Μην καταφεύγουμε σε μαντζούνια για τον κορονοϊό

Η Λαρισαία κλινική διαιτολόγος του Παν. Οξφόρδης, Μαρία Πλάδα, μιλά στην «Ε» και εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές - «Συναισθηματική υπερφαγία» απειλεί την αύξηση του βάρους κατά τον εγκλεισμό στο σπίτι

 

Η Λαρισαία κλινική διαιτολόγος του Παν. Οξφόρδης, Μαρία Πλάδα, μιλά στην «Ε» και εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές - «Συναισθηματική υπερφαγία» απειλεί την αύξηση του βάρους κατά τον εγκλεισμό στο σπίτι

«Δεν υπάρχει λόγος να καταφεύγουμε σε μαντζούνια και διάφορες περίεργες συστάσεις, που δίνονται μέσω διαδικτύου και υπόσχονται ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και προστασία από τον COVID-19», συμβουλεύει η Λαρισαία κλινική διαιτολόγος του Παν/μίου της Οξφόρδης (BSc), αθλητική διατροφολόγος Πανεπιστημίου Μετροπόλιταν του Λονδίνου (Msc) Μαρία Πλάδα, αναφερόμενη στην τάση των ανθρώπων να υιοθετούν, αυτή τη δύσκολη εποχή, διατροφικές προτάσεις άμυνας απέναντι στον κορονοϊό, για τις οποίες αμφισβητείται η αξιοπιστία τους.

Η συναισθηματική φόρτιση και η ανασφάλεια που προκαλεί ο ξαφνικός και αναγκαστικός εγκλεισμός των ανθρώπων στα σπίτια τους, επηρεάζει την ψυχοσύνθεσή τους και φαίνεται να γίνονται πιο επιρρεπείς σε υποσχόμενες προτάσεις αντιμετώπισης της νόσου με «μαντζούνια» και αλχημείες!

Απ’ την άλλη, παράλληλα εμφανίζεται και το φαινόμενο της «συναισθηματικής υπερφαγίας» μάς λέει η κ. Πλάδα, και αποδεδειγμένα ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών, «το ρίχνει στο φαγητό», τρώγοντας μεγαλύτερες ποσότητες και σε πιο συχνά διαστήματα.

Μένουμε σπίτι και το ανοιγοκλείσιμο της πόρτας του ψυγείου γίνεται μια πολύ συχνή ασχολία για τους περισσότερους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Η Μαρία Πλάδα μιλά στην «Ε» για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και από τις δύο παραπάνω απειλές για την υγεία μας, σημειώνοντας ότι: «Οι αλλαγές στη ζωή μας που γίνονται καθημερινά με σκοπό να προφυλαχθούμε, συμβάλλοντας καθοριστικά στο να περιοριστεί η πανδημία του νέου κορονοϊού και της ασθένειας COVID-19 έχουνε προκαλέσει πολλά δυσάρεστα συναισθήματα και άγχος.

Αποτέλεσμα του περιορισμού και της προσωρινής διακοπής όλων των δραστηριοτήτων είναι και οι αλλαγές όχι μόνο στην ψυχολογική διάθεση αλλά και στη διατροφική συμπεριφορά πολλών ανθρώπων».

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ

«Η συναισθηματική υπερφαγία βρίσκει περισσότερο πρόσφορο έδαφος σε περιόδους κρίσης και απομόνωσης. Έτσι παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση τροφής «συναισθηματικό» φαγητό σε μια συνειδητή ή ασυνείδητη προσπάθεια να ηρεμήσουν ή να μειωθούν τα αρνητικά συναισθήματα και το στρες» επισημαίνει η κ. Πλάδα και συμβουλεύει: «Καλό είναι να αναγνωρίζουμε και να διαχωρίζουμε την πραγματική από τη «συναισθηματική» πείνα. Όταν αισθανόμαστε ότι τρώγοντας την τροφή μας, καταβροχθίζουμε τα συναισθήματά μας, το άγχος και την αγωνία, θα βοηθούσε να βάζουμε ένα φραγμό στον εαυτό μας.

Αποδεδειγμένα η συναισθηματική υπερφαγία οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, οπότε την περίοδο αυτή, καλό είναι να είμαστε ήρεμοι και πιο προσεκτικοί όταν πρόκειται να καταναλώσουμε τροφή».

«ΜΑΝΤΖΟΥΝΙΑ»

«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει έρευνα που να αποδεικνύει ότι κάποια συγκεκριμένη διατροφή ή τρόφιμο θα μπορούσε να μας προστατέψει από το να νοσήσουμε απ’ τον COVID-19, συνεπώς καλό είναι να αποφεύγουμε ακραίες ή περίεργες δίαιτες που προτείνονται, χωρίς να έχουν καμία επιστημονική τεκμηρίωση» τονίζει η Κλινική Διαιτολόγος, και συμπληρώνει: «Δεν υπάρχει λόγος να καταφεύγουμε σε μαντζούνια και διάφορες περίεργες συστάσεις που δίνονται μέσω διαδικτύου και υπόσχονται ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και προστασία απο τον COVID-19.

Διατροφή για καλή υγεία κάνουμε όλο τον χρόνο και όχι μόνο τώρα στον πανικό του θανατηφόρου ιού».

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Την περίοδο αυτή μπορούμε να προσέξουμε τον εαυτό μας περισσότερο καθώς οι περισσότεροι έχουμε χρόνο να φροντίσουμε τη διατροφή μας» υποστηρίζει η κ. Πλάδα και συστήνει τα εξής: «Πλέον μπορούμε να ετοιμάσουμε τα γεύματά μας με μεγαλύτερη προσοχή και να τρώμε σε τακτά χρονικά διαστήματα πολλά και μικρά γεύματα.

Μια διατροφή με ποικιλία τροφίμων αποτελεί την καλύτερη επιλογή με προστατευτικό και θεραπευτικό ρόλο. Η μεσογειακή διατροφή με εποχιακά φρούτα και λαχανικά είναι η λύση.

Διατροφή πλούσια σε πορτοκάλια, λεμόνια, ακτινίδια, μπρόκολο, λάχανο, μαρούλι κ.ά. μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές ποσότητες από βιταμίνες και μέταλλα σημαντικά για τον οργανισμό μας. Ακολουθούμε πολλά και μικρά γεύματα, μαγειρεύουμε πάντα σε ελαιόλαδο και διατηρούμε ποικιλία γευμάτων μέσα στην εβδομάδα.

Εξαιρετική θρεπτική αξία έχουνε τα όσπρια σε συνδυασμό με κάποιο δημητριακό, όπως ρύζι, πλιγούρι, κινόα, κεχρί, μπορούν να συνδυαστούν (π.χ. φακόρυζο, φασόλια με ρύζι ή κινόα) και να δημιουργήσουν ένα γεύμα υψηλής πρωτεϊνικής και θρεπτικής αξίας, ανάλογη του κρέατος.

Το ψάρι, τα πουλερικά, τα άπαχα κρέατα και τα λαδερά γεύματα αποτελούν μεσογειακά γεύματα με μεγάλη θρεπτικότητα. Το αλκοόλ καλό είναι να το αποφεύγουμε, καθώς προσδίδει πολλές θερμίδες και δεν βοηθά στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η ήπια καθημερινή άσκηση στο σπίτι, στο μπαλκόνι ή στην αυλή είναι σημαντική για την εκτόνωση, διατήρηση αυξημένου μεταβολισμού και τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος».

«ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ με θετική ενέργεια, προστασία και φροντίδα του εαυτού μας για το καλό όλων μας» καταλήγει.

Λένα Κισσάβου
Ελευθερία Λάρισας