Πτώση στις τιμές του πετρελαίου έφερε ο κορωνοϊός

Το 70% αυτών αφορούν στον ειδικό φόρο κατανάλωσης

 

Το 70% αυτών αφορούν στον ειδικό φόρο κατανάλωσης

Χρήστος Ταπατζάς: «Αυτό που ζητάμε πάντοτε είναι να πέσει ο ειδικός φόρος, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δούμε χαμηλές τιμές»

Πτώση και στη ζήτηση του πετρελαίου έχει προκαλέσει ο κορωναϊός, ενώ αυτή με τη σειρά της έχει φέρει ως αποτέλεσμα και την πτώση των τιμών.

Το τελευταίο δελτίο τιμών δείχνει ότι με τη μέση πανελλαδική τιμή στα 1,6 ευρώ (σ.σ ήταν η μέση τιμή την προηγούμενη εβδομάδα), η τιμή διυλιστηρίου διαμορφωνόταν στα 0,447 ευρώ το λίτρο. Στη διϋλιστηριακή τιμή προστίθεται ένα ευρώ για φόρους, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις. Και εδώ υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα. Κάθε λίτρο αμόλυβδης έχει 0,7 ευρώ λόγω του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Επί αυτού του ποσού όμως, επιβάλλεται και ΦΠΑ 24% άρα περίπου 17 λεπτά επιπλέον. Έτσι, τα 0,87 λεπτά από το ένα ευρώ των φόρων, στην πραγματικότητα δεν επηρεάζεται όποια και αν είναι η μεταβολή στη διεθνή τιμή του πετρελαίου. Εκτός από τους φόρους, στην τιμή λιανικής προστίθεται και το εκτιμώμενο περιθώριο των εταιρειών εμπορίας αλλά και των πρατηριούχων το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 8% της τιμής λιανικής. Με αυτά τα δεδομένα, ακόμη και μείωση της τάξεως του 20% στην διϋλιστηριακή τιμή, θα αποτυπωθεί ως μείωση της τάξεως των 10 λεπτών στην τιμή λιανικής.

Ο πρόεδρος Πρατηριούχων Ροδόπης κ. Χρήστος Ταπατζάς, επεσήμανε πως κατά το τελευταίο δεκαήμερο η τιμή των καυσίμων έχει πέσει στα 10 λεπτά του ευρώ, ενώ όσον αφορά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, εξακολουθεί να αγγίζει το 70% της τελικής τιμής που βλέπει ο καταναλωτής στην πινακίδα.

«Αυτό που ζητάμε πάντοτε είναι να πέσει ο ειδικός φόρος, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δούμε χαμηλές τιμές», τόνισε ο πρόεδρος των πρατηριούχων στην προσπάθειά του να εξηγήσει την ανάγκη φοροελάφρυνσης.

Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τις τιμές, ο ίδιος σημείωσε πως η πτωτική τάση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και αυτή τη βδομάδα. «Απο αυτά που ακούμε συμπεραίνουμε ότι θέλουν την τιμή του πετρελαίου γύρω στα 30 δολάρια για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του θα πέσει σίγουρα 5-6 λεπτά. Απο εκεί και πέρα θα εξαρτηθούν όλα από τη διεθνή τιμή», τόνισε καταληκτικά ο κ. Ταπατζάς.

ΠΟΠΕΚ: «Αν δεν μειωθεί ο ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή, τα πρατήρια θα πρέπει να μετονομαστούν σε Πρατήρια είσπραξης φόρων και παροχής καυσίμων»

Δοθείσης ευκαιρίας να σημειωθεί ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Ελλάδος, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως η μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου ανέδειξε για άλλη μία φορά την ανισόρροπη διαμόρφωση των λιανικών τιμών στις αντλίες των πρατηρίων.

Ακόμη, τονίζει ότι ο ανταγωνισμός στα πρατήρια παροχής καυσίμων και ενέργειας λειτουργεί απόλυτα, ενώ υπενθυμίζει πως τα πρατήρια και όλη η αλυσίδα της αγοράς καυσίμων συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους και καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της αγοράς.

Η Π.Ο.Π.Ε.Κ. επισημαίνει ότι αν η πτωτική πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα και δεν μειωθεί ο Ε.Φ.Κ στα πετρελαιοειδή προϊόντα, τα πρατήρια Παροχής καυσίμων και Ενέργειας θα πρέπει να μετονομαστούν σε Πρατήρια είσπραξης φόρων και παροχής καυσίμων.

Παρατηρητής της Θράκης