Ηράκλειο Κρήτης: Ήρθε ένας ιός για να γκρεμίσει ό,τι απέμεινε στην τοπική αγορά

Τι ανέφερε στην «Π» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης

 

Τι ανέφερε στην «Π» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης

Ήταν στραβό το κλήμα το έφαγε και ο γάιδαρος, μονολογούν εκπρόσωποι της αγοράς που, όπως λένε, έκαναν αμάν να επιβιώσουν από την κρίση και ήρθε ο κοροναϊός να γκρεμίσει ό,τι έμεινε όρθιο με κόπο!

Μπορεί κρούσμα να μην έχει καταγραφεί ακόμα στην Κρήτη, όμως οι επιπτώσεις από την εξάπλωση του ιού έχουν φανεί και στο Ηράκλειο.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, αναφέρει στην «Π» πως πρέπει και σε τοπικό επίπεδο να είμαστε προετοιμασμένοι, οι επιπτώσεις που ήδη έχουμε θα εντείνονται καθώς κάποιες επιχειρήσεις που τροφοδοτούν το Ηράκλειο έχουν κλείσει, ενώ ανάλογα θέματα υπάρχουν και στις εξαγωγές.

«Δεν είναι ευκρινές το τοπίο ακόμα μέχρι πού θα οδηγηθεί η κατάσταση, σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα» αναφέρει.

Ήδη ο τουρισμός έχει πληγεί καθώς, μεταξύ άλλων, αναβάλλονται συνέδρια και όλα αυτά παρασύρουν τους πάντες σε μια αβεβαιότητα και δύσκολα προβλέψιμη κατάσταση.

«Πάμε βήμα – βήμα, αξιολογούμε, κρατάμε την ψυχραιμία μας και αναλόγως πράττουμε και εφαρμόζουμε τις οδηγίες της πολιτείας» τονίζει.

Σε ερώτηση της «Π» τι κάνουν οι εργοδότες, τονίζει πως είναι ανάγκη να ακολουθούν όλοι τις οδηγίες των υπηρεσιών υγείας, «προτείνω να μην κάνει αυθαίρετα ο καθένας ό,τι θέλει, υπάρχουν προβλέψεις για όλα, υπάρχει σχέδιο που ξεδιπλώνεται σιγά- σιγά» σημειώνει.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, περιγράφει πως «υπάρχει μια παγωμάρα, μία δυσκολία και ένα θέμα στις εξαγωγές χύμα ελαιόλαδου στην Ιταλία, η δυσκαμψία είναι δεδομένη».

Όπως λέει, αν κρίνει κανείς από την κίνηση των τριών πρώτων μηνών του 2020, μάλλον θα έχουμε την ίδια με πέρσι εικόνα, όταν κλείσαμε με μείον 6.5%.

«Τα πράγματα, γενικώς, δεν είναι ευχάριστα. Περάσαμε 10 χρόνια τρομερής κρίσης και καταφέραμε να επιβιώσουμε, προσπαθούμε μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον να κάνουμε τη δουλειά μας, όσο μας επιτρέπεται», αναφέρει.

Ιδιαίτερα αρνητικό είναι το γεγονός ότι εκθέσεις ακυρώνονται, επαγγελματικές επαφές δε γίνονται.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, κ. Χαράλαμπος Λεκάκης, αναφέρει πως εδώ και 15 μέρες έχουμε έλλειψη προϊόντων, όπως αντισηπτικά και μαντηλάκια καθαρισμού, ενώ οι μάσκες έχουν εξαφανιστεί καιρό πριν.

Τις τελευταίες ημέρες, η κίνηση στους χώρους εστίασης, στα μπαρ και τις καφετέριες έχει μειωθεί κατά 50% με 60%, αφού ο κόσμος αποφεύγει το συνωστισμό ενώ η αγορά είναι άδεια, οι καταναλωτές μένουν στα σπίτια τους.

Παρατηρείται, παράλληλα, μία αύξηση στις ηλεκτρονικές παραγγελίες, κάτι που μπορεί μακροπρόθεσμα να έχει επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.

Αναφορικά με τον τουρισμό, ο κ. Λεκάκης αναφέρει πως αυτό το διάστημα εργάζονται οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις για να εξοπλίσουν τα ξενοδοχεία. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν γίνει ακυρώσεις, όμως δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει με την αποπεράτωση των εργασιών αλλά και την αποπληρωμή τους.

«Είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων, πρέπει να περιμένουμε, δεν ξέρουμε αν θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση μετά από 15 μέρες ή όχι. Χρειάζεται ψυχραιμία, δεν είμαστε παράλογοι, δεν χρειάζονται τα ακραία σενάρια» τονίζει ο κ. Λεκάκης.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανώλης Κουμαντάκης, λέει χαρακτηριστικά πως «η αγορά δεν είναι στα καλύτερά της». Υποστηρίζει πως η κυβέρνηση προχωρούσε σε σπασμωδικές κινήσεις που έσπειραν τον πανικό.

«Ο κόσμος δεν κινείται πλέον στην αγορά, επειδή δεν ξέρει ποιες θα είναι οι εξελίξεις, δεν αγοράζει, δε σκέφτεται να δημιουργήσει το οτιδήποτε. Πρέπει όλοι μας και το πολιτικό σύστημα να ενημερωθούμε καλύτερα και να μη φτάνουμε στα άκρα» αναφέρει.

Φοβάται ότι αν δεν επικρατήσει ψυχραιμία, θα έχουμε επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία που δε θα αποκατασταθούν εύκολα ενώ σημειώνει ότι μόλις βγήκαμε από μία πολύχρονη κρίση.

Πατρίς Ηρακλείου