Κεχαγιάς στο Ράδιο ΕΝΑ: Θολό τοπίο για τα 800 ευρώ

Διάσταση ανάμεσα σε Νόμο και ΕΡΓΑΝΗ για την επιδότηση

 

Διάσταση ανάμεσα σε Νόμο και ΕΡΓΑΝΗ για την επιδότηση

96 αποφάσεις και τέσσερις νόμοι προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες για ένα εντελώς νέο πλαίσιο λειτουργίας επιχειρήσεων και για τους εργαζόμενους, και φυσικά όλοι κινούνται γύρω από τη διαδικασία του επιδόματος των 800 ευρώ. Ωστόσο το τοπίο παραμένει εξαιρετικά θολό, όπως τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, Αλέκος Κεχαγιάς

«Αυτή τη στιγμή μιλάμε για δύο κατηγορίες επιχειρήσεων. Αυτές που έκλεισαν από το κράτος και οι άλλες που εντάσσονται στη λίστα με τους ΚΑΔ ως πληττόμενες. Οι εκτός λίστας δεν μπορούν να κάνουν κάτι ακόμη και καλό είναι να περιμένουν τις εξελίξεις» σημείωσε ο κ. Κεχαγιάς.

Η διαδικασία από εκεί και πέρα έχει ως εξής: Οι εργοδότες μπαίνουν στο ΕΡΓΑΝΗ και κάνουν τη δήλωση. Στη συνέχεια θα πρέπει να κοινοποιήσουν αυτή τη δήλωση στους εργαζομένους, και πρακτικά μετά την 1η Απριλίου θα ανοίξει ένα άλλο σύστημα γι’ αυτούς που έχει ανασταλεί η σύμβασή τους και δεν δουλεύουν, για την αίτηση της ενίσχυσης των 800 ευρώ. Όμως, εδώ προκύπτουν πολλά πρακτικά θέματα ερμηνείας και διάστασης ανάμεσα σε Νόμο και δήλωση στο ΕΡΓΑΝΗ.

Σύμφωνα με τον κο Κεχαγιά, το ΕΡΓΑΝΗ αφήνει να εννοηθεί ότι αυτός που είναι στη λίστα των ΚΑΔ μπορεί να κάνει αίτηση για μείωση ενοικίου, κάτι που δεν προβλέπεται στην ΠΝΠ. Επίσης υπάρχουν επιχειρήσεις, όπως πχ ένα εστιατόριο που διατηρεί μόνο ντελίβερι πλέον. Υπάρχουν και νομικοί που λένε ότι μπορεί να γίνει συνδυασμός διατάξεων, δηλαδή να γίνει αναστολή σύμβασης του εργαζόμενου αλλά και να εφαρμοστεί πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας, κάτι που το ΕΡΓΑΝΗ δεν το δέχεται. «Άρα βλέπουμε ότι η γραφειοκρατία αναγκάζει κάποιους από λάθος ερμηνεία να κάνουν μία δήλωση που δεν θα είναι σωστή, και κάποιοι να επιδοτηθούν ενώ δεν θα έπρεπε» σχολίασε μεταξύ άλλων.

Άλλα θέματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

-Όπως είναι το ΕΡΓΑΝΗ, οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί μπορούν να επανέλθουν για δηλώσεις από βδομάδα σε βδομάδα και από εργαζόμενο σε εργαζόμενο. Επίσης, αν είναι στην κατηγορία που έχει κλείσει δια νόμου, μπορεί να έχει διοικητικό προσωπικό που συνεχίζει να εργάζεται.

-Υπάρχει μία νέα λίστα που ανακοινώθηκε με δελτίο Τύπου με επιπλέον 100 δραστηριότητες και δεν έχει νομοθετηθεί. Αλλά το ΕΡΓΑΝΗ δέχεται τις ατομικές επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες από αυτή τη λίστα. «Αφορά επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό και ζητούν να πάρουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες επιδότηση και περιμένουμε να δούμε τι γίνεται» ανέφερε ο κ. Κεχαγιάς.

Καμία ενημέρωση για τις δηλώσεις

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας τονίζει ότι το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι αύριο θα πρέπει να πάρει θέση για επιπλέον θέματα.

«Υπάρχουν παρατάσεις στις πληρωμές, αλλά για την υποβολή των δηλώσεων όχι. Υπάρχει τρέχουσα δουλειά και πρέπει να πει τι θα γίνει. Επιχειρήσεις έχουν κλείσει και πώς θα μπορέσουν να υποβάλλουν μια σειρά δηλώσεων; Πώς θα πάρουμε έγγραφα και στοιχεία, και με απαγόρευση κυκλοφορίας; Η Αστυνομία στους ελέγχους δεν ακουμπά τα χαρτιά. Τίθεται και σε εμάς θέμα προστασίας. Πολλοί συνάδελφοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και πρέπει να προφυλαχθούν. Η τηλεργασία μπορεί να εφαρμοστεί, αλλά όχι πάντα και όχι εύκολα» υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ Κεχαγιάς σημειώνει ότι πρέπει και οι δικηγόροι να μπουν σ’ αυτή τη μάχη… «Ειδικά τα νέα εργατικά θέματα με την εκ περιτροπής εργασία που άπτεται του αστικού δικαίου, είναι ζητήματα των νομικών» τόνισε μεταξύ άλλων.

Μαγνησία