Παπανάτσιου στο Ράδιο ΕΝΑ: «Άτολμη η κυβέρνηση, χρειάζονται θαρραλέες κινήσεις»

Η πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Οικονομία, τονίζοντας ότι χρειάζονται πιο θαρραλέα μέτρα από την κυβέρνηση, με τη χρήση ακόμη και του μαξιλαριού των 37 δις ευρώ για τη στήριξη όλων

 

Η πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Οικονομία, τονίζοντας ότι χρειάζονται πιο θαρραλέα μέτρα από την κυβέρνηση, με τη χρήση ακόμη και του μαξιλαριού των 37 δις ευρώ για τη στήριξη όλων.

«Αν πάρουμε το παράδειγμα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι πολύ λίγα τα χρήματα του πρώτου πακέτου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ξέρουμε ότι την οικονομία μας την αφήσαμε σε πολύ καλή κατάσταση με 37 δις μαξιλάρι ρευστότητας. Δίνουν μια ασφάλεια και δυνατότητα να δώσουμε σ’ αυτήν τη φάση ό,τι καλύτερο μπορούμε σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ανέφερε η κα Παπανάτσιου για να συμπληρώσει: «Είχαμε κατηγορηθεί ότι κακώς αφήσαμε τα χρήματα στην άκρη. Η λογική αυτού του μαξιλαριού ήταν να χρησιμοποιηθεί σε μία δύσκολη στιγμή. Αν δεν είναι η τωρινή, ποια είναι; Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για διαφορετικά πράγματα. Η Νέα Δημοκρατία δεν ήθελε στο τραπέζι των συζητήσεων πρωτοβουλίες. Πλέον η κρίση φέρνει το θετικό ότι θα πρέπει πλέον να συζητούμε σε άλλη βάση. Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο έχει μία βαθιά αντιφατική πορεία. Πασχίζει να μην καταλάβει ο κόσμος ότι η κρατική παρέμβαση μπορεί όχι μόνο να είναι θετική για την οικονομία. Βρεθήκαμε ξανά στο ίδιο σημείο με την χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 και του 2008».

Παράλληλα, η ίδια βλέπει μία στροφή του κου Μητσοτάκη, καθώς: «Τουλάχιστον τις ακραίες φωνές του νεοφιλελευθερισμού που καταλάμβαναν την κυβέρνησή του, η κρίση τον αναγκάζει να τις βάλει στην άκρη.

Για τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα τελευταία δεδομένα σημείωσε: «Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να είμαστε ενωμένοι σ’ αυτήν τη δύσκολη στιγμή αλλά κάνουμε και την κριτική μας προς την κατεύθυνση το να αντιμετωπίσουμε την κρίση, είτε στο κομμάτι της Οικονομίας ή της Υγείας».

Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Περισσότερες διευκρινίσεις για τα μέτρα ζητά πάντως και ο ΖΥΡΙΖΑ, όπως τονίζει η κα Παπανάτσιου.

«Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα υπάρχουν διευκολύνσεις στις πληρωμές στις ΔΕΚΟ. Στην Εργασία δεν είναι ξεκάθαρα κάποια πράγματα. Υπάρχουν πολυεθνικές που δεν ενδιαφέρονται για επιδοτήσεις του Δημοσίου και αν θα απολύσουν κόσμο. Οι άλλες χώρες έχουν σαφή απαγόρευση απολύσεων. Εδώ δεν θα πάρουν απλά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Οι άλλες μορφές εργασίας επίσης δεν λαμβάνονται υπόψη. Εμείς λέμε και για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Δεν είναι δυνατόν κανείς να αισθάνεται ότι θα χάσει την κατοικία του μόλις βγούμε από την κρίση και χρειάζεται αναστολή πλειστηριασμών. Επίσης και ένα έκτακτο επίδομα για τα χαμηλά εισοδήματα για να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες. Παράλληλα τι θα γίνει με τις επιταγές; Με τις φορολογικές δηλώσεις να γίνει αναστολή της έναρξης. Δεν θέλει κανένας μας να φτάσουμε στην προηγούμενη κατάσταση».

Για το πότε θα γίνει επανάκαμψη της οικονομίας η κα Παπανάτσιου σημείωσε: «Δεν είμαστε μόνοι μας σ’ αυτό. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πήρε την αναλογία της και στη δική μας χώρα για την αγορά ομολόγων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προφυλάξει τις δικές της οικονομίες. Θα έπρεπε να γίνουν και από εκεί πιο θαρραλέες κινήσεις».

Για τις επιχειρήσεις συμπλήρωσε: «Δεν φτάνουν οι αναστολές πληρωμών. Μετά που θα ανοίξει θα πρέπει να πληρώσει. Αν δεν πέσουν χρήματα στις επιχειρήσεις θα δούμε να κλείνουν και τα χρέη να αυξάνονται στο Δημόσιο και προς τρίτους. Θα πρέπει να δοθούν χρηματοδοτήσεις είτε από τις Τράπεζες ή ακόμη και από το ίδιο το Κράτος. Τους έχουμε δώσει όλα τα όπλα. Να τα πάρουν και να δουλέψουν».

Επίσης στάθηκε στο κομμάτι της Υγείας, τονίζοντας: «Να προχωρήσει άμεσα η πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι 4 χιλιάδες προσλήψεις έπρεπε να έχουν ξεκινήσει από το 2019 και δεν έχει γίνει τίποτα και χρειάζεται και εξοπλισμός, και με τα χρήματα από το μαξιλάρι. Απ’ αυτό το δημόσιο σύστημα Υγείας περιμένουμε να παραμείνουμε στη ζωή. Θα πρέπει να το ενισχύσουμε».

Μαγνησία