Μητροπολίτης Ιγνάτιος: Πιο δύσκολη η επόμενη μέρα, μετά τον κορωνοϊό (ηχητικό)

Συζήτηση στην Ιερά Σύνοδο για λειτουργίες τη Μ. Εβδομάδα μόνο με τον ιερέα κι έναν ψάλτη

Συζήτηση στην Ιερά Σύνοδο για λειτουργίες τη Μ. Εβδομάδα μόνο με τον ιερέα κι έναν ψάλτη

Πιο δύσκολη πιστεύει πως θα είναι η επόμενη ημέρα, μετά τον κορωνοϊό ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τόνισε πως όταν θα τελειώσει το κακό της αρρώστιας και θα έρθει η οικονομική δυσχέρεια, τότε η εκκλησία θα πρέπει να στηρίξει περισσότερες οικογένειες. Συνομιλώντας με τον Ηλία Κουτσερή, ο Μητροπολίτης ανέφερε πως σήμερα η Ιερά Σύνοδος θα συνεδριάσει και θα προτείνει να γίνουν λειτουργίες τη Μ. Εβδομάδα με κλειστές όμως τις πόρτες και την παρουσία μόνο ενός ιερέα κι ενός ψάλτη.

Υπέρμαχος των μέτρων που έχει λάβει η χώρα μας για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού φάνηκε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «Στην Ελλάδα ακολουθήσαμε το σωστό δρόμο, τον κατεξοχήν δρόμο του Θεού, διότι δώσαμε σημασία στον κάθε άνθρωπο. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να σωθεί κι ο ένας άνθρωπος , όποια κι αν είναι η ηλικία του. Αυτό για να γίνει πρέπει να ακολουθήσουμε έναν ρυθμό που να αντέχει το νοσηλευτικό μας σύστημα, γι’ αυτό γίνονται όλα αυτά. Αν νοσήσουμε όλοι, που θα νοσήσουμε κάποια στιγμή, θα γίνει το φαινόμενο που συμβαίνει στην Ιταλία, οι γιατροί να επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει».

Σημείωσε πως γίνεται μία τεράστια προσπάθεια από όλους, μια προσπάθεια όμως που πονάει τον καθένα ξεχωριστά για το δικό του λόγο, όπως και τους κληρικούς που δεν λειτουργούν τους ναούς.

«Πήραμε την απόφαση να σώσουμε και τον ένα άνθρωπο. Νομίζω ότι αυτό μας χαρακτηρίζει ως έθνος και ως ορθοδόξους. Πάρθηκε η σωστή απόφαση και πρέπει να σταθούμε όλοι σωστοί και ικανοί να την διαχειριστούμε και να ακολουθήσουμε τους κανόνες μέχρι το τέλος. Εμείς οι κληρικοί στερούμαστε αυτό που είναι η ζωή μας, τη λατρεία αλλά όταν έρθει η ώρα του απολογισμού, πρέπει όλοι να μιλήσουμε πειθήνια και να πούμε ναι θυσιάσαμε, στερηθήκαμε, αλλά σώσαμε ανθρώπους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί, όπως ανέφερε ο Σεβασμιότατος η συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου και σημείωσε ότι καταβάλλεται μια προσπάθεια ενόψει της Μ. Εβδομάδας να ψαλλούν οι Ακολουθίες στους Ναούς από έναν ιερέα κι έναν ιεροψάλτη, με κλειστές όμως τις πόρτες.

«Είναι σημαντικό και στο χωριό και στην ενορία να ξέρουν οι άνθρωποι ότι ενώ αυτοί είναι στα σπίτια τους, ένας ιερέας κι ένας ψάλτης είναι μέσα στο Ναό, θυμιάζουν, ψέλνουν, προσεύχονται κι εκείνη την ώρα μεταδίδοντας τις ακολουθίες στο ράδιο αλλά και με εικόνα να ανάψουν ένα καντήλι και να ενώσουμε τις φωνές μας. Δεν θα ήθελα να δω να δημιουργούνται φαινόμενα κρυπτοχριστιανισμού, ούτε να αξιοποιήσουν μία κατάσταση ιδιαίτερα τη Μ. Εβδομάδα για να δημιουργήσουν ρήγματα και διχασμούς», σχολίασε.

Αναφορικά με τη βοήθεια που εξακολουθεί να προσφέρει η εκκλησία σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ο Σεβασμιότατος είπε πως οι γυναίκες εθελόντριες που μαγειρεύουν έπρεπε να προστατευθούν, ωστόσο κανείς δεν έχει μείνει χωρίς βοήθεια. Παρέχεται ξηρά τροφή και όπου χρειάζεται δίνεται φαγητό.

« Εμείς θα κρατήσουμε την εντιμότητα και θα ζητήσουμε βοήθεια να σταθούμε στους ανθρώπους την επόμενη μέρα. Μακάρι να μην συμβεί, αλλά έχω την αίσθηση ότι για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον, θα στηρίξουμε πολλές οικογένειες, όταν θα τελειώσει το κακό της αρρώστιας και θα έρθει η οικονομική δυσχέρεια. Θα δώσουμε μαζί τη μάχη και τώρα και τότε», τόνισε.

Τέλος ο Σεβασμιότητας κάλεσε τους πιστούς να κάνουν υπομονή, επισημαίνοντας ότι η ενότητα είναι το μεγαλύτερο όπλο και σημείωσε πως « όταν θα βγούμε νικητές θα μπορούμε να δοξάζουμε το Θεό ότι σταθήκαμε ικανοί να σώσουμε ζωές ανθρώπων».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στην εφημερίδα Μαγνησία