Ασπιώτης: «Η ανεργία στον Έβρο μπορεί να ξεπεράσει και το 30%»

Την κατάργηση της «μισής εργασίας και των μισών μισθών» ζητά το Εργ/κό Κέντρο Έβρου

 

Την κατάργηση της «μισής εργασίας και των μισών μισθών» ζητά το Εργ/κό Κέντρο Έβρου

Πολλές αναταράξεις προκαλεί στην αγορά εργασίας η πανδημία του κορωνοϊού με τις προβλέψεις να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, λαμβάνει μέτρα στήριξης της οικονομίας, τα οποία θεωρούνται από «ασπιρίνες» έως εντελώς εχθρικά για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έβρου Στάθης Ασπιώτης, μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» παρατηρεί ότι, στην περιοχή μας, για την ώρα, υπάρχει μία αυτοσυγκράτηση από την πλευρά των εργοδοτών, ωστόσο εκτιμά ότι μετά από 2-3 μήνες, τα πράγματα θα είναι δύσκολα έως και καταστροφικά για τους εργαζόμενους. «Αν με την προηγούμενη κρίση η ανεργία έφτασε στο 27% στα μέρη μας, φοβάμαι ότι τώρα θα ξεπεράσει το 30%», αναφέρει.

Επιπλέον, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Έβρου, απαιτεί την άμεση κατάργηση του άρθρου 9 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 68/20-03-2020), με την οποία η Κυβέρνηση δίνει την δυνατότητα μονομερώς στις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν έχουν περιορισμό δραστηριοτήτων ή είναι κερδοφόρες, και για διάστημα έως 6 μηνών, να απασχολούν το 50% των εργαζομένων τους για διάστημα δυο μόνο εβδομάδων τον μήνα, μειώνοντας στο μισό τις αποδοχές τους.

«Ο μέσος όρος ενός μισθού στον ιδιωτικό τομέα είναι από 600 ως 1000 ευρώ. Με αυτό το μέτρο, ο εργαζόμενος των 600 ευρώ καλείται να ζήσει με 300 ευρώ το μήνα, πράγμα αδιανόητο. Άλλωστε, την κρίση αυτή, όπως και την προηγούμενη, σε καμία περίπτωση δεν την δημιούργησαν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν βάλει πλάτες πολλές φορές στο παρελθόν. Θα περιμέναμε, λοιπόν, όχι μόνο κάποια αναγνώριση, αλλά και περισσότερη ψυχραιμία από τους εργοδότες, την οποία δεν μπορώ να πω ότι βλέπουμε, αν λάβουμε υπόψη και τις 40.000 απολύσεις, μέσα σε 15 μέρες, που δηλώθηκαν στο σύστημα Εργάνη».

Ο κ. Ασπιώτης εκφράζει τον προβληματισμό για το γεγονός ότι πολλοί κλάδοι εργαζομένων δεν περιλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και παρά το γεγονός ότι έχουν απώλεια εισοδήματος, δεν δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ, το οποίο, όπως επισημαίνει, είναι ένα πολύ χαμηλό ποσό.

«Πρόκειται για 800 ευρώ για 1,5 μήνα, δηλαδή μιλάμε για 533 ευρώ τον μήνα, ποσό που δεν αντιστοιχεί ούτε καν στον κατώτατο μισθό», επισήμανε, ενώ αναφέρθηκε σε περίπτωση βιομηχανίας ξυλείας στην περιοχή μας, που σαφώς επηρεάζεται από την πανδημία, αλλά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από την κυβέρνηση για τους εργαζόμενούς της. Πρόβλημα υπάρχει και με τον κλάδο των καθαριστριών, που οι εργοδότες προχωρούν σε απολύσεις με συνοπτικές διαδικασίες.

«Ποιος μας διασφαλίζει ότι το καλοκαίρι τα πράγματα θα είναι καλύτερα; Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί τώρα, που οι εργαζόμενοι το έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη».

Κική Ηπειρώτου
Η Γνώμη της Θράκης