Απογοήτευση και ανησυχία στον εμπορικό κόσμο της Ρόδου

Υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν τη νέα κρίση

 

Υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν τη νέα κρίση

Απογοήτευση και ανησυχία επικρατεί στον εμπορικό κόσμο της Ρόδου λόγω των καταστάσεων που ζούμε το τελευταίο διάστημα με την εξάπλωση του κορωνοϊού και τα αναγκαστικά μέτρα που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση.

Έμποροι και επιχειρηματίες, αλλά και εργαζόμενοι που απασχολούνται σε κάθε είδους δραστηριότητα εκφράζουν φόβους για το μέλλον, καθώς καλούνται και πάλι να σηκώσουν στις πλάτες τους το βάρος των επιπτώσεων από την οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει.

Μάλιστα εκπρόσωποί τους που μίλησαν στη «Ροδιακή» εξέφρασαν την απαισιοδοξία τους ενώ ειδικά επιχειρηματίες του τουρισμού τόνισαν ότι μετά τα μνημόνια, ζήσαμε πέρυσι την κατάρρευση του Thomas Cook με μεγάλες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και λίγους μήνες μετά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις που ίσως αποδειχθούν μοιραίες για πολλούς κλάδους.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τα χαρακτήρισαν απαραίτητα και ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά και τις ζημιές που θα προκληθούν από την αναστολή όλων των επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Νίκος Μπόνης: Νέο χτύπημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ειδικότερα, μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Νίκος Μπόνης, δήλωσε ότι ο εμπορικός κόσμος του νησιού μας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της κυβέρνησης και εκδήλωσε ενδιαφέρον να ενταχθεί στις ρυθμίσεις που θα ισχύσουν για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Βέβαια ακριβή στοιχεία δεν είναι σε θέση να δώσει, όπως είπε, καθώς η συμμετοχή των ενδιαφερομένων γίνεται ηλεκτρονικά και σε συνεννόηση με τους λογιστές τους, όμως από τις συζητήσεις που είχε με μέλη του συλλόγου διαπίστωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον το οποίο αναμένεται να εκδηλωθεί και στην πράξη.

Μάλιστα, όπως τόνισε, τόσο τα μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων όσο και το βοήθημα προς τους εργαζομένους θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις της Ρόδου, κρίνοντάς τα ως ικανοποιητικά. «Είναι μέτρα που θα συμβάλουν στο να παραμείνουμε ανοιχτοί και να μην προχωρήσουμε παράλληλα σε απολύσεις εργαζομένων» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αν η αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων παραταθεί, κάτι που θεωρείται βέβαιο, τότε θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για το μήνα Μάιο.

Ο κ. Μπόνης μίλησε ξεκάθαρα για νέο χτύπημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αναγκαστικά πρέπει να υποστούν τις συνέπειες για κάτι που κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει και για κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να αντιδράσουμε.
Παράλληλα αναφερόμενος στην κρισιμότητα των καταστάσεων, υπογράμμισε ότι για μία ακόμα φορά ο χώρος του εμπορίου δέχεται καίριο πλήγμα τονίζοντας ότι πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στις τοπικές επιχειρήσεις.

«Είμαστε οικογενειακές επιχειρήσεις και ο ένας βοηθά τον άλλον, δεν είμαστε απρόσωπες επιχειρήσεις, νοιαζόμαστε για τους εργαζομένους μας και δε θέλουμε να τους απολύσουμε» είπε χαρακτηριστικά κάνοντας γνωστό ότι ο σύλλογος αριθμεί περί τα 1.000 μέλη ενώ αν υπολογίσει κανείς ότι κάθε επιχείρηση απασχολεί κατά μέσο όρο 2 άτομα, τότε υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 εργαζόμενοι θα επηρεαστούν από τα μέτρα.

Γιάννης Κλούβας: Μόλις πήγαμε να σηκώσουμε κεφάλι, ξαναπέσαμε στα ίδια…

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου των Εστιατόρων της περιοχής μας Γιάννης Κλούβας φοβάται ότι πολλά μέλη του σωματείου και επαγγελματίες του κλάδου θα έρθουν αντιμέτωποι με τη… χρεοκοπία, καθώς αυτό το αναπάντεχο που συνέβη θα τους αναγκάσει να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους.

«Εκεί που πήγαμε να σηκώσουμε κεφάλι, ξαναπέσαμε στα ίδια» δήλωσε χαρακτηριστικά, καθώς, όπως είπε, μετά τα όσα ζήσαμε πέρυσι το φθινόπωρο με την κατάρρευση του Thomas Cook που κόστισε πολλά στη Ρόδο, ένα απανωτό χτύπημα ήρθε να πλήξει τις επιχειρήσεις του νησιού.

Και δεν είναι μόνο το ότι εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και κέντρα διασκέδασης είναι κλειστά (ποιος ξέρει για πόσο καιρό) στα οποία απασχολούνταν χιλιάδες εργαζόμενοι, είναι και το γεγονός ότι ακόμα και αν επανέλθουμε στην κανονικότητα και η τουριστική περίοδος ξεκινήσει κάποια στιγμή, ίσως τον Ιούλιο, οι απώλειες θα είναι τόσο μεγάλες που η καταστροφή θα είναι μη αναστρέψιμη.

Ο κ. Κλούβας δήλωσε απαισιόδοξος λέγοντας ότι η σεζόν θα πρέπει να θεωρείται χαμένη, αφού κάθε αρχή του χρόνου όλοι οι επιχειρηματίες του νησιού προχωρούν σε εργασίες και κατασκευές επενδύοντας τα χρήματα της προηγούμενης χρονιάς, σε αυτά που περιμένουν να εισπράξουν όταν έρθουν οι τουρίστες. Οι περισσότεροι λοιπόν δαπάνησαν χρήματα τα οποία δυστυχώς δεν πρόκειται φέτος να πάρουν πίσω.

Λόγω λοιπόν των εξελίξεων αυτών φοβάται ότι πολλοί θα… «βαρέσουν κανόνι» φέτος μην μπορώντας να αντέξουν την οικονομική καταστροφή. Αν, όπως είπε, δεν «καθαρίσουν» από τον κορωνοϊό οι χώρες της Ευρώπης που στέλνουν τουρίστες στη Ρόδο, ακόμα και στην περίπτωση που η Ελλάδα απαλλαγεί από την πανδημία τότε και πάλι δεν θα πρέπει να περιμένουμε θετικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα εστιατόρια στο νησί της Ρόδου ανέρχονται σε 354, εκ των οποίων τα 150 είναι μέλη του σωματείου, ενώ καφετέριες, μπαρ και συναφείς επιχειρήσεις είναι στο σύνολό τους 294, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Επιμελητηρίου. Συνολικά ο κλάδος αριθμεί 648 επιχειρήσεις των παραπάνω κατηγοριών, οι περισσότερες από τις οποίες λειτουργούν εποχιακά, ενώ, όπως τόνισε ο κ. Κλούβας, αν υπολογίσει κανείς ότι κατά μέσο όρο απασχολεί καθεμία από 5 έως 12 άτομα, τότε υπολογίζεται ότι βρίσκουν εργασία σε αυτές τις επιχειρήσεις περίπου 5.500 άτομα.

Βέβαια στα νούμερα των παραπάνω κατηγοριών δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι σε άλλου είδους επιχειρήσεις που και αυτές παραμένουν κλειστές λόγω των μέτρων, οπότε συμπερασματικά μπορεί κανείς να πει ότι ο αριθμός των εργαζομένων που πλήττονται δεν μπορεί να υπολογιστεί με ασφάλεια.

Επιστολή ΟΕΒΕΔ

Σημειώνεται ότι στις 26 του μήνα η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Δωδεκανήσου (ΟΕΒΕΔ), έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ζητώντας ακόμα μεγαλύτερη προστασία για εργαζόμενους και επιχειρήσεις από την κυβέρνηση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αναλυτικά στην επιστολή που κοινοποιείται και στα αρμόδια υπουργεία αναφέρονται τα εξής:
«Αξιότιμε πρωθυπουργέ,
Σε συνέχεια της από 17 Μαρτίου 2020 επιστολής μας και μετά από διαρκείς διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών της ομοσπονδίας μας έχουμε την υποχρέωση να σας ενημερώσουμε και να σας ζητήσουμε να εντάξετε στις υπό κρατική προστασία επιχειρήσεις όλες ανεξάρτητα από το είδος δραστηριότητας βιοτεχνικές, τεχνικές, τουριστικές, εμπορικές.
Είναι πασιφανές ότι επιχειρήσεις που δεν έχουν υποστεί ολοκληρωτική ζημία εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων αναχαίτισης του κορωνοϊού, δεν είναι παρά ελάχιστες.

Αιτούμαστε:
1) Ένταξη κάθε ΚΑΔ στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων-εργαζομένων (ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για κυρία ή δευτερεύουσα δραστηριότητα).
2) Απαλλαγή εξ ολοκλήρου από ασφαλιστικές εισφορές Επαγγελματιών και εργαζομένων.
3) Επέκταση του χρόνου ανεργίας.

Για όλους εμάς σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία πού βιώνει η ανθρωπότητα, προέχει η διασφάλιση της δημόσιας Υγείας. Την ίδια στιγμή όμως, αγωνιούμε για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
Είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη τα αιτήματά μας, καθώς όπως αντιλαμβάνεστε η επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τη λήξη της πανδημίας του COVID-19 πρέπει να βρει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες ενεργούς και δυνατούς για το νέο ξεκίνημα».

Βαρβάρα Μπογδάνου
Η Ροδιακή