Λάρισα: Φυλάκιση για απόπειρα αρπαγής ανηλίκου

Η πρώτη πανελλαδικά καταδίκη για τις υποθέσεις του λευκού βαν

 

Η πρώτη πανελλαδικά καταδίκη για τις υποθέσεις του λευκού βαν

Με φυλάκιση 3 ετών καταδίκασε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας ένα 53χρονο που κατηγορήθηκε για απόπειρα αρπαγής 14χρονης στον Τύρναβο.

«Κάποιο λάθος έγινε» ψέλλισε ο 53χρονος Τυρναβίτης ακούγοντας την απόφαση του Δικαστηρίου, που με πλειοψηφία τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης (με 3ετή αναστολή) έχοντας ωστόσο αποφύγει ποινή κάθειρξης.

Μια απόφαση που βασίσθηκε στη μαρτυρία της ανήλικης, ενώ δεν βρέθηκε ποτέ η γυναίκα που έσωσε τη μικρή από την αρπαγή, υποχρεώνοντας τους δράστες να τραπούν σε φυγή, όπως δεν βρέθηκε ποτέ και ο συνεργός του 53χρονου.

Η χθεσινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας αποτελεί -τουλάχιστον από τα όσα μέχρι σήμερα είναι γνωστά- την πρώτη πανελλαδικά καταδίκη για τις αναρίθμητες τα τελευταία χρόνια καταγγελίες στην ΕΛ.ΑΣ. που αφορούν σε απόπειρες αρπαγής ανηλίκων από αγνώστους που επιβαίνουν σε φορτηγό αυτοκίνητο τύπου βαν, το χρώμα του οποίου σε άλλες περιοχές της χώρας είναι λευκό και σε άλλες μπλε.

Πανομοιότυπες καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες άγνωστοι δράστες που κυκλοφορούν σε πόλεις με βαν αποπειράθηκαν να απαγάγουν ανήλικα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, καταγγελίες που δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ από την αστυνομική έρευνα.

Με εξαίρεση την υπόθεση που εκδίκασε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας και η οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έλαβε χώρα το απόγευμα της 15ης Νοεμβρίου 2016 στον Τύρναβο, την ώρα που η 14χρονη μαθήτρια επέστρεφε στο σπίτι της από το φροντιστήριο.

Όταν ο ένας από τους δύο άνδρες που επέβαιναν στο λευκό βαν «προσφέρθηκε να την πάει στο σπίτι» και όταν η 14χρονη αρνήθηκε, τότε της «έκλεισαν τον δρόμο» με το φορτηγό. Ο 53χρονος απωθούσε με βία την 14χρονη για να την αναγκάσει να εισέλθει στο φορτηγό, η πλευρική πόρτα του οποίου ήταν ανοιχτή. Πράξη που δεν ολοκληρώθηκε καθώς έγινε αντιληπτή -όπως σημειώνεται στο κατηγορητήριο- από «άγνωστη ηλικιωμένη γυναίκα που διερχόταν εκείνη τη στιγμή πεζή από το σημείο και μόλις διαπίστωσε τι συνέβαινε», «προειδοποίησε» τον κατηγορούμενο «ότι εάν δεν άφηνε την ανήλικη να φύγει, θα ειδοποιούσε τις αστυνομικές αρχές, γεγονός που τρομοκράτησε τόσο αυτόν όσο και τον συναυτουργό του και τους ανάγκασε να αποχωρήσουν άμεσα από τον χώρο».

Γυναίκα, για την οποία προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι παρότι «έσωσε την ανήλικη από την αρπαγή» δεν εμφανίσθηκε ποτέ, «ούτε καν για να το υπερηφανευτεί» όπως παρατήρησε και η εισαγγελέας της έδρας.

Ο πατέρας της ανήλικης καταθέτοντας στο δικαστήριο περιέγραψε τα γεγονότα όπως του τα μετέφερε η κόρη του που αναγνώρισε ανεπιφύλακτα τον δράστη, ενώ υπέρ του κατηγορουμένου κατέθεσαν άλλοι μάρτυρες διαβεβαιώνοντας ότι βρισκόταν σπίτι την ώρα του συμβάντος και πως δεν θα μπορούσε να πράξει ένα τέτοιο αδίκημα.

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες δηλώνοντας πως είναι θύμα πλεκτάνης, ενώ η εισαγγελέας της έδρας που πρότεινε την καταδίκη του σημείωσε την εντύπωσή της για «το ίδιο ψευδές άλλοθι», κατηγορουμένου και μάρτυρα, «για παρουσία τρίτου προσώπου στο σπίτι» την ώρα του συμβάντος.

Η πολιτική αγωγή σημείωσε πως η ακροαματική διαδικασία επιβεβαίωσε τη μαρτυρία της ανήλικης, ενώ η υπεράσπιση αμφισβήτησε την αξιοπιστία της κατάθεσης της 14χρονης. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, με κατά πλειοψηφία απόφασή του επέβαλε 3ετή ποινή φυλάκισης στον 53χρονο και με τριετή αναστολή αναγνωρίζοντάς του ελαφρυντικό, αφέθηκε τελικά ελεύθερος.

Β. Κακάρας
Ελευθερία Λάρισας