Ο υφυπουργός Λ. Αυγενάκης στην «Π»: «Έχουμε σχέδιο για τον περιορισμό του κοροναϊού»

«Έχουμε καταρτίσει πλήρες σχέδιο για τον περιορισμό του κοροναϊού, με οδηγό την υπευθυνότητα, όχι τον πανικό»

 

«Έχουμε καταρτίσει πλήρες σχέδιο για τον περιορισμό του κοροναϊού, με οδηγό την υπευθυνότητα, όχι τον πανικό», δηλώνει με αποκλειστική συνέντευξή του στην «Π» ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις.

Σε μια αναλυτική συνέντευξή του ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, μιλά για όλα, πραγματοποιεί μια αναλυτική περιγραφή των αθλητικών έργων στον νομό, ενώ απαντά σε καίριες ερωτήσεις για υποδομές και αεροδρόμιο.

Ερ.: Η χώρα φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με το προσφυγικό και μεταναστευτικό. Ακολουθεί όμως μια νέα στρατηγική και μια νέα στάση. Πόσο αποτελεσματική είναι αυτή; Ποια τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα σε σχέση και με τις σχέσεις μας με την Τουρκία;

Απ.: Το πρόβλημα δεν είναι προσφυγικό και μεταναστευτικό. Είναι μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας. Η Τουρκία επιχειρεί να στείλει χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους παρανόμως στην Ελλάδα, ζητώντας ανταλλάγματα.

Για να μπορέσουμε να συζητήσουμε σοβαρά πώς η Τουρκία μπορεί να ξαναγίνει σύμμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, πρέπει να υπάρξει μία έμπρακτη αλλαγή στην πολιτική της. Τα μηνύματα είναι σαφή.

Προς τους μετανάστες ξεκαθαρίσαμε: «Μην επιχειρείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα, δεν θα τα καταφέρετε και αναλαμβάνετε ακέραια την ευθύνη των επιλογών σας». Προς την Τουρκία στέλνουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη «δεν εκβιάζονται, αντιδρούν και δεν προκαλούν, συζητούν». Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά και πρέπει να είναι κλειστά για οποιονδήποτε θελήσει να εισέλθει παράνομα.

Ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε όλους τους εταίρους μας και διεθνοποίησε το θέμα. Το πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, στην επίσκεψη των Ευρωπαίων αξιωματούχων την 3η Μαρτίου στον Έβρο, όπου ομόφωνα τόνισαν ότι “τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα”, στις δηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών και την πρόθεση να στείλουν βοήθεια εάν τους ζητηθεί!

Συγχαρητήρια αξίζουν βέβαια στο σύνολο των σωμάτων ασφαλείας που βρίσκονται στον Έβρο και το Αιγαίο, υπερασπιζόμενα αδιάκοπα την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ερ.: Ο κοροναϊός έχει πλήξει πλέον και τον αθλητισμό. Ποιες οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα; Πόσο εκτιμάτε ότι θα επηρεαστούν ενδεχομένως μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις;

Απ.: Η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας ήταν αναμενόμενη και η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες τονίζει ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στην πατρίδα μας, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο.

Έχουμε καταρτίσει πλήρες σχέδιο για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού, που εφαρμόζεται σταδιακά, ανάλογα με τις εξελίξεις και τις εισηγήσεις της Επιτροπής. Στο πλαίσιο του σχεδίου, προβλέφθηκε και η διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών για τις επόμενες 2 εβδομάδες και η αναστολή αθλητικών γεγονότων μεγάλης προσέλευσης, όπως του ημι-μαραθωνίου της Αθήνας.

Ήδη διενεργούμε απολυμάνσεις σε όλες τις εποπτεύουσες από τη ΓΓΑ αθλητικές εγκαταστάσεις στη χώρα, ενώ παράλληλα συνέστησα εγγράφως να πραγματοποιηθούν και σε εκείνες που υπεύθυνοι φορείς λειτουργίας είναι Ομοσπονδίες, Σωματεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση, με άμεση ανταπόκριση από μέρους τους και τους ευχαριστούμε. Με οδηγό την υπευθυνότητα και όχι τον πανικό, η νόσος θα περιοριστεί. Η προστασία των ευπαθών συμπολιτών μας είναι καθήκον όλων μας και υπεράνω κάθε κόστους.

Το αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης”

Ερ.: Ένα μεγάλο ζήτημα έχει ανακύψει με την αξιοποίηση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» μετά την ίδρυση του αεροδρομίου στο Καστέλλι. Πώς αντιμετωπίζει το θέμα η κυβέρνηση; Υπάρχει ζήτημα υποθήκευσης του αεροδρομίου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων;

Απ.: Καταρχήν, να επισημάνουμε πως το νέο αεροδρόμιο αποτελεί το πρώτο αναπτυξιακό έργο, σε μία σκυταλοδρομία νέων μεγάλων επενδύσεων που θα υλοποιούνται στην Κρήτη τα επόμενα χρόνια (αεροδρόμιο Καστελλίου, ΒΟΑΚ).

Είναι η μεγάλη αρχή για την Κρήτη, σε μια εποχή ανάπτυξης. Θα ενισχύσει δραστικά το τουριστικό προφίλ της Κρήτης, καθώς θα θέσει τέλος στα προβλήματα συμφόρησης που παρατηρούνται στο «Νίκος Καζαντζάκης». Η νέα μονάδα στο Καστέλλι θα μπορεί να διαχειριστεί άνετα τα περίπου 8 εκατομμύρια επιβάτες που χρησιμοποιούν ετησίως το αεροδρόμιο Ηρακλείου, ενώ περίπου 7.000 θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν.

Σε ό,τι αφορά το ερώτημά σας, ούτε θέμα υποθήκης της έκτασης τίθεται ούτε οτιδήποτε που να έχει σχέση με την κυριότητά της.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεσμεύεται ότι δεν θα γίνει νέο Ελληνικό η Αλικαρνασσός! Από την ώρα που θα μεταφερθούν οι λειτουργίες του αεροδρομίου στο Καστέλλι, δεν θα επιτρέψουμε να ερημώσει και να μείνει αναξιοποίητος ο χώρος του «Νίκος Καζαντζάκης». Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το πλάνο αξιοποίησης σε συνεργασία με τον Δήμο, την Περιφέρεια και φυσικά τους τοπικούς φορείς.

Ερ.: Το τελευταίο διάστημα γίνονται σημαντικές προσπάθειες τόνωσης του αγροτικού τομέα αλλά και του αγροτικού κινήματος. Η Κρήτη όμως αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα ειδικότερα μετά την περυσινή καταστροφή. Τι σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση σ’ αυτόν τον τομέα; Πώς αντιμετωπίζει τη γενικότερη κατάσταση στην αγροτική παραγωγή;

Απ.: Η τόνωση του αγροτικού εισοδήματος αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Μέσα σε λίγους μήνες διαθέσαμε 70 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των μικροκαλλιεργητών, στηρίξαμε τους κτηνοτρόφους με 4 εκατομμύρια ευρώ, θεσπίσαμε χαμηλό φορολογικό συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα, μειώσαμε τον φόρο των αγροτικών επιχειρήσεων από το 28% στο 20%, αλλά και τον εισαγωγικό συντελεστή του φόρου εισοδήματος από το 22% στο 9%. Και σας λέω πρώτος ότι χρειάζεται κι άλλη δουλειά προς την κατεύθυνση της στήριξης των αγροτοκτηνοτρόφων.

Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, ήδη ξεκίνησαν να καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις προς τους αγρότες που υπέστησαν ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, η ειδική επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ολοκληρώνει στο τέλος του μήνα τον φάκελο για την ανάλυση των προβλημάτων στη φετινή ελαιοπαραγωγή λόγω των μη συνηθισμένων κλιματολογικών συνθηκών και των προβλημάτων που αυτές επέφεραν στην καλλιέργεια, προκειμένου να κατατεθεί στην Κομισιόν και να διεκδικήσουμε επιπλέον αποζημιώσεις.

Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο να αποκαταστήσουμε την αγροτική παραγωγή και είμαι βέβαιος ότι η Κρήτη θα πρωταγωνιστήσει στον πρωτογενή τομέα. Η συνεργασία μου με τους τοπικούς φορείς του πρωτογενή τομέα είναι στενή και τους ευχαριστώ.

Ερ.: Παράλληλα με τον Δήμο Ηρακλείου προγραμματίζεται κατ’ αρχάς η δημιουργία ενός κλειστού κολυμβητηρίου. Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η συνεργασία με το Δήμο; Ποιες δράσεις προγραμματίζονται πέραν αυτής;

Απ.: Πράγματι συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Ηρακλείου και εξετάζουμε προτάσεις για τη χωροθέτηση ενός νέου κλειστού κολυμβητηρίου ολυμπιακών προδιαγραφών. Πριν μερικές ημέρες μάλιστα πραγματοποιήσαμε αυτοψία με τον δήμαρχο Ηρακλείου και τη διοίκηση του ΕΑΚΗ στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη σε έναν από τους τρεις χώρους που εξετάζουμε για τη χωροθέτηση του κολυμβητηρίου. Έχουμε λίγο δρόμο ακόμα μέχρι να καταλήξουμε..

Ωστόσο, η σημερινή διοίκηση του ΕΑΚΗ, με την οποία έχουμε εξαιρετική συνεργασία, εργάζεται πολύ μεθοδικά και για το υπάρχον κολυμβητήριο. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι θα γίνει η κατασκευή νέων αποδυτηρίων, ενώ άμεσα θα προχωρήσουμε σε αγορά 20 νέων βατήρων υψηλού κόστους, την αντικατάσταση μέρους του μηχανοστασίου και την προμήθεια αντλιών θερμότητας, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθεί και η μελέτη κατασκευής σκέπαστρου στο υπάρχον κολυμβητήριο.

Οφείλω να αναφέρω την αξιοσημείωτη αλλαγή της εικόνας που έχει συντελεστεί στις εγκαταστάσεις του ΕΑΚΗ χάρη στη σημερινή διοίκηση, η οποία μεταξύ άλλων προχώρησε σε αναβάθμιση και καλλωπισμό του περιβάλλοντος χώρου και των εσωτερικών χώρων καθημερινής χρήσης που βρίσκονταν σε άσχημη κατάσταση και ήταν μη προσβάσιμες από τους αθλητές. Η συνεργασία δε με τον Σύλλογο Γονέων και τους εκπροσώπους των αθλητικών φορέων είναι υποδειγματική.

Επιπλέον, όπως γνωρίζετε, δημοπρατήσαμε την αντικατάσταση του ελαστικού συνθετικού τάπητα του στίβου στο Στάδιο Ελευθερίας ύψους 500.000€, εγκρίναμε έκτακτη επιχορήγηση για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του ΕΑΚ Ηρακλείου, ύψους 250.000 ευρώ και δώσαμε άμεση έγκριση για το έργο της αντικατάστασης και μόνωση της στέγης του κλειστού γυμναστηρίου «Λίντο».

Όλα αυτά αποτελούν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των αθλητικών υποδομών και της προσφοράς σύγχρονων εγκαταστάσεων άθλησης στην πόλη μας. Σύντομα θα μπορούμε να μιλήσουμε με λεπτομέρειες και για 1-2 νέα γήπεδα μπάσκετ και τέννις σε διαθέσιμο οικόπεδο της ΓΓΑ.

Ερ.: Δίνετε ιδιαίτερη σημασία στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Προγραμματίζετε και άλλα έργα στον νομό Ηρακλείου;

Απ.: Ασφαλώς, διότι αθλητισμός είναι και οι εγκαταστάσεις μας, τις οποίες φροντίζουμε να παραδώσουμε στο κοινό ασφαλείς και αναβαθμισμένες μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα που «τρέχουμε» και γι’ αυτό βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και τους Δήμους του νομού και όχι μόνο για θέματα αθλητισμού και πολιτισμού.

Πιο συγκεκριμένα για το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ, προωθούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού:

Για το Ηράκλειο: Κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου 5×5, γηπέδου μπάσκετ, εργασιών περίφραξης και αντιστήριξης για το Αθλητικό κέντρο Αγ. Αικατερίνης και αντικατάσταση του χλοοτάπητα γηπέδου 11×11 ‘’ΣΚΟΥΡΕΛΟΣ’’.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Μαλεβιζίου: Τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα γηπέδου Κρουσώνα, κατασκευή αποδυτηρίων στο γήπεδο ποδοσφαίρου Τυλίσου, αντικατάσταση συνθετικού τάπητα και κατασκευή κερκίδων γηπέδου Δαμάστας καθώς και αντικατάσταση συνθετικού τάπητα γηπέδου Ρογδιάς.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας: Κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου Καστελλίου.

Στον Δήμο Φαιστού: Κατασκευή Μεταλλικού Κελύφους του Κολυμβητηρίου Μοιρών και κατασκευή Μεταλλικού Κελύφους του Αθλητικού Κέντρου Ζαρού. Μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου μας εγκρίναμε την κατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου Τυμπακίου, έργο ύψους 2.890.000€.

Στον Δήμο Γόρτυνας, αποκατάσταση αγωνιστικού χώρου του γηπέδου Αγίας Βαρβάρας, αποκατάσταση αγωνιστικού χώρου του γηπέδου Αγίων Δέκα και κατασκευή καλτσέτων στην Παναγιά και το Λαράνι.

Στον Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων: Κατασκευή καλτσέτων στον Χάρακα και το Καταλαγάρι.

Στο Δήμο Χερσονήσου: κατασκευή γηπέδου 5*5 στο Σγουροκεφάλι.

Το Ηράκλειο πόλος έλξης για διεθνείς διοργανώσεις

Ερ.: Έχετε δηλώσει πως στόχευσή σας είναι το Ηράκλειο και η Κρήτη να φιλοξενούν διεθνείς διοργανώσεις. Είναι κάτι τέτοιο εφικτό; Σε ποιο επίπεδο έχουν προωθηθεί δράσεις στην κατεύθυνση αυτή;

Απ.: Πράγματι. Στόχος μας η Κρήτη και ιδιαίτερα το Ηράκλειο να αποτελέσει το κέντρο μεσαίων αλλά και μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.

Όπως ήδη γνωρίζετε, έχουμε υποβάλει αίτημα και διεκδικούμε από την UEFA μια πολύ μεγάλη διοργάνωση, τον τελικό του Europa Conference League στο Ηράκλειο, το 2022 ή το 2023. Η διοργάνωση αυτή είναι η αρχή μιας σειράς διοργανώσεων διεθνούς βεληνεκούς που διεκδικούμε να φέρουμε στη χώρα μας και βέβαια στον νομό μας, αποδεικνύοντας ότι είμαστε πανέτοιμοι να ξαναπάρουμε τη θέση που μας αξίζει στην παγκόσμια και εγχώρια αθλητική σκηνή.

Ο φάκελος υποψηφιότητας εκπονήθηκε από στελέχη και ειδικούς εμπειρογνώμονες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της ΕΠΟ, του Δήμου Ηρακλείου, αλλά και από Ηρακλειώτες τεχνοκράτες εθελοντές με μηδενικό κόστος και τους ευχαριστούμε.

Σημαντική η συνδρομή ωστόσο πολλών υπουργείων, Περιφέρειας Κρήτης, τουριστικών φορέων, της ΠΑΕ ΟΦΗ και αρκετών άλλων. Σε ό,τι αφορά ορισμένους ψίθυρους που ακούστηκαν, το χαρακτηρίζω μιζέρια, διότι την ώρα που ο τόπος μας διεκδικεί, όλοι πρέπει να βάζουμε πλάτη.

Σύντομα, ωστόσο, υπογράφουμε μνημόνιο συνεργασίας με τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, εφόσον την κερδίσουμε, προβλέπεται ένα αξιοσημείωτο πακέτο αναβαθμίσεων για το Παγκρήτιο Στάδιο που θα υπερβαίνει τα 2,5 εκατ. € και τα οποία αναλαμβάνουμε ως Υπουργείο.

Στο Ηράκλειο θυμίζω πως έχουν ήδη πραγματοποιηθεί το All Star Basket της Basket League, ο τελικός του Κυπέλλου Μπάσκετ, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα TAE – KWON DO, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ξιφασκίας Νέων, τα διεθνή φιλικά της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το Μουντονμπάσκετ του Πεκίνου, ενώ μεταξύ άλλων προγραμματίζεται σειρά διοργανώσεων, όπως το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεανίδων Μπάσκετ (4-12 Ιουλίου στα Δύο Αοράκια).

Και κάτι καινούργιο -επιτρέψτε μου και απολύτως αναγκαίο- για την Κρήτη: δράσεις μηχανοκίνητου αθλητισμού με σκοπό την ευαισθητοποίηση στην ασφαλή οδηγική συμπεριφορά.

Γιάννης Ζωράκης
Πατρίς Ηρακλείου