Πρόχειροι σταθμοί μέτρησης τρομοκρατούν ανελέητα τον Βόλο

Οι κινδυνολόγοι γύρω από τον αέρα που αναπνέουμε, παίρνουν τώρα τις κατσαρόλες!

 

Οι κινδυνολόγοι γύρω από τον αέρα που αναπνέουμε, παίρνουν τώρα τις κατσαρόλες!

Με χειροποίητους σταθμούς μέτρησης, άγνωστο σε ποια ακριβώς σημεία τοποθετημένους, με φθηνές κατασκευές αποτελούμενες από εξαρτήματα που είτε έχουν στις αποθήκες τους, είτε αγοράζουν online, τέσσερις σταθμοί οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στον Βόλο -μέσα σε ένα παγκόσμιο δίκτυο μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης- συνεχίζουν να προκαλούν τρόμο σε κλίμα απόλυτης φοβίας για τις ζωές, τις δουλειές, τις οικονομίες εξαιτίας του κορονοϊού.

Ούτε και σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες και απερίγραπτα δύσκολες συνθήκες θέλησαν να οπισθοχωρήσουν από τα διαρκή fake news του απόλυτου τρόμου, μέλη της αυτοαποκαλούμενης Επιτροπής Αγώνα Πολιτών. Εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη επισκεψιμότητα στο διαδίκτυο εξαιτίας της καθολικής απαγόρευσης εξόδου, «βομβαρδίζουν» τις τελευταίες ημέρες με αμφίβολες μετρήσεις αέρα και τόσο υψηλά νούμερα συγκεντρώσεων μικροσωματιδίων που απέχουν όσο η ημέρα από τη νύχτα, συγκριτικά με το επίσημο και πιστοποιημένο δίκτυο, την ευθύνη του οποίου έχει η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Οι τέσσερις σταθμοί, τους οποίους προβάλλουν διαρκώς στο fb και αναπαραγάγουν «αγωνιούντες» πολίτες, συγκαταλέγονται στο δίκτυο waqi.info. Στον Βόλο ως σημεία τοποθέτησης και λειτουργίας τους εμφανίζονται:

1. Αργοναυτών

2. Ρήγα Φεραίου, μεταξύ Ιωλκού και Κωνσταντά

3. Δημάρχου Γεωργιάδου, κάτω από την Αναλήψεως

4. Οδός Κασθαναίας

Πρόκειται για μετρητές ιδιωτών πολιτών, ενταγμένων σε πρόγραμμα ονομαζόμενο «Citizen Science Project», όπως ισχυρίζονται όσοι διασπείρουν μόνο πανικό και αποπνιξία. Διακινούν μέσω του διαδικτύου τους ισχυρισμούς τους, προβάλλοντας τις προβλέψεις της «σύμβασης του Ααρχους για πραγματική προστασία των πολιτών ενάντια στις διεφθαρμένες δημόσιες υπηρεσίες και στα αργυρώνητα ΜΜΕ», όπως τολμούν να ισχυριστούν.

Κουβέντα, όμως, μέσα στα ακτιβιστικά τερτίπια, σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούν οι «σταθμοί» στους οποίους δείχνουν εμπιστοσύνη, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα ψευδή τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Περιφέρεια, μέσα από το πιστοποιημένο δίκτυό της.

Το ρεπορτάζ οδήγησε στο ότι ένας από τους σταθμούς, στην οδό Αργοναυτών (ο οποίος παραπλανητικά ίσως παρουσιάζεται στον χώρο του λιμανιού) λειτουργεί indoor. Δηλαδή σε χώρο εσωτερικό! Τι ακριβώς μετράει και με ποιον τρόπο είναι άγνωστο. Είναι, πάντως, ο σταθμός ο οποίος συνεχίζει να καταγράφει μετρήσεις με τον χαρακτηρισμό «πολύ ανθυγιεινός αέρας».

Το δίκτυο, το οποίο βγήκε στην επιφάνεια στον Βόλο μόλις πρόσφατα, ανήκει σε κινεζική ΜΚΟ. Παραπέμπει δε σε πωλήσεις προϊόντων που μπορούν να …συναρμολογήσουν έναν μετρητή με τη διαδικασία «φτιάξτο μόνος σου» με το αζημίωτο, αλλά και σε σελίδες που διαφήμισης και πώλησης μασκών που μπορούν να προστατεύσουν από τη μόλυνση του αέρα και φυσικά πλέον από τον κορονοϊό! Αν μπει κάποιος δε στα forum της κινεζικής ΜΚΟ, αλλά και της γερμανικής ΜΚΟ, οι οποίες έχουν σύνδεση μεταξύ τους, τότε εύκολα μπορεί να κατανοήσει τι ακτιβιστικό αέρα …φουμάρουν.

Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη εβδομάδα οι μετρήσεις αέριας ρύπανσης που παρουσιάστηκαν από την Επιτροπή διαψεύστηκαν παταγωδώς από τις επίσημες μετρήσεις των σταθμών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Hχηρή διάψευση των μετρήσεων που καμία σχέση δεν έχουν με όσα καταγράφει ένα άλλο δίκτυο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος GreenYourAir, ήρθε και από τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργο Σαχαρίδη.

Πάρα ταύτα, συνεχίζουν όχι απλά να απλώνουν όλο και περισσότερο το πέπλο τρόμου πάνω από την πόλη για τον «επικίνδυνο αέρα» που αναπνέουμε, εν μέσω της πανδημίας, αλλά αποφάσισαν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα: να βγουν με τις κατσαρόλες στα μπαλκόνια, διαμαρτυρόμενοι για τη λειτουργία της ΑΓΕΤ.

Μόνο που επιχειρείται να ταυτιστούν οι «κατσαρόλες» με το χειροκρότημα που απλόχερα έχουν δώσει από τα μπαλκόνια τους οι πολίτες στα ηρωικά πρόσωπα των νοσοκομείων μας και κάθε υγειονομικό που δίνει τη μάχη με τον κορονοϊό, μπορεί να αντιληφθεί κανείς τον τραγικό τρόπο, με τον οποίο προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οτιδήποτε μπορεί να τους φέρει στο προσκήνιο.

Και μία οφειλόμενη διευκρίνιση

Λάβαμε σε απάντηση δημοσιεύματός μας επιστολή από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών. Επειδή η Επιτροπή έγινε μετά από διάσπαση «δύο» Επιτροπές (άλλοι με τελείες, άλλοι χωρίς) οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι δεκτή η όποια κριτική, αλλά καλό θα ήταν να γνωρίζουμε από ποιον. Τυχόν επόμενη φορά με ονοματεπώνυμα παρακαλούμε, όπως γνωστά είναι τα δικά μας.

Βάσω Σαμακόβλη
Ταχυδρόμος