Λίγοι οι έλεγχοι, αργούν τα αποτελέσματα

Πλασματική φαίνεται πως είναι η εικόνα που υπάρχει ως προς τα κρούσματα κορωνοϊού, καθώς πέρα από όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα, προκύπτουν και ζητήματα σε σχέση με τη δυνατότητα επαρκών ελέγχων στον πληθυσμό

 

Πλασματική φαίνεται πως είναι η εικόνα που υπάρχει ως προς τα κρούσματα κορωνοϊού, καθώς πέρα από όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα, προκύπτουν και ζητήματα σε σχέση με τη δυνατότητα επαρκών ελέγχων στον πληθυσμό.

Ήδη πολλοί επιστήμονες ζητούν να γίνονται τυχαίοι έλεγχοι και όχι μόνο σε όσους παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα, κάτι που όμως φαντάζει αδύνατον, καθώς τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται έλλειψη αντιδραστηρίων και εκατοντάδες δείγματα παραμένουν στα ψυγεία.

Με αυτά τα δεδομένα, καθίσταται δώρο άδωρο η ανάπτυξη περισσότερων εργαστηρίων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ένα εκ των οποίων οργανώνεται και στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με χρηματοδότηση της περιφέρειας Ηπείρου. Από την άλλη, όμως, εκτιμάται πως τουλάχιστον θα υπάρχει μια καλύτερη αποτύπωση της εικόνας για την περιοχή μας, καθώς δε θα απαιτείται ένα και σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερα 24ωρα για να δοθούν οι απαντήσεις, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα αυξημένων ελέγχων τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εξοπλισμός συνοδεύεται με έναν σημαντικό αριθμό αντιδραστηρίων για τη διεξαγωγή των τεστ, ωστόσο το ζητούμενο είναι να εξασφαλιστεί μια ισοκατανομή με τα άλλα κέντρα που λειτουργούν στη χώρα. Για τον λόγο αυτό, τονίζεται η ανάγκη κεντρικής διαχείρισης, ώστε το κάθε κέντρο να μην κινείται αυτοβούλως.

Τα 418 έφτασαν τα κρούσματα

Τριάντα ένα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον ιό SARS-Cov-2 στην Ελλάδα ανακοίνωσε το απόγευμα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, με αποτέλεσμα τα συνολικά κρούσματα να ανέρχονται σε 418. Από αυτά, 64 είναι απροσδιόριστης πηγής, ενώ 79 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, 13 εκ των οποίων διασωληνωμένοι.

Την εκτίμηση ότι τα κρούσματα κορωνοϊού στον πληθυσμό της Ελλάδας ανέρχονται σε περίπου 2.000 με 3.000 αυτή τη στιγμή, έκανε η ομάδα της αναπληρώτριας καθηγήτριας Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών Βάνας Σύψα, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Μάλιστα, ο ίδιος είπε ότι τα αποτελέσματα προκύπτουν από μαθηματικά μοντέλα με βάση τα δεδομένα μέχρι σήμερα, ωστόσο, υπάρχει αβεβαιότητα για τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. «Περιμένουμε φυσικά ακόμη περισσότερα κρούσματα. Θα ανακοινώνονται τα σοβαρά κρούσματα και αυτά που χρειάζονται νοσηλεία», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Παράλληλα εξήγησε ότι η θνητότητα για τον κορωνοϊό κυμαίνεται από 0,05% έως 1% που είναι το υψηλότερο και για την εποχική γρίπη. Επανέλαβε ότι το μήνυμα για αυτοαπομόνωση του γενικού πληθυσμού παραμένει το ίδιο.

Τρίτο κρούσμα στην Ήπειρο

Σήμερα ανακοινώθηκε και το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ήπειρο. Πρόκειται για έναν 72χρονο, ο οποίος μεταφέρθηκε διασωληνωμένος από το Νοσοκομείο Άρτας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Ο ηλικιωμένος είχε νοσηλευθεί ξανά πριν από μερικές μέρες στο Νοσοκομείο της Άρτας, ωστόσο, μετά το εξιτήριο που του χορηγήθηκε, ανέβασε πυρετό και εκδήλωσε έντονο βήχα, με αποτέλεσμα να εισαχθεί εκ νέου στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν σε απομόνωση, μέχρι τη θετική απάντηση των εργαστηριακών ελέγχων.

Η επίσημη επιβεβαίωση του κρούσματος έγινε το μεσημέρι από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία έχει αναλάβει το έργο της ενημέρωσης σε καθημερινή βάση για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην περιοχή.

Βέβαια, την επίσημη ενημέρωση είχε προλάβει ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook. «Σύμφωνα με πληροφορίες μου, υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού και στην Άρτα. Στον Δήμο έχουμε ήδη συστήσει Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων και συνεργαζόμαστε άμεσα με τη Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ. Επαναλαμβάνω ότι όλες τις προηγούμενες ημέρες έχουμε κάνει δουλειά υποδομής για να αντιμετωπίσουμε αυτή την ημέρα», έγραφε.

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη εικόνα στην Ήπειρο, στη μονάδα αρνητικής πίεσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων συνεχίζει να νοσηλεύεται ο άνδρας, ο οποίος έχει διαγνωστεί θετικά, ενώ δεν υπάρχει απάντηση για επιπλέον θετικά δείγματα από αυτά που εστάλησαν από το ΠΓΝΙ.

Στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» αναμένονται απαντήσεις για δέκα δείγματα που έχουν ληφθεί από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, απάντηση από το Παστέρ αναμένεται και για ένα δείγμα που εστάλη για εξέταση την Τρίτη από το Νοσοκομείο Φιλιατών, ενώ κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν υπάρχει στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Αποστόλης Τζελέτας
Ηπειρωτικός Αγών