνιασε πολλούς. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν να αποχωρήσετε από την ενεργό δράση;
Αποχώρησα από την ενεργό δράση γιατί σταμάτησε να μου φαίνεται «διασκεδαστική» η όλη διαδικασία. Ήθελα να κάνω και άλλα πράγματα στη ζωή μου και ένιωσα ότι ήταν τώρα η στιγμή.

- Η «κούρσα» των επιτυχιών σε όλα τα χρόνια της καριέρας σας ικανοποίησε τον αθλητή Λυκ. Τσάκωνα;
Ναι, είμαι ικανοποιημένος από όλη την πορεία μου. Όχι μόνο από τις επιτυχίες, αλλά και από τις αποτυχίες. Όλες οι εμπειρίες, ευχάριστες ή μη, ήταν για μένα μαθήματα και διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα μου.

- Πότε για πρώτη φορά συνειδητοποιήσατε ότι «το στάδιον», σας είχε ανάγκη ή εσείς το είχατε;
Δεν ξέρω αν «το στάδιον» με είχε ανάγκη, ούτε νομίζω οτι θα το μάθω ποτέ αυτό. Ίσως ήταν κάτι που με επέλεξε, δίχως εγώ να γνωρίζω κάτι.

- Ποιοι άνθρωποι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καριέρα σας;
Σίγουρα κάποιοι άνθρωποι σε οποιαδήποτε καριέρα, μικρή ή μεγάλη, παίζουν βασικό ρόλο στην εξέλιξη του οποιουδήποτε. Στην δική μου περίπτωση ήταν οι γονείς μου και, φυσικά, οι προπονητές που είχα ανά τα χρόνια. Σίγουρα, μέσα απο αυτό το δρόμο δημιούργησα σημαντικές φιλίες που έπαιξαν και αυτοί τον ρόλο τους.

- Τι είναι το πιο επώδυνο για έναν αθλητή;
Ο αθλητισμός είναι υγεία, ψυχαγωγία και πολιτισμός. Νομίζω οτι δεν μπορεί να έχει επώδυνες καταστάσεις. Όλα είναι στο μυαλό και πιστεύω ότι για ό,τι κάνεις, πρέπει να είσαι συνειδητοποιημένος. Η κάθε δυσκολία που μπορεί να είναι επώδυνη, πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μέρος αυτού που επιλέξαμε να κάνουμε.

- Οι συνθήκες, οι υποδομές που υπάρχουν στη χώρα μας, στον αθλητισμό, ήταν κατάλληλες για την προετοιμασία σας;
Όχι, δυστυχώς δεν ήταν κατάλληλες οι συνθήκες και αυτό ήταν κάτι που το ήξερα από την αρχή. Δεν έχουμε βρει ακόμα τον τρόπο να βοηθάμε τα παιδιά μας και αυτό δεν ισχύει μόνο για τον αθλητισμό.

- Τα πιο δύσκολα 200 μέτρα της ζωής σας ποιά ήταν;
Δεν ξέρω, στη ζωή όλοι περνάμε δυσκολίες, αλλά αυτό είναι και το νόημα της.

- Πόσο βαρύ είναι το εθνόσημο στο στήθος;
Σίγουρα έχει ένα ειδικό βάρος το εθνόσημο. Όταν το φορούσα αισθανόμουν μια ευθύνη που ίσως να μην μπορώ να την περιγράψω με λόγια. Παρ’ όλα αυτά μού έκανε καλό στους αγώνες το να το φέρω.

- Πόσα δεν πετύχατε, από όσα ονειρευτήκατε;
Πολλά! Όμως δεν έχω παράπονο. Πιστεύω στη δύναμη της θέλησης του ανθρώπου, άρα ό,τι δεν έκανα, σίγουρα δεν θα το ήθελα και τόσο ώστε να το καταφέρω τελικά.

- Τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με το στίβο;
Ο στίβος είναι η βάση του αθλητισμού. Όμως θα έλεγα στους νέους να αθλούνται σε οποιοδήποτε αγώνισμα τούς αρέσει. Η αθλητική δραστηριότητα δίνει υγεία σε σώμα και πνεύμα!

- Η Λακωνία ήταν στο νου σας στα στάδια του κόσμου;
Πάντα ήταν! Είναι η πατρίδα μου και η Ιθάκη μου.

- Και τώρα ποιο είναι το μέλλον που ονειρεύεστε;
Έχω πολλά πράγματα στο μυαλό μου. Σίγουρα θα ήθελα να παραμείνω στον χώρο του αθλητισμού από άλλα πόστα.

- Ποια ήταν η τελευταία σκέψη πριν το σύνθημα εκκίνησης του αφέτη;
Πριν το «λάβετε θέσεις» δεν πρέπει να σκέφτεσαι, πρέπει να είσαι απλά έτοιμος και συγκεντρωμένος. Αν μπεις στην διαδικασία να σκεφτείς απέτυχες... Και φυσικά μού έχει συμβεί αυτό.

- Ποια η σχέση μας με την ιδιαίτερη πατρίδα σας, τον Βλαχιώτη, αλλά και τη Λακωνία γενικότερα; Το τέλος της καριέρας σας, ενδεχομένως, σημαίνει την επιστροφή στον τόπο σας;
Όπως είπα και παραπάνω, ο τόπος μου ήταν πάντα -και είναι- η Ιθάκη μου. Αξιώθηκα να κάνω πολλά ταξίδια και να γυρίσω όλο τον κόσμο, όμως πάντα ήθελα να επιστρέψω. Ήδη ζω στον Βλαχιώτη τους τελευταίους μήνες.

- Ποιο το μήνυμά σας στους συμπατριώτες σας;
Αυτό που θέλω να πω είναι οτι η κρίση που έχουμε δεν είναι οικονομική. Έχουμε μπερδευτεί. Ό,τι παίρνουμε είναι αυτό που μας αξίζει.

Λίγα λόγια για τον Λ. Τσάκωνα

Ο Λυκούργος-Στέφανος Τσάκωνας γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1990 κι έχει καταγωγή από τον Βλαχιώτη Δ. Ευρώτα. Η καλύτερη επίδοσή του στα 200 μέτρα ήταν 20.09, η οποία επετεύχθη στο Diamond League της Ρώμης στις 4 Ιουνίου 2015. Ήταν πρώτος στους Μεσογειακούς Αγώνες το 2013 στα 200 μέτρα και 7ος τόσο στο Πανευρωπαϊκό στη Βαρκελώνη το 2010 (20.90) όσο και στο πανευρωπαϊκό της Ζυρίχης το 2014 (20.53). Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2015 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όπου είχε τον 11ο καλύτερο χρόνο με 20.22. Το 2017 κατέκτησε την τρίτη θέση στο 200αρι του Ευρωπαϊκού Πρωτάθληματος Ομάδων που έγινε στην πόλη Λιλ της Γαλλίας.

Το 2010, ο Λυκ. Τσάκωνας ήταν έβδομος στον τελικό των 200 μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης, θέση που κατέκτησε και το 2014 στη Ζυρίχη.

Το 2011 πανηγύρισε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 στην Οστράβα και το 2013 αναδείχθηκε νικητής στους Μεσογειακούς αγώνες.

Το 2015 ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές του, όχι μόνο γιατί διένυσε τα 200 μ. σε 20.09 στο Diamond League της Ρώμης, αλλά έφτασε πολύ κοντά σε πρόκριση στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Πεκίνο. Στη διάρκεια της καριέρας του έχει καταγράψει πέντε κούρσες κάτω από το 20.30. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και 2016, όπου έφτασε μέχρι τον ημιτελικό των 200 μέτρων.

Τα ατομικά ρεκόρ
60 μ.: 6.62 (13/2/16)
100 μ.: 10.16 (4/6/2017)
200 μ.: 20.09 (4/6/15)

Επιμέλεια: Δ. Αβούρης, Χρ. Πετρούλιας
Λακωνικός Τύπος