Κρήτη: Χαμένο το Πάσχα για τους ξενοδόχους

Ζητούν μέτρα στήριξης και επιμήκυνση της σεζόν

 

Ζητούν μέτρα στήριξης και επιμήκυνση της σεζόν

Μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση αλλά και τη συνεργασία των τουρ οπερέιτορς για την επέκταση της σεζόν και τον Νοέμβριο ζητούν οι ξενοδόχοι της Κρήτης που θεωρούν τον Απρίλιο “νεκρό” μήνα εξαιτίας του κοροναϊού καθώς λόγω ακυρώσεων το 80% του τζίρου κινδυνεύει να χαθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον ερχόμενο μήνα που γιορτάζουμε το Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα, ελάχιστα ξενοδοχεία θα ανοίξουν ελλείψει πελατών.

Ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος των ξενοδόχων, είπε στην “Π” ότι στη φάση αυτή βοηθάει πολύ το γεγονός ότι δεν έχουμε κρούσματα στην Κρήτη, ωστόσο σχολίασε ότι ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας με ελάχιστους ξένους επισκέπτες.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Αλέξανδρος Αγγελόπουλος είπε στην “Π”: “Αυτή τη στιγμή ο Απρίλιος έχει δεχθεί ένα σοβαρό πλήγμα και αυτό που θα ζητήσουμε από τους τουρ οπερέιτορς, και ελπίζουμε να το πετύχουμε είναι η επέκταση της σεζόν μέχρι το Νοέμβριο που στην Κρήτη έχει καλοκαιρία.

Η οικονομική ζημιά είναι τεραστίων διαστάσεων. Ο Απρίλιος θα είναι σ’ ένα καθεστώς οριακής λειτουργίας τουριστών και ελάχιστα ξενοδοχεία θα ανοίξουν. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διαχειριστούμε την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Είμαστε ετοιμοπόλεμοι και αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα την κατάσταση”.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο, πέρα από τις κυβερνητικές εξαγγελίες, χρειάζεται πλήρης καταγραφή των επιπτώσεων που δεν αφορούν μόνο την τουριστική οικονομία αλλά την εθνική οικονομία, ενώ υπογράμμισε ότι “και το τραπεζικό σύστημα πρέπει να αναλάβει το βάρος που του αναλογεί”.

Πολύ σημαντικό που δεν έχουμε κρούσματα στην Κρήτη

Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι δεν έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί κρούσματα στην Κρήτη και είναι κάτι το οποίο επαναλαμβάνουν συνεχώς οι ξενοδόχοι στους τουρ οπερέιτορς.

Στάση πληρωμών

Να σημειωθεί ότι μεγάλοι τουρ οπερέιτορς, σύμφωνα με ξενοδόχους και διευθυντές ξενοδοχείων, δεν έχουν προχωρήσει μόνο σε προσωρινή παύση κρατήσεων αλλά και πληρωμών για early bookings, επικαλούμενοι την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω Covid-19.

Άννα Κωνσταντουλάκη
Πατρίς Ηρακλείου