Παραδόθηκαν οι πρώτες 60 αδιαπέραστες στους ιούς μάσκες, στο Νοσοκομείο Βόλου

Από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας TED3D - Το μέλος της ομάδας κ. Ηλίας Φρυτζάλας μιλά στη Μαγνησία

 

Από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας TED3D - Το μέλος της ομάδας κ. Ηλίας Φρυτζάλας μιλά στη Μαγνησία

Την πρώτη παράδοση 60 αδιαπέραστων μασκών στο Νοσοκομείο Βόλου πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας TED3D, η οποία θα συνεχίσει την παραγωγή μασκών για την προστασία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, στη μάχη που δίνουν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Πρόκειται για μια καινοτόμα πρωτοβουλία που αξιοποιεί την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, έλαβαν από κοινού το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και η Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα έλλειψης υλικών που καταγράφονται στα νοσοκομεία της χώρας, συνεργάστηκαν προκειμένου να στηρίξουν εθελοντικά τα νοσοκομεία της χώρας παράγοντας αναλώσιμα υλικά πρώτης ανάγκης.

Πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας αυτής είναι οι γνωστοί από την έρευνά τους για την περιβαλλοντική ρύπανση στο Βόλο, Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης και ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γεώργιος Κ.Δ. Σαχαρίδης μαζί με τους ερευνητές Ελένη Ρηγάκη και Ηλία Φρυτζαλά της ομάδας TED3D.

Η ερευνητική ομάδα που σχηματίστηκε με αφορμή την πανδημία του κορωνϊού που ξέσπασε σε ολόκληρο τον κόσμο, ξεκίνησε μια προσπάθεια με στόχο να συμβάλουν έμπρακτα στη μάχη που δίνουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της περιφέρειας μας και μακροπρόθεσμα της υπόλοιπης Ελλάδας.

Το αποτέλεσμα όλης της προεργασίας δεν άργησε να έρθει αφού, προχώρησαν άμεσα στον σχεδιασμό και την μαζική παραγωγή προστατευτικών ασπίδων προσώπου (faceshields) για όλο το βασικό αλλά και βοηθητικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς, βαλβίδων για αναπνευστικές συσκευές αποκατάστασης και υποστήριξης της αναπνοής, φίλτρων αναπνευστικών συσκευών και Hands free λαβών για τα νοσοκομεία σε μία προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του ιού μέσω της αφής.

Μιλώντας στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ το μέλος της ομάδας κ. Ηλίας Φρυτζάλας ανέφερε πως χθες παραδόθηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου

Μιλώντας στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ το μέλος της ομάδας κ. Ηλίας Φρυτζάλας ανέφερε πως χθες παραδόθηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου1 οι 60 πρώτες αδιαπέραστες σε ιούς μάσκες, ενώ σήμερα καταφθάνουν τα υλικά έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες μάσκες και να τροφοδοτήσουν ξανά το Νοσοκομείο του Βόλου, αλλά και της Λάρισας.

Ο κ. Φρυτζάλας σημείωσε πως έχοντας τις πρώτες ύλες μπορούν να δημιουργηθούν 300-600 ασπίδες προστασίας καθημερινά, οι οποίες θα διατίθενται στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για να αντιμετωπίσουν τη μάχη που δίνουν με τον κορωνοϊό.

«Υπάρχει γενικότερη έλλειψη υλικών. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές έχουν τις απλές μάσκες προσώπου, οι οποίες είναι ευάλωτες σε ιούς. Αυτή η ασπίδα είναι αδιαπέραστη και είναι χρήσιμη για τη σημαντική δουλειά που κάνουν», τόνισε ο κ. Φρυτζάλας.

Να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες προσφέρονται από τους συνεργαζόμενους εθελοντικά, ενώ τα έξοδα σχεδιασμού, αγοράς πρώτων υλών και παραγωγής τελικών ειδών θα καλυφθούν από τους ίδιους.

Μαγνησία